TEST DRIVE<>
012006<><>

Memorex Mini TravelDrive 256 MB

Jeftinije od laptopa

Memorex Mini TravelDrive 256 MB
Memorex Mini TravelDrive 256 MB
Ko god ima prilike da radi na više kompjutera (kod kuće, na poslu, na fakultetu...) dobro poznaje problem usklađivanja ličnih dokumenata, elektronske pošte, zbirke potrebnih programa i podešavanja za te programe na svim tim kompjuterima.

Efikasno rešenje ovog problema je kupovina laptopa. Jeftinije ali manje efikasno rešenje jeste kupovina USB drajva (bio on USB fleš, USB hard disk ili samo USB fioka za običan hard disk) jer iako USB drajv omogućava nošenje svih bitnih fajlova sa sobom, on još uvek ne rešava problem elektronske pošte i programa koji moraju biti (to jest, trebalo bi da budu) instalirani i identično podešeni na svakom od kompjutera. Takođe, USB drajv ne rešava legalne i/ili finansijske probleme koji proističu iz toga što se licence za programe obično plaćaju za svaki kompjuter posebno.

Uočavajući potrebe kupaca, proizvođači fleš memorije SanDisk i M-Systems napravili su standard za aplikacije koje se instaliraju na USB drajv i drajvove na kojima te aplikacije treba da žive i rade. Standard se zove U3, a bitnije osobine U3 kompatibilnih aplikacija jesu to što ne ostavljaju nikakvog traga (na disku, u Windows registryju...) na kompjuteru na kom su radile, što svode na minimum pisanje/čitanje po USB drajvu, ne samo zato što je fleš memorija relativno spora nego i zbog toga što je ograničen broj pisanja/čitanja koji može da podnese tokom svog radnog veka, i, naravno, U3 aplikacija ne zahteva administratorske privilegije za instaliranje i rad. U3 programi dolaze u zip arhivi koja ima ekstenziju .u3p, a manje-više svi trenutno dostupni programi mogu se naći na sajtu www.u3.com.

U3 kompatibilan drajv obezbeđuje aplikacijama neku vrstu zamene za Windows registry u kojem aplikacije mogu da čuvaju podešavanja. Memorija U3 drajva sastoji se od relativno malog read-only dela koji Windows vidi kao CD-ROM i read-write dela koji se vidi kao klasičan USB drajv. Svrha lažnog CD-ROM-a je da pri ubacivanju U3 drajva u kompjuter, koristeći autostart funkciju Windowsa, pokrene Launchpad, ključan (softverski) deo U3 drajva. On obezbeđuje prilično jednostavan i intuitivan interfejs preko kojeg se U3 programi instaliraju i pokreću, a može da se aktivira zaštita pristupa šifrom i da se vrše još neka podešavanja.

U3 radi samo na Windows 2000 i Windows XP sistemima, a na Windowsu 98 može da radi ako se instaliraju odgovarajući drajveri. Operativni sistemi nekompatibilni sa U3 standardom vide U3 drajv kao običan USB drajv, pod uslovom da nije aktivirana zaštita pristupa, u kom slučaju ne vide ništa...

Mi smo isprobali Memorex Mini TravelDrive od 256 MB. U TravelDrive seriji pored ovog modela postoje još uređaji od 512 MB, 1 GB i 2 GB. Kao što mu ime kaže, Mini TravelDrive je prilično malih dimenzija (5,7 x 2,2 x 0,7 cm). Dolazi sa četiri instalirane U3 aplikacije: McAfee antivirusom, Migo alatom za sinhronizaciju podataka između kompjutera i TravelDrivea, Mozilla Thunderbird mail programom i U Safe alatom za zaštitu podataka.

Izmerena brzina ovog USB 2.0 kompatibilnog drajva iznosila je do 3,6 MB/s za pisanje i do 12,5 MB/s za čitanje. Zapravo, sem što je U3 kompatibilan, ovaj drajv se baš i ne ističe među gomilom drugih...

U3 koncept zanimljiv je i van konteksta prenosnih medija jer on omogućava krajnjim korisnicima da izaberu i koriste programe po želji bez administratorskih naloga pa ne bi bilo čudno da se pojavi nešto kao U3 Emulator ili U3 Application Launcher što bi omogućavalo pokretanje .u3p programa sa lokalnog diska.

Kako je sloboda krajnjih korisnika da skidaju i koriste na kompjuterima programe koje oni hoće suštinski u suprotnosti sa važećim konceptima bezbednosti (koji se baziraju na tome da administratori strogo kontrolišu koji programi će biti instalirani, pa samim tim i pokrenuti na kompjuteru), U3 pored slobode krajnjim korisnicima najverovatnije donosi noćnu moru administratorima...

Marko JOVANOVIĆ

 
Asus A8N32-SLI Deluxe, Asus P5N32-SLI Deluxe
Asus Extreme EN6600GT Silencer, Gigabyte GV-NX66T256DE
Sapphire Radeon X1300 256MB, Gigabyte GV-RX13P256D-RH, Microstar RX1300PRO-TD256E
Plextor PX-716AL, BenQ DW1640, Samsung Writemaster SH-W162, Asus DRW-1608P2
LG Flatron L1980Q, Fujitsu Siemens ScaleoView W19-1, Philips 190C6FS, Samsung SyncMaster 970P
Canon PowerShot A610 i A620
Lifeview FlyTV Platinum 35 FM
Altec Lansing MX5020, Creative I-Trigue 2200
Mustek V56SM, Vivax Imago DVD-K210
Logitech Harmony Advanced Universal Remote 885
Sapphire ivory Digital Audio Player
Genius NetScroll+ Mini Traveler iRIS i Mini Tracer
Hewlett-Packard Deskjet 3940
Chicony KUB-925 i KB-0420 Slim
BenQ MP610 Digital Projector
Memorex Mini TravelDrive 256 MB
Šta mislite o ovom tekstu?
Chicony iCam 140 (DC-4110) / iCam 340 (DC-4120)

Memorex Mini TravelDrive 256 MB
Veličina:
256 MB
Ostalo:
U3 kompatibilan, četiri instalirane U3 aplikacije, male dimenzije
Proizvođač:
Memorex
Kontakt:
PiN Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera