TEST DRIVE<>
012006<><>

Logitech Harmony Advanced Universal Remote 885

Neodoljivi „univerzalac”

Logitech Harmony Advanced Universal Remote 885
Logitech Harmony Advanced Universal Remote 885
Sa linijom Logitechovih univerzalnih daljinskih upravljača iz serije Harmony susretali smo se i ranije (SK 7/2005), kada smo zaključili da se radi o inovativnom proizvodu, izuzetnog dizajna i odličnih performansi. Odgovorni ljudi iz dotične kompanije pobrinuli su se da tržištu bude ponuđeno desetak različitih modela, među kojima se čak nalazi i jedan primerak koji služi za upravljanje igračkom konzolom Xbox 360. Ovog puta na testu smo imali model s oznakom 885 koji po ukupnim performansama i opcijama spada u najvišu klasu i samim tim predstavlja svojevrsnog barjaktara serije Harmony.

Već na prvi pogled vidi se da je 885 izrađen bez kompromisa i da se radi o modelu namenjenom najzahtevnijim korisnicima proporcionalno dubokog džepa. Kao kod većine modela iz linije Harmony, zadržan je prepoznatljiv dizajn kućišta oblika izdužene „osmice”, a primenjena fina završna obrada uliva neponovljiv osećaj prilikom držanja daljinca u rukama. Za razliku od jeftinijih primeraka, 885 krase izuzetan grafički kolorni displej (30 x 38 mm) i krupne komandne ikonice putem kojih se vrši kontrola definisanih uređaja. Preuzimanje radnih profila obavlja se (standardno) putem Interneta (daljinski se s računarom povezuje USB vezom) i identično je kao kod ranije predstavljenog modela 688. Naravno, omogućeno je i „učenje” komandi daljinaca koji se ne nalaze u velikoj online bazi, a važno je napomenuti da uređaj simultano može da opslužuje do 15 različitih kućnih aparata. Najveća prednost ovakvog načina kontrole (pored činjenice da jednim upravljačem zamenjujete sve postojeće) ogleda se u mogućnosti definisanja automatizovanih akcija (tzv. Activities) putem kojih može da se kontroliše nekoliko uređaja istovremeno. Tako se, na primer, pritiskom na jedan taster može uključiti TV prijemnik, kućni Hi-Fi sistem, startovati DVD plejer i započeti reprodukcija diska koji se nalazi u njemu. Broj kombinacija je praktično neograničen.

Logitech Harmony Remote 675
Logitech Harmony Remote 675
(klik za uvećanje: JPEG, 57 KB)
Ukoliko vam se tehničke karakteristike (a prvenstveno cena) modela 885 učine suviše impresivnim, možda bi pažnju trebalo da obratite na model s oznakom 675. Naime, ovaj daljinac je po performansama kopija modela 688 i koristi identičnu filozofiju rada. Ipak, primenjen je nešto drugačiji raspored tastera (izrađeni su od gumene komponente) tako da mnogo više liči na slične primerke u klasi drugih proizvođača nego što je to slučaj sa prethodnikom. Takođe, tasteri su nešto šire postavljeni što znatno olakšava njihovo pronalaženje, a raduje i postojanje obojenih tastera (crveni, zeleni, žuti i plavi) kojima se može pristupati specifičnim podešavanjima digitalnih satelitskih risivera (oni nedostaju modelu 688). Naravno, zaštitni znak svih Harmony uređaja – veliki displej – i ovde je prisutan i identične je organizacije i kvaliteta kao kod modela 688 (pritiskom na taster Glow, ekran i svi tasteri osvetljavaju se prijatnom svetloplavom bojom).
Ono što 675 izdvaja od ostalih modela u liniji ne odnosi se na tehničke karakteristike, već na jedan, slobodno možemo reći, modni detalj. Naime, ovaj „univerzalac” ima mogućnost zamene prednje maske tako da izgled možete prilagoditi svom ukusu ili trenutnom raspoloženju. U pakovanju se nalaze čak tri različita rešenja (osnovna srebrna izvedba, metalik plava i metalik crvena), što bi sladokusce trebalo da zadovolji neko vreme. Inače, kućište ovog daljinskog upravljača obojeno je crnom bojom pa sve tri kombinacije idealno „leže”.
 
Harmony 885 ima i nešto drugačiju tastaturu od svoje inferiornije braće. Umesto oprobanih gumiranih rešenja, tasteri su izrađeni od tvrde plastike, imaju plitak hod i proizvode blagi klik prilikom pritiskanja (osećaj bi najviše mogao da se uporedi s radom na pojedinim tipovima mobilnih telefona). Navikavanje na primenjeni raspored zahteva izvesno vreme, pogotovu ako se u obzir uzme podatak da između tastera ne postoji prazan prostor, ali je za lakše snalaženje u mraku zaduženo odlično rešeno pozadinsko osvetljenje. Kada već govorimo o tome, treba napomenuti da se opisani efekat može „prizvati” ručnim putem preko famoznog tastera Glow, ali i automatski svaki put kada se daljinski pomeri s mesta (primenjena je određena vrsta detekcije pokreta). Očaravajuće!

Jedna od velikih mana ovog daljinskog upravljača jeste nešto veća potrošnja energije (za to je „kriv” veliki kolorni ekran) pa su se dizajneri odlučili za kompromisno rešenje kada je vrsta internog napajanja u pitanju. Naime, uređaj se ne napaja klasičnim AA baterijama od 1,5 V, već punjivom litijum-jonskom baterijom kapaciteta 950 mAh (baterija, navodno, može da izdrži do sedam dana između dva punjenja). Da odgovorni u Logitechu ništa ne prepuštaju slučaju, govori i podatak da je kao punjač predviđeno (i u pakovanje uključeno) specijalno postolje koje u isto vreme služi kao stalak u koji se daljinac smešta u pauzama između korišćenja. Mora se priznati da se postolje ne može pohvaliti naročitim dizajnom, ali da je postignut vrlo zanimljiv efekat s obzirom na to da proizvođačev logo smešten u samoj sredini svetli kada daljinski nije na njemu.

Vladimir PISODOROV

 
Asus A8N32-SLI Deluxe, Asus P5N32-SLI Deluxe
Asus Extreme EN6600GT Silencer, Gigabyte GV-NX66T256DE
Sapphire Radeon X1300 256MB, Gigabyte GV-RX13P256D-RH, Microstar RX1300PRO-TD256E
Plextor PX-716AL, BenQ DW1640, Samsung Writemaster SH-W162, Asus DRW-1608P2
LG Flatron L1980Q, Fujitsu Siemens ScaleoView W19-1, Philips 190C6FS, Samsung SyncMaster 970P
Canon PowerShot A610 i A620
Lifeview FlyTV Platinum 35 FM
Altec Lansing MX5020, Creative I-Trigue 2200
Mustek V56SM, Vivax Imago DVD-K210
Logitech Harmony Advanced Universal Remote 885
Šta mislite o ovom tekstu?
Sapphire ivory Digital Audio Player
Genius NetScroll+ Mini Traveler iRIS i Mini Tracer
Hewlett-Packard Deskjet 3940
Chicony KUB-925 i KB-0420 Slim
BenQ MP610 Digital Projector
Memorex Mini TravelDrive 256 MB
Chicony iCam 140 (DC-4110) / iCam 340 (DC-4120)

Logitech Harmony Advanced Universal Remote 885
Način kontrole:
IR senzor
Ostalo:
grafički displej u boji, 55 tastera, simultana podrška do 15 uređaja
Proizvođač:
Logitech
Kontakt:
ComputerLand
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera