TEST DRIVE<>
012006<><>

LG Flatron L1980Q, Fujitsu Siemens ScaleoView W19-1, Philips 190C6FS, Samsung SyncMaster 970P

Devetnaestice za uživanje

Pre samo nekoliko godina cela konfiguracija bila je bež boje, dok se linije raznih periferija uglavnom nisu razlikovale u zavisnosti od proizvođača. Kako su kompjuteri vremenom od sredstva za rad prerastali u multimedijalne uređaje za zabavu i komunikaciju, tako su zauzimali sve bitnije mesto među kućnim aparatima. Čak i ukoliko ne spadate u one opsednute modom, briga o estetici je razumljiva ako je kompjuter potrebno uklopiti u ambijent doma. Složićete se, nije nebitno da li više sati dnevno gledate u konfiguraciju bezveznog izgleda. Monitor je prva stvar koja se primeti kod računara pa upravo odatle treba početi ulepšavanje, a za to je neophodan tanak TFT monitor. Slučajno ili ne, u vreme kada je počela modna revolucija među kompjuterima, TFT monitori krenuli su da preuzimaju primat od onih koji su imali katodnu cev. Ukoliko želite da ulepšate vaš PC, sigurni smo da će za to sjajno poslužiti jedan od četiri TFT monitora dijagonale 19 inča koji su se našli na testu.

LG L1980Q
LG L1980Q 
Prvi monitor jeste LG-jev sa oznakom L1980Q. ’L’ se nalazi u oznaci svih konvencionalnih LG monitora, 19 označava dijagonalu (u inčima), 80 klasu, a ’Q’ nam daje do znanja da ovo nije običan monitor. Dizajn je jednostavan i efikasan te mislimo da će se ovaj monitor lako uklopiti u poslovni prostor ili kućni ambijent. Oštre ivice crnog okvira oko panela prekida ispupčeni predeo gde se laganim dodirom monitor uključuje ili isključuje. Pored tog predela nalaze se četiri „tastera”, takođe osetljiva na dodir, koja služe za podešavanja. Kako ovi futuristički tasteri mogu prilično da iritiraju, pogotovo ukoliko vam je obim prstiju veći, prava je sreća što je mnoga podešavanja moguće vršiti mišem, putem odgovarajućeg softvera koji se dobija uz monitor, a ovu mogućnost LG naziva Forte Manager.

Rezolucija ovog ekrana je 1280 x 1024, a dijagonala, kao što smo rekli, 19 inča. Specifikacije nam govore da je odziv 8 milisekundi, osvetljenje 250 kandela po kvadratnom metru, ugao gledanja 160 stepeni za obe ose, a kontrast 500:1. LG L1980Q ima i analogni D-Sub i digitalni DVI ulaz, koji se nalaze na samom postolju. Na postolju može da se vidi i konektor za ispravljač pošto je napajanje eksterno, sigurno zato da se ne bi poremetile zamisli dizajnera ovog monitora. Kad smo već kod postolja, treba reći da ono nema disk za lakše okretanje. Ono što ovaj monitor poseduje jesu žiroskopi ili slična elektronika koja obezbeđuje automatske Forte Pivot i Forte Miror funkcije, kako ih LG naziva. Prva je standardni pivot u „automatskom modu”. Korisnik treba samo da zaokrene panel za 90°, a monitor i njegov softver će ovo detektovati i naložiti drajveru grafičke kartice da okrene prikaz u portrait mod. Još impresivnija je Forte Mirror funkcija: zglobni nosač panela je urađen tako da panel može da uradi „kolut unazad”. Kada korisnik ovo izvede, softver automatski rotira prikaz za 180° i omogućava osobi koja se nalazi iza monitora tj. ispred vas da vidi sadržaj ekrana onako kako ste ga vi videli sekund ranije. Ovo nije preterano korisno, ali je veoma, veoma impresivno.

Prikazom ovog LG-a delimično smo zadovoljni, ali nismo i oduševljeni. Naime, monitor ima DAFI tehnologiju koja objedinjuje RCM (Real Color Managment) i ACE (Adaptive Color and Contrast Enhancement) funkcije koje doprinose naglašavanju boja i unapređenju osvetljenja i kontrasta. Čak se pominje i određena Forte Contrast tehnologija koja podiže kontrast na do sada neviđenih 1600:1. Međutim, čini se da je LG zaboravio na jednu veoma bitnu stvar – da je ovo i dalje TN panel, kada je o prikazu reč, definitivno inferioran u odnosu na bilo koji PVA panel. Međutim, pomenute tehnologije nisu samo mrtvo slovo na papiru jer, zahvaljujući brojnim podešavanjima koja ćete retko sresti na nekim drugim monitorima, moguće je ostvariti vrlo dobre rezultate kada je reč o prikazu. Multimedijalni zahvati kao što su gledanje filmova, pregled fotografija ili igre zaista sjajno izgledaju na ovom monitoru. Problem predstavlja to što je prikaz previše „napadan” (boje su prenaglašene) prilikom korišćenja nekih „statičnih” aplikacija i nemoguće je ovu pojavu ispraviti putem podešavanja, pa tako prikaz Windows okruženja ili surf Internetom ne deluju prijatno uz LG L1980Q.

Odziv monitora je dobar i nema nikakvih problema prilikom igranja ili gledanja filmova. Odziv istina nije na nivou najbržih sedamnaestica koje smo opisali u prethodnim brojevima, ali je TFT tehnologija dovoljno napredovala i 8 milisekundi odziva ovog LG-a deluju dovoljno za sve „brzinske” poduhvate.

Uglom pod kojim je bez degradacija moguće gledati ekran u potpunosti smo zadovoljni. Specifikacije kažu da je ugao 160 stepeni za obe ose i moglo bi se reći da je to tačan podatak za horizontalnu, dok za vertikalnu osu, po pravilu, proizvođači „malo” preteruju.

Fujitsu Siemens W19-1
Fujitsu Siemens W19-1
Sledeći monitor dolazi iz kuće Fujitsu Siemens koja je svoju slavu stekla praveći neke druge komponente, ali to svakako nije razlog da njihovog predstavnika u ovom testu postavljamo u podređeni položaj. Monitor nosi oznaku W19-1; 19 označava dijagonalu, 1 da je u pitanju prvi model, a W „wide” (široko) – što je glavna odlika ovog monitora jer W19-1 ima odnos stranica 16:10. Bez obzira na to što Fujitsu Siemens W19-1 nema neka atraktivna dizajnerska rešenja, širina ovog monitora jeste dovoljan razlog da se on uvrsti u kategoriju onih koji se odlikuju svojim izgledom. Širok monitor jednostavnih linija u srebrno-crnoj kombinaciji deluje atraktivno u bilo kom okruženju.

Iako je odnos stranica drugačiji u odnosu na ostale monitore, dijagonala je ista – 19 inča. Rezolucija iznosi 1440 x 900 tačaka, što znači da je ukupan broj tačaka malo manji kod standardnih TFT devetnaestica. Po specifikacijama, odziv iznosi 8 milisekundi, osvetljenje 300 kandela po kvadratnom metru, kontrast 500:1, a ugao gledanja 150 stepeni za horizontalnu i 130 za vertikalnu osu. Prisutna su oba ulaza: analogni D-sub i digitalni DVI. Fizički, Fujitsu Siemens W19-1 maksimalno je uprošćen. Postolje nema disk za lakše okretanje, pivot funkcija ne postoji, dok je nagib panela moguće podesiti. Monitor ima dva zvučnika koja su smeštena sa zadnje strane. Sigurno je da se na ovaj način degradira kvalitet reprodukcije zvuka, ali je od ovih zvučnika dovoljno samo da se čuju, dok elegantne linije monitora srećom nisu narušene ugradnjom zvučnika na prednju stranu.

Kada je o prikazu reč, slika je očekivana za jedan TN panel. Boje su umerene i „mirne” (za razliku od LG-a), dok su fabričke postavke osvetljenja i kontrasta dobra i neke veće korekcije nisu potrebne. Za razliku od LG-ja, rad u Windows okruženju je prijatan, dok multimedijalno šarenilo ne deluje živo kao što je slučaj sa LG monitorom.

Za odziv mogu da se upotrebe iste reči kao kod LG-jevog modela. Iako postoje brži monitori od ovog Fujitsu Siemensa, nismo primetili probleme tokom korišćenja. Osam milisekundi na današnjim TFT monitorima dovoljno je dobro (ma koliko podatak o odzivu bio tačan) – još uvek to nije kao CRT, ali apsolutno nema razloga za brigu o kvalitetu prikaza brzih scena.

Horizontalni ugao gledanja nešto je slabiji nego na LG monitoru, ali je dovoljan da bi tri osobe mogle bez degradacija da posmatraju prikaz u neposrednoj blizini ekrana. Vertikalni ugao gledanja, kao što specifikacije kažu, prilično je slab.

Philips 190C6FS
Philips 190C6FS 
Treći monitor koji se našao na testu potpisuje Philips i nosi nešto komplikovaniju oznaku – 190C6FS. Prva cifra je standardna za sve Philipsove monitore, dok naredne dve određuju tip i dijagonalu. Ukoliko posle „jedinice” sledi „devet”, a potom „nula”, onda je u pitanju TFT monitor dijagonale 19 inča (ukoliko „nula” i neka cifra promene mesto, onda je u pitanju Philips CRT monitor). ’C’ označava klasu, a ostatak oznake generaciju. ’C’ kod Philipsa već duže vreme predstavlja klasu koja je malo bolja od najslabije pa će tako glavna prednost ove devetnaestice biti niža cena, no pogledajmo mogućnosti ovog monitora.

Može se reći da je Philips dizajnerski slabiji od ostala tri konkurenta. I dalje je to, kada je o izgledu reč, monitor koji je neobičan na isti način kao i mnogi drugi TFT monitori, ali ne može da se kaže da je njegov dizajn previše elegantan ili inovativan.

Dužina dijagonale je 19 inča, a rezolucija standardnih 1280 x 1024 tačaka. Ako pogledamo u specifikacije, videćemo da je odziv 8 milisekundi, osvetljenje 270 kandela po kvadratnom metru, ugao gledanja 160 stepeni za horizontalnu i 145 za vertikalnu osu, a kontrast 600:1. Philips 190C6FS nema DVI ulaz tako da je jedini vid konekcije s kompjuterom analogni D-sub. Kada je o ergonomiji reč, ovaj monitor ne poseduje postolje koje omogućava lako okretanje ili pivot, ali je moguće menjati nagib panela.

Kao i prethodna dva monitora, i ovaj ima TN panel pa su utisci o prikazu dosta slični. Zapravo, prikaz na ovom monitoru veoma je sličan onom viđenom na Fujitsu Siemens modelu. Prikaz boja je očekivan, što znači da su boje umerene i nisu kao one viđene na LG monitoru. Prikaz filmova ili fotografija nije tako dobar kao kod LG-ja, ali ne smemo zaboraviti da je ovaj Philips znatno jeftiniji monitor.

Sa odzivom od 8 milisekundi Philips 190C6FS i na papiru, ali i u praksi postiže iste rezultate kao LG i Fujitsu Siemens. Odziv, iako nije na nivou ranije opisanih ultrabrzih sedmnaestica, omogućava igranje ili gledanje filmova bez bilo kakvih anomalija.

Horizontalni ugao gledanja pod kojim slika neće da se degradira jeste dobar, ali čini se da je nešto slabiji nego kod LG-jevog modela, iako za oba monitora u specifikacijama piše 160 stepeni za horizontalni ugao. Vertikalni ugao gledanja po pravilu je dosta slabiji.

Samsung 970P
Samsung 970P 
Opis u kojem se pojavljuju četiri monitora teško može da prođe bez Samsunga. Predstavnik ove južnokorejske kuće jeste model 970P i odmah se može reći da smo najbolje ostavili za kraj. ’P’ kod Samsunga, kao i kod mnogih drugih proizvođača, nalazi se u oznaci ozbiljnih monitora. Međutim, izgled modela 970P ne može da se okarakteriše kao ozbiljan. Trenutno 970P može da se nađe samo u beloj boji, i to nije sve kada je reč o neobičnom izgledu ovog monitora. Panel se nalazi na zglobnoj konstrukciji koja je sjajno urađena tako da je visinu monitora ili njegov nagib moguće promeniti izuzetno brzo i lako. Pomenuta konstrukcija završava se na prilično velikom postolju koje se ne može lako okretati, ali je zahvaljujući specifičnoj izradi moguće lako okretati panel. Pivot mogućnost takođe nije zaboravljena, štaviše potpomognuta je sjajnim softverskim rešenjem unutar monitora. Kao i kod LG modela, za dobijanje uspravne slike potrebno je samo rotirati panel za 90 stepeni i monitor će prepoznati orijentaciju te postaviti sliku u pravilan položaj. Ovo znači da nije potrebno da se duboko zalazi u drajvere grafičke karte, što će onima koji često koriste pivot opciju uštedeti i vreme i nerve. Isto kao i LG-jev model, Samsung 970P prepoznaje i kada s monitorom uradite „kolut unazad” i takođe rotira sliku, bez potrebe za korekcijom u drajverima grafičke karte. Sve u svemu, ergonomija modela 970P je perfektna, a za izgled može da se kaže da je veoma atraktivan, uz zamerku da je beli monitor malo teže uklopiti uz periferije i kućišta koja se danas prodaju.

Kako ovaj Samsung ima PVA panel, podaci koje nalazimo u specifikacijama nešto su bogatiji nego kod prethodnih monitora. Rezolucija je uobičajena za monitor dijagonale 19 inča i iznosi 1280 x 1024 tačaka. Iako je odziv PVA panela oduvek bio slabija tačka, 6 milisekundi 970P modela, barem na papiru, brže je od prethodna tri monitora. Ostatak specifikacija kaže da je osvetljenje 250 kandela po kvadratnom metru, ugao gledanja čak 178 stepeni za obe ose, a kontrast 1000:1. Samsung 970P poseduje samo DVI ulaz na sebi, ali se u kutiji dobijaju dva kabla pa ga je moguće povezati i na D-sub i DVI izlaz grafičke kartice.

Kada je o prikazu reč, nijedan TN ne može da priđe blizu PVA panelu, što znači da nijedan od prethodna tri monitora po kvalitetu prikaza nije ni blizu modelu Samsung 970P. Boje na ovom monitoru su sjajne i možda samo LG može da mu se približi po kvalitetu prikaza boja, ali i dalje na Samsungu sve deluje mnogo prirodnije. Kontrast je takođe mnogo prirodniji nego na prethodnim monitorima, što doprinosi prijatnijem radu.

Odziv je oduvek bio boljka PVA panela, ali je očigledno da je to deo prošlosti. Specifikacije kažu da je odziv za ovaj monitor 6 milisekundi, ali mi nismo videli razlike u odnosu na ostala tri monitora sa odzivom od 8 milisekundi. To je i dalje odlično ostvarenje jer su se PVA paneli, kada je o odzivu reč, izjednačili sa TN panelima, dok su zadržali daleko bolji prikaz.

Možda najbolja osobina monitora sa PVA panelom jeste ugao gledanja i podaci iz specifikacija za Samsung 970P nisu preterani – dokle god vidite ekran, prikaz zadržava sve svoje osobine, baš kao da ste direktno ispred ekrana.

Prikazana četiri monitora, iako se u osnovi prilično razlikuju, imaju jednu zajedničku osobinu: atraktivan dizajn. Sigurno je da se LG L1980Q izdvaja kao najelegantniji i monitor koji će se najlakše uklopiti bilo u poslovni prostor ili u kućni ambijent. Široki Fujitsu Siemens W19-1 svojim jednostavnim izgledom, ali i još uvek retko viđanim oblikom ostavlja vrlo dobar vizuelni utisak. Samsung 970P u svojoj beloj izvedbi deluje sjajno kao zaseban uređaj, ali nije tajna da će se ovaj monitor malo teže uklopiti u ostatak konfiguracije ili kućni ambijent. Philips 190C6FS nije toliko atraktivan u odnosu na ovaj trojac, ali jeste u odnosu na klasične pravougaone TFT monitore. Pri tome, spada u red najpristupačnijih devetnaestica od kojih je daleko najprivlačniji.

Kada je reč o kvalitetu ovih monitora, utisci su podeljeni. Pre svega treba na jednu stranu izdvojiti Samsung i LG kao relativno skupe, a s druge strane Fujitsu Siemens i Philips kao relativno jeftine TFT devetnaestice. U poređenju sa modelom Samsung 970P, LG L1980Q gubi na svim poljima, a pri tom nije ni jeftiniji monitor. LG jeste izuzetno dobar monitor, ali ubrzavanje PVA panela dovelo je monitore sa TN panelom u bezizlazan položaj kada se porede monitori sa ova dva tipa panela jer Samsung ima znatno bolji prikaz od LG-a, dok je odziv u najmanju ruku identičan. Što se duela između Fujitsu Siemensa i Philipsa tiče, situacija je nešto komplikovanija. Kako ova dva monitora imaju veoma sličan prikaz, brzinske rezultate i cenu, presudno će biti šta korisnik očekuje od njih. Glavni adut modela Fujitsu Siemens W19-1 jesu filmovi jer je površina filma prilikom reprodukcije na devetnaestici s odnosom strana 16:10 znatno veća nego na devetnaestici s odnosom strana 5:4. Može se reći da je i rad u Windows okruženju prijatniji na „širokom” monitoru pa tako Fujitsu Siemens odnosi još jednu pobedu. Problem za Fujitsu Siemens i prednost za Philips predstavljaju mnogobrojne igre i ostale aplikacije koje nemaju podršku za široke rezolucije pa će tako slika na Fujitsu Siemensu biti ili neprirodno razvučena ili će imati crne uspravne trake levo i desno. Iz istog razloga, Philips 190C6FS jeste bolje rešenje i ukoliko televiziju gledate na računaru putem TV karte.

Sve u svemu, Philips 190C6FS odlikuje se cenom, ali nije najjeftinija devetnaestica, Fujitsu Siemens W19-1 uz nisku cenu pruža mogućnost boljeg iskorišćavanja površine ekrana dijagonale 19 inča, Samsung 970P uz pomalo luckast dizajn nudi besprekoran kvalitet prikaza, dok je LG L1980Q veoma dobar monitor, izuzetnog dizajna, ali je i precenjen. L1980Q preporučujemo samo u slučaju da dizajner enterijera kog ste unajmili insistira na crnoj boji monitora.

Branko MITIĆ

 
Asus A8N32-SLI Deluxe, Asus P5N32-SLI Deluxe
Asus Extreme EN6600GT Silencer, Gigabyte GV-NX66T256DE
Sapphire Radeon X1300 256MB, Gigabyte GV-RX13P256D-RH, Microstar RX1300PRO-TD256E
Plextor PX-716AL, BenQ DW1640, Samsung Writemaster SH-W162, Asus DRW-1608P2
LG Flatron L1980Q, Fujitsu Siemens ScaleoView W19-1, Philips 190C6FS, Samsung SyncMaster 970P
Šta mislite o ovom tekstu?
Canon PowerShot A610 i A620
Lifeview FlyTV Platinum 35 FM
Altec Lansing MX5020, Creative I-Trigue 2200
Mustek V56SM, Vivax Imago DVD-K210
Logitech Harmony Advanced Universal Remote 885
Sapphire ivory Digital Audio Player
Genius NetScroll+ Mini Traveler iRIS i Mini Tracer
Hewlett-Packard Deskjet 3940
Chicony KUB-925 i KB-0420 Slim
BenQ MP610 Digital Projector
Memorex Mini TravelDrive 256 MB
Chicony iCam 140 (DC-4110) / iCam 340 (DC-4120)

LG Flatron L1980Q
Osnovno:
19 inča, 1280 x 1024, 75 Hz
Ostalo:
250 cd/m2, 500:1, 160 H/160 V, DVI, D-Sub, 8 ms
Proizvođač:
LG
Kontakt:
CT Computers

Fujitsu Siemens ScaleoView W19-1
Osnovno:
19 inča, 1440 x 900, 60 Hz
Ostalo:
300 cd/m2, 500:1, 150 H/130 V, DVI, D-Sub, 8 ms
Proizvođač:
Fujitsu Siemens
Kontakt:
Mikros International

Philips 190C6FS
Osnovno:
19 inča, 1280 x 1024, 75 Hz
Ostalo:
270 cd/m2, 600:1, 160 H/160 V, D-Sub, 8 ms
Proizvođač:
Philips
Kontakt:
Direct Link

Samsung SyncMaster 970P
Osnovno:
19 inča, 1280 x 1024, 75 Hz
Ostalo:
250 cd/m2, 1000:1, 178 H/178 V, DVI, D-Sub, 8 ms
Proizvođač:
Samsung
Kontakt:
ERC Commerce
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera