TEST DRIVE<>
012006<><>

Genius NetScroll+ Mini Traveler iRIS i Mini Tracer

Mali genijalci

Firma Genius je već duže vreme u senci vodećih proizvođača miševa, pre svega Logitecha i Speed-Linka. Kako Genius nije ni pokušavao da parira brzim miševima ovih firmi, na njega smo skoro zaboravili. Da bismo ispravili nepravdu, ovog puta smo za test uzeli dva miša iz Geniusove serije optičkih miševa Mini: NetScroll+ Mini Traveler Iris i Mini Tracer. Kako se i iz imena može naslutiti, u pitanju su miševi malih dimenzija koji su namenjeni pre svega korisnicima notebook računara.

Genius NetScroll+ Mini Traveler iRIS
Genius NetScroll+ Mini Traveler iRIS 
Prvo smo isprobali NetScroll+ Mini Traveler Iris. Mini Iris je, u stvari, potpuno isti kao i NetScroll+ Traveler iRIS (SK 10/2004), samo nešto manjih dimenzija. Plastika od koje je izrađen je standardnog kvaliteta za miševe u ovom cenovnom rangu, ali ono po čemu se Mini Iris izdvaja jesu deo koji obuhvata miš i deo oko scroll točkića koji su izrađeni od providne plastike. U unutrašnjosti miša je svetleća dioda koja menja boju tako da se kroz providnu plastiku svetlost preliva u duginim bojama. Imajući u vidu da je i malih dimenzija, pretpostavljamo da će se ovaj „dugin miš” dopasti pripadnicama nežnijeg pola. Nažalost, pored izgleda, Mini iRIS je od većeg brata nasledio i optički senzor čija je rezolucija samo 400 tpi. Prilikom rada kursor trza i poskakuje, a često se desi da se bez ikakvog razloga zaustavi i nakon nekoliko sekundi nastavi da radi. Sva tri tastera, koliko ih Mini iRIS ima, dobro reaguju na pritisak, a skrolovanje je precizno. Veza s računarom je tanak kabl koji se završava USB priključkom. Pomoću USB-PS/2 adaptera koji dolazi u kompletu može se povezati i na PS/2 port.

Genius Mini Tracer
Genius Mini Tracer
Mini Tracer, je, reklo bi se, nešto ozbiljniji miš. Pre svega, poseduje optički senzor koji je u stanju da registruje 800 tpi. Tokom rada kursor precizno, bez ikakvog trzanja i preskakanja, prati pokrete ruke, a zahvaljujući velikim „nožicama” dobro klizi po podlozi.

Ljudi iz Geniusa su se i kod Tracera poigrali dizajnom. Na sredini miša nalazi se traka od providne plastike koja svetli plavom bojom, a čiji je izvor svetleća dioda unutar kućišta miša. Pored izuzetnog efekta koji ovo ima, po našem mišljenju postoje i izvesni nedostaci. Za razliku od Irisa kod kojeg su boje blage, kod Tracera plava traka „šljašti” pa posle dužeg rada u noćnim uslovima može da iritira. A ako posedujete matičnu ploču koja i posle gašenja računara daje napajanje PS/2 portu, soba će biti osvetljena plavom bojom, što za pojedince koji imaju problema sa nesanicom može da predstavlja problem.

Upotrebljena plastika je kvalitetna, a miš pod rukom deluje čvrsto. I Tracer poseduje tri tastera, tj. dva osnovna i scroll točkić koji ima mogućnost trećeg klika. Svi tasteri dobro reaguju, a i scroll točkić je precizan. Poveziva- nje na kompjuter je preko USB porta ili pomoću isporučenog USB-PS/2 adaptera.

Ova dva Geniusova optička miša predstavljaju zanimljivu alternativu tačpedu za korisnike notebook računara. Potencijalne kupce osvojiće svojim interesantnim dizajnom kojim se izdvajaju od klasičnih miševa, a naš favorit je Mini Tracer zbog preciznijeg senzora.

Nebojša BOŽIĆ

 
Asus A8N32-SLI Deluxe, Asus P5N32-SLI Deluxe
Asus Extreme EN6600GT Silencer, Gigabyte GV-NX66T256DE
Sapphire Radeon X1300 256MB, Gigabyte GV-RX13P256D-RH, Microstar RX1300PRO-TD256E
Plextor PX-716AL, BenQ DW1640, Samsung Writemaster SH-W162, Asus DRW-1608P2
LG Flatron L1980Q, Fujitsu Siemens ScaleoView W19-1, Philips 190C6FS, Samsung SyncMaster 970P
Canon PowerShot A610 i A620
Lifeview FlyTV Platinum 35 FM
Altec Lansing MX5020, Creative I-Trigue 2200
Mustek V56SM, Vivax Imago DVD-K210
Logitech Harmony Advanced Universal Remote 885
Sapphire ivory Digital Audio Player
Genius NetScroll+ Mini Traveler iRIS i Mini Tracer
Šta mislite o ovom tekstu?
Hewlett-Packard Deskjet 3940
Chicony KUB-925 i KB-0420 Slim
BenQ MP610 Digital Projector
Memorex Mini TravelDrive 256 MB
Chicony iCam 140 (DC-4110) / iCam 340 (DC-4120)

Genius NetScroll+ Mini Traveler iRIS
Rezolucija:
400 tpi (optički senzor)
Ostalo:
tri tastera, skrol točkić, svetlo u bojama duge
Proizvođač:
Genius
Kontakt:
Computer Dream

Genius Mini Tracer
Rezolucija:
800 tpi (optički senzor)
Ostalo:
tri tastera, skrol točkić, velike nožice, plavo svetlo
Proizvođač:
Genius
Kontakt:
Computer Dream
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera