TEST DRIVE<>
012006<><>

Sapphire ivory Digital Audio Player

Safir boje slonovače

Sapphire ivory Digital Audio Player
Sapphire ivory Digital Audio Player
Grafički akceleratori, matične ploče... To se očekuje kada se pomene firma Sapphire. Dokaz da ona nije orijentisana samo na glavne sastavne delove za PC računare jeste Sapphire ivory Digital Audio Player.

Veliki ekran, upravljački dugmići raspoređeni po profilu plejera i odlična finalna izrada glavne su karakteristike ovog plejera. Ekran koji je Sapphire odlučio da ugradi stvarno izgleda impozantno na plejeru ovakvih dimenzija. Radi se o pozadinsko osvetljenom LCD-u od 2,1 inča koji ima 128 x 128 piksela. Prevedeno u redove, ovo znači da može da prikaže punih osam redova teksta. To omogućava pregledne menije i količinu informacija o fajlu koji se pušta kakve do sad još nismo videli na MP3 plejerima ove klase. Pored naziva pesme koji se izvlači iz MP3 taga ili iz samog fajla ako tag nedostaje, tu su još i ime izvođača, direktorijum, broj trenutne pesme i ukupan broj pesama, proteklo vreme, svi mogući podaci o bitrateu, osciloskop, indikator baterije. A kao da sve ovo nije bilo dovoljno, morali su da ubace i simpatičnog smajlija koji sluša muziku. Meniji su, kao što smo već napomenuli, pregledni, ali ne i dobro organizovani. Nažalost, meniji za pojedina podešavanja su razdvojeni na posebnim dugmićima, pa ovo malo otežava navigaciju. U početku sve ovo deluje zbunjujuće, ali kada se naviknete, nije tako strašno. Sva kontrola se vrši trosmernim džojstikom. Bogata softverska podrška plejera omogućiće podešavanje zvuka do najsitnijih detalja. Ako 11 standardnih podešavanja ekvilajzera ne zadovolji nečije prohteve, tu je uvek manuelno podešavanje. Pod njim podrazumevamo 22 slajdera za frekvencije od 80 Hz pa sve do 22 kHz, svaki u rasponu od ±6 decibela. I pored ovolikih podešavanja, tu su još i kontrole bass i treble, kao i emulacija 3D zvuka Oche-3D. Kao šlag na tortu, ovaj softverski moćan plejer krase i kontrola brzine reprodukcije, kao i pitch kontrola.

Sve ovo bi bilo nepotrebno da ovaj plejer nema dobar zvuk, a on nije dobar, već odličan. Njime će se zadovoljiti i najokoreliji audiofili. Slušalice su takođe vrhunske i daju izuzetno čist zvuk. Ne postoji prenaglašenost basova kao kod nekih modela koje smo imali prilike da čujemo. Još kada kažemo da je moguće igrati Tetris dok se sluša muzika...

Da nije sve ovako savršeno i bajno, govore i neki manji nedostaci koje smo primetili. Recimo, baš kod Tetrisa važno je reći da nije moguće regulisati jačinu zvuka muzike u toku igre. USB priključak je na ovom plejeru izostao pa je neophodno nositi kabl ako želite da se plejerom poslužite kao prenosnim diskom. Plejer dolazi samo u varijanti sa 512 MB, što trenutno nije loše, ali kako cene fleš memorije budu padale, ovo će ubrzo postati nedovoljno. Transfer plejera se takođe pokazao relativno loše – brzina se kretala oko 900 KB/s u oba smera. Prilikom povezivanja na kompjuter, plejer je znao da se zablokira. Verovatno je ovaj problem čest jer na kućištu postoji reset dugme. Dok je plejer priključen na kompjuter, u isto vreme se puni ugrađena litijum-jonska baterija, što nam se ne dopada jer ne postoji način da se ona zameni. Radio je, nažalost, izostao na ovom plejeru. Diktafon, pak, postoji, što je za pohvalu.

Sve u svemu, ovo je plejer vredan pažnje. Ima odličan zvuk, još bolje opcije, simpatičan izgled, veliki ekran. Neki nedostaci mogli bi se lako ispraviti u nekoj novijoj verziji, ako se proizvođač potrudi. Ovaj safir bi definitivno mogao da bude nakit na mnogima.

Vladimir ČABRILO

 
Asus A8N32-SLI Deluxe, Asus P5N32-SLI Deluxe
Asus Extreme EN6600GT Silencer, Gigabyte GV-NX66T256DE
Sapphire Radeon X1300 256MB, Gigabyte GV-RX13P256D-RH, Microstar RX1300PRO-TD256E
Plextor PX-716AL, BenQ DW1640, Samsung Writemaster SH-W162, Asus DRW-1608P2
LG Flatron L1980Q, Fujitsu Siemens ScaleoView W19-1, Philips 190C6FS, Samsung SyncMaster 970P
Canon PowerShot A610 i A620
Lifeview FlyTV Platinum 35 FM
Altec Lansing MX5020, Creative I-Trigue 2200
Mustek V56SM, Vivax Imago DVD-K210
Logitech Harmony Advanced Universal Remote 885
Sapphire ivory Digital Audio Player
Šta mislite o ovom tekstu?
Genius NetScroll+ Mini Traveler iRIS i Mini Tracer
Hewlett-Packard Deskjet 3940
Chicony KUB-925 i KB-0420 Slim
BenQ MP610 Digital Projector
Memorex Mini TravelDrive 256 MB
Chicony iCam 140 (DC-4110) / iCam 340 (DC-4120)

Sapphire ivory Digital Audio Player
Memorija:
512 MB Flash
Ostalo:
veliki LCD (128 x 128), diktafon, nema FM radio, spor transfer
Proizvođač:
Sapphire
Kontakt:
CT Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera