TEST DRIVE<>
012006<><>

Mustek V56SM, Vivax Imago DVD-K210

Simpatični prosek

Stigli su i novogodišnji praznici, a vi baš razmišljate šta da kupite voljenoj osobi kao poklon za Novu godinu: „Da vidimo. Treba da bude dugotrajno, da kada ga pogleda, uvek pomisli na mene, da je jeftino... Hej, upravo su stigli novi jeftini DVD plejeri sa Dalekog istoka. To može biti dobar izbor... Ali koji da uzmem?”, pitate se vi. Pa, ako ste još u dilemi, možda će vam se dopasti jedan od ovih koje smo mi testirali za ovaj broj.

Mustek V56SM
Mustek V56SM 
Prvi od njih je Mustek V56SM i on spada u najmanje plejere koje smo do sada videli. Ima minijaturno kućište širine svega 36 cm što ga čini zgodnim da se smesti na TV ili pored njega. Na njemu je isto tako minijaturni displej koji pokazuje samo četiri cifre, a duži natpisi kao na primer „LOAD DISC” se skroluju pa ko pročita, pročitao je. U pakovanju se dobijaju AV činč kabl i minijaturni daljinski veličine kreditne kartice. Uputstvo je, kao i sve ostalo, već pogađate – minijaturno (ne po dimenzijama nego po obimu).

Pozadi od priključaka ima samo koaksijalni digitalni, stereo RCA, kompozitni, S-Video i Scart, što nas navodi na zaključak da je plejer namenjen običnom korisniku koji nema mnogo velike prohteve. S prednje strane se nalazi USB konektor na koji možete spojiti fleš disk, fotoaparat, MP3 plejer ili neki drugi uređaj na kojem se nalaze muzika, slike ili snimci.

Mustek V56SM
Mustek V56SM 
Kao ni konektora, ni opcija u meniju nema mnogo. Tu su samo one osnovne koje imaju i svi ostali plejeri. Kod DVD i DivX reprodukcije se ponašao dosta dobro i tu nemamo većih zamerki. Izgrebani test disk je savladao fenomenalno (zastao je nakratko samo nekoliko puta), čak mnogo bolje nego neki skuplji plejeri, ali je imao problema sa prikazivanjem nekih MPEG-1 formata. DivX titlovi nisu baš vrhunski. Podržana su naša slova, kao i ćirilica, ali su slova dosta mala (koristi se karakter set) i visoko postavljena. Iza je siva pozadina tako da nema većih problema sa čitanjem, ali se titl ne može birati, već se automatski učitava sa filmom.

Ako hoćete da pored filmova pustite i neki MP3 disk, treba da imate na umu da ne možete programirati pesme, da dok svira pesma ne možete pretraživati direktorijum za sledeću i da ne prikazuje dobro ni dužinu MP3-ova sa varijabilnim bitrejtom. Osim toga, puštanje pesama radi sasvim pristojno. Što se daljinskog tiče, ne reaguje najbolje, a izgleda i da je bio previše mali pa nije bilo dovoljno mesta za sve funkcije. Neki tasteri imaju duple komande, a neke standardne komande se biraju pomoću OSD menija u toku reprodukcije.

Mustek je simpatičan mali plejer koji će uglavnom zadovoljiti većinu potreba prosečnog korisnika, ali ništa više od toga. On nema mnogo mogućnosti, ali ono što može radi korektno. Njegov najveći adut su kompaktan dizajn, dobra reprodukcija i USB konektor kojim se ne mogu pohvaliti mnogi plejeri.

Vivax Imago DVD-K210
Vivax Imago DVD-K210
Drugi plejer na testu, Vivax Imago DVD-K210, takođe spada u grupu jeftinih plejera. O modelu DVD-K200 već smo pisali u broju 8/2005, a ovaj model se tek neznatno razlikuje od njega. Pre svega, novi model ima redizajnirani i po nama lepši izgled. Ovde nam se međutim nisu dopali prednji tasteri koji su dosta kruti, kao ni displej koji je previše uvučen pa se ne vidi ceo ako ne gledate direktno u njega. Uputstvo za upotrebu je uglavnom jasno, mada ima i nekih delova koji nedostaju. Na primer, ne piše koje DivX titlove podržava ni kako se učitavaju, nema ništa ni o puštanju MP3 pesama itd.

Vivax Imago DVD-K210
Vivax Imago DVD-K210 
Meni za podešavanje je siromašan opcijama i osim nameštanja zvuka tu se nalaze još samo izbor formata slike, roditeljska funkcija i podešavanje jezika. Interesantno je što DivX titlovi pored naših slova imaju i podršku za ćirilični font. Pri prikazivanju DivX filmova oni se automatski učitavaju iz direktorijuma u kojem je film. Slova su solidne veličine i dobro pozicionirana. Bele su boje, a uopšte nisu oivičena niti imaju neku sivu ili crnu pozadinu tako da ih je praktično nemoguće čitati na beloj podlozi. Ovo je baš čudno jer prethodni model koji smo testirali nije imao ovaj problem, no pretpostavljamo da se promenom firmvera to može rešiti (za koji, pak, ne znamo gde se i da li se može nabaviti).

Puštanje MP3 muzike je isto kao na prethodnom modelu. Prikazuje pune nazive fajlova, kao i ID3 informacije ako su dostupne (autor, tip muzike itd.), a u plej listi se može programirati 12 pesama. Što se tiče čitanja diskova, sa našim oštećenim diskovima nije se dobro pokazao. Kada je naišao na oštećeno mesto, tu se zaglavio i nikako nije hteo da krene dalje, a imao je problema i sa čitanjem pojedinih MPEG formata. DVD-K210 spada u prosečne jeftine „Kineze” i svakako nije plejer koji će vas oduševiti svojim performansama, ali ako niste pasionirani filmofil i tek ponekad želite da pogledate DVD u dobrom društvu, mogao bi da zadovolji vaše potrebe.

Dejan STEPANOVIĆ

 
Asus A8N32-SLI Deluxe, Asus P5N32-SLI Deluxe
Asus Extreme EN6600GT Silencer, Gigabyte GV-NX66T256DE
Sapphire Radeon X1300 256MB, Gigabyte GV-RX13P256D-RH, Microstar RX1300PRO-TD256E
Plextor PX-716AL, BenQ DW1640, Samsung Writemaster SH-W162, Asus DRW-1608P2
LG Flatron L1980Q, Fujitsu Siemens ScaleoView W19-1, Philips 190C6FS, Samsung SyncMaster 970P
Canon PowerShot A610 i A620
Lifeview FlyTV Platinum 35 FM
Altec Lansing MX5020, Creative I-Trigue 2200
Mustek V56SM, Vivax Imago DVD-K210
Šta mislite o ovom tekstu?
Logitech Harmony Advanced Universal Remote 885
Sapphire ivory Digital Audio Player
Genius NetScroll+ Mini Traveler iRIS i Mini Tracer
Hewlett-Packard Deskjet 3940
Chicony KUB-925 i KB-0420 Slim
BenQ MP610 Digital Projector
Memorex Mini TravelDrive 256 MB
Chicony iCam 140 (DC-4110) / iCam 340 (DC-4120)

Mustek V56SM
Formati:
DVD, DivX, MP3, JPEG
Ostalo:
male dimenzije, USB priključak, prikaz DivX titlova, ćirilični titlovi, mali broj izlaza
Proizvođač:
Mustek
Kontakt:
Computer Dream

Vivax Imago DVD-K210
Formati:
DVD, DivX, MP3, JPEG
Ostalo:
5.1 surround zvuk, prikaz DivX titlova, ćirilični titlovi, plej lista od 12 pesama
Proizvođač:
MS Industrial
Kontakt:
KimTec
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera