TEST RUN<>
012006<><>

Ulead CD & DVD PictureShow 4

Autorizacija CD/DVD-ova – ali sa slikama

Za one koji ne znaju, Ulead CD & DVD PictureShow je jedan od sveobuhvatnijih alata za izradu vizuelno upečatljivih slideshow prezentacija (čitaj: projekcija) u kućnom okruženju. Namena programa ne ograničava se samo na izradu video-fajlova pogodnih za distribuiranje putem Interneta ili razmenu s prijateljima, već obuhvata sijaset pomoćnih alata za oformljivanje standardizovanih CD/DVD rešenja (podržani su standardi: VCD, SVCD i DVD-Video) koja je moguće reprodukovati u bilo kom linijskom (standalone) DVD uređaju. Pre izvesnog vremena autorski tim je na tržište izašao sa četvrtom revizijom projekta koja, već na prvi pogled, potencijalnim korisnicima donosi obilje zanimljivih funkcija.

Treba istaći da je Ulead jedna od vodećih firmi kada je tzv. authoring video-sadržaja u kućnom okruženju u pitanju (prvenstveno mislimo na DVD). O njihovim perjanicama, programima MovieFactory (poslednja revizija nosi oznaku 4) i VideoStudio (verzija 9), pisali smo već nekoliko puta pa je logično što se u asortimanu proizvoda nalazi i ostvarenje koje po uključenim opcijama spada u klasu „između” uobičajenih slideshow alata i softvera za autorizovanje video-sadržaja. Imajući sve ovo u vidu, sasvim je razumljivo zašto ovo ostvarenje spada među traženija u klasi i zašto se na svaku sledeću verziju čeka s nestrpljenjem.

Jednostavno i brzo

Interfejs programa uprošćen je do te mere da su snalaženje i odabir pravih funkcija jednostavni i logični. Stizanje do gotovih rešenja obavlja se preko tri radne oblasti (Organize, Theme i Burn) u kojima se od korisnika zahteva da odabere i podesi radne uslove i parametre, a zatim stvar prepusti programskoj rutini. Prirodno, prvi korak (Organize) podrazumeva učitavanje željenog materijala (podržani su formati: BMP, RLE, IFF, JPG, GIF, JP2, PNG, PSD i TIFF) i njegov raspored u okviru „košuljice” koja će poslužiti za određivanje redosleda i vremenskog perioda njegovog prikazivanja (pojedinačno) na ekranu. Sam proces raspoređivanja obavlja se prostim prevlačenjem slika i vizuelno je potpuno jasan. Pored toga, učitane slike moguće je rotirati u željeni položaj, izvršiti dodavanje tekstualnih naslova (uz prisustvo standardnih alata za izmenu fonta, veličine ispisa, boje, intenziteta senke...) ili izvršiti kalemljenje eksternih objekata (nazvani su Props) na svaku sliku pojedinačno. Objekti su podeljeni u sedam grupa (uglavnom su to slike manjeg formata, providne pozadine, pripremljene u obliku svojevrsnih ukrasa), a omogućeno je i učitavanje eksternih slika, pod uslovom da se nalaze u jednom od pomenutih podržanih ulaznih formata.

Sekcija Theme predstavlja samu srž programa i iz nje se vrši fino podešavanje prikaza, definisanje komandnih menija i implementiranje specijalnih efekata. Postupak izrađivanja menija umnogome podseća na onaj kod „pravih” DVD-Video diskova, a od korisnika se traži odabiranje pozadine, muzičke pratnje i sličnih bitnih atributa. Naravno, baza programa sadrži sijaset predefinisanih rešenja (stotinak) koja će se jednim klikom „nalepiti” na materijal i postati njegov sastavni deo. S obzirom na to da se ovde barata izradom slideshow prezentacija, postoje i neke opcije koje nisu uobičajene prilikom definisanja radnih parametara DVD- -Video diskova. Pre svega, tu je odabir tranzicionih efekata za svaku sliku ponaosob (uredno su sortirani po oblastima i ima ih na desetine), zatim mogućnost postavljanja slika u virtuelne ramove, ubacivanje tzv. motion efekata koji će proizvoditi efekat sličan pomeranju kamere prilikom snimanja velikih statičnih objekata (i ne samo to), ubacivanje zvučnih zapisa (podržani su formati: CDA, MP3, MPA i WAV) i drugo. Što se implementiranja specijalnih efekata tiče, akciju je dodatno moguće izvršiti i u samom meniju, pa se pored „šetajuće” pozadine mogu ubaciti i zanimljivi motion filteri da začine situaciju (pokretni reflektori, zamućivanje pozadine, svetlucanje, promicanje vazdušnih mehurića...). Od video-formata program prepoznaje MPEG, MPV, DAT, AVI i SWF.

Pomenućemo da se iz ove sekcije izrađeni materijal, pre finalizovanja, može snimiti u MPEG ili AVI formatu te da korisnik po svom nahođenju može izvršiti definisanje izlaznih parametara. Tako se može promeniti izlazna rezolucija, broj sličica u sekundi, kvalitet prikaza, a izlazni materijal može da se kompresuje upotrebom jednog od popularnih video-kodeka (ukoliko su instalirani na sistemu) kako bi se smanjila veličina gotove datoteke.

 
Na kraju, iz sekcije Burn vrši se „renderovanje” materijala u finalni oblik, a postupak se može obaviti na dva načina. Pre svega, omogućeno je direktno narezivanje materijala na optički medij (svi koji su koristili VideoStudio ili MovieFactory znaju o čemu se radi), ali je ostavljena i opcija spremanja fajlova u potrebnom obliku direktno na hard disk. Kada program obavi svoje, potrebno je svojeručno izvršiti prebacivanje nastalih direktorijuma na medij upotrebom nekog od alternativnih programa za narezivanje diskova (u slučaju DVD-ova, sadržaj direktorijuma VIDEO_TS samo se iskopira na root diska).

Video-komponenta

Ono što je vrlo bitno jeste činjenica da Ulead CD & DVD PictureShow 4 pored rada sa statičnim formatom zapisa može da se iskoristi i za izradu projekcija sastavljenih od video-fajlova. U tom slučaju program se ponaša kao uprošćena verzija (inače već pojednostavljenog) MovieFactorya, a princip rada se gotovo ni po čemu ne razlikuje od onog sa slikama u glavnoj ulozi. Jedino odstupanje ogleda se u postojanju sekcije za „trimovanje” materijala putem koje je moguće izvršiti odsecanje neželjenih delova, dok nedostaju funkcije za ubacivanje tekstualnih potpisa, slika preko prikaza i audio-zapisa. Ipak, najveća zanimljivost krije se u sposobnosti programa da izvrši mešanje importovanog materijala čime se dobija opcija izrade slideshow projekcija sastavljenih od slika i video-sekvenci (doduše, ne u isto vreme). Na taj način se mogu izrađivati efektne prezentacije, a da kompletan materijal koji se želi prikazati bude dostupan s istog mesta.

(Ne)potrebni dodaci

Iako je jezgro programa, samo po sebi, sasvim dovoljno za obavljanje bilo kog zadatka vezanog za projektovanje i izradu slideshow projekcija raznolike namene, autori su u paket uključili i nekoliko dodatnih aplikacija koje vam u tome mogu dodatno pomoći. Pre svega tu je program pod nazivom Photo Explorer 8.5, svojevrsan pandan ACDSee i sličnim programima za organizaciju i pregled slika. Reč je o ostvarenju sasvim solidnih mogućnosti koje, uzgred, rabi gotovo identičnu filozofiju rada kao pomenuti reper u žanru kompanije ACDSystems. Pored vrlo sličnog radnog okruženja, pomenućemo mogućnost reprodukcije video-materijala, brojne alate za obradu fotografija (uklanjanje „crvenih očiju” i slične limunade se podrazumevaju), implementiranje specijalnih grafičkih filtera, konvertovanje u brojne statične grafičke formate zapisa (podržano je njih tridesetak), izradu foto-kalendara (prilično kvalitetnih), opciju „čupanja” sadržaja s ekrana (obezbeđena je podrška i za statične, ali i za pokretne formate), narezivanje sadržaja na optički medij, direktan pristup fotografijama na digitalnom fotoaparatu, opciju skeniranja... Kao što se može zaključiti, Photo Explorer je prava riznica korisnih funkcija na jednom mestu, a jedina mana mu je nešto sporiji rad i slabiji odziv na korisnikove akcije (bar na našoj test mašini).

Druga korisna komponenta paketa jeste specijalizovan program, tačnije baza, naročito pripremljenih fotografija (layera s providnom pozadinom) koje se mogu koristiti kao objekti za „kićenje” postojećih rešenja. Naime, Hemera Photo-Object 1000 je neka vrsta „školjke” iz koje se na jednostavan način može pristupati slikama podeljenim u čak 20 kategorija (praznici, sport, hrana, priroda, ljudi, životinje itd.). Kao što ime sugeriše, ona sadrži čak 1000 unosa, a u pitanju su izuzetno kvalitetne fotografije, namenjene potpuno slobodnom implementiranju u sopstvene radove (baneri, reklame, promotivni materijal, fotografije...). Inače, program sadrži ugrađeni „čarobnjak” putem kojeg je na jednostavan način odabranu sliku moguće pripremiti za korišćenje u nekom od grafičkih ili programa iz paketa Office (ili ih jednostavno konvertovati uz odabir radnih parametara), a napredne korisnike će zanimati to što je slike moguće „čupati” i režimom Copy-Paste, čime se izbegavaju (nepotrebni) koraci. Više o ovoj temi, ali i o načinu na koji možete da dođete u posed kompletne baze koja broji neverovatnih 150.000 slika, možete saznati na adresi www.hemera.com.

Novatix SendPhotos LT je program za sortiranje, brzo lociranje i slanje fotografija putem elektronske pošte. Sem upotrebe efektnih grafičkih zaglavlja za poruke i mogućnosti njihovog slanja direktno iz programa (može se upotrebiti i eksterni klijent) ne vidimo nijedan drugi značajan razlog zašto se on našao u paketu. Još ako se u obzir uzme činjenica da je reč o besplatnoj verziji te da je za puno izdanje programa potrebno autorima uplatiti 30 „zelembaća” (za CD verziju i čitavih 35), stvari su još nelogičnije. Bilo kako bilo, više o ovom projektu možete saznati na adresi www.sendphotos.com.

Konačno, treba napomenuti da kao opcija dolazi i mogućnost instaliranja bonus sadržaja (nešto od toga je korišćeno u prethodnoj verziji programa) u vidu dodatnih podloga za DVD menije, izgleda dizajniranih stranica, zvučnih tema itd. Ukratko rečeno, pravi servisni paket u malom.

• • •

Bez sumnje, Ulead CD & DVD PictureShow 4 je jedan od boljih programa iz branše i slobodno ga možemo preporučiti početnicima, ali i naprednijim korisnicima. U klasi se trenutno teško može naći ostvarenje koje na jednom mestu nudi ekvivalentan broj mogućnosti kombinovan sa jednostavnošću korišćenja, brzinom i visokom pouzdanošću tokom rada. Isto tako, u vidu treba imati i obilje dodatnog materijala pa mislimo da mesta za dileme oko nabavke programa ne bi trebalo da bude. Samo da nije te cene...

Vladimir PISODOROV

 
VMware Workstation 5.5
Ulead CD & DVD PictureShow 4
Šta mislite o ovom tekstu?
F-Secure Internet Security 2006
Typhoon Software Autorun III 3.0.3
AS-Multimedia Origami
Bersoft HyperMaker HTML 3000.26
Wave to Text 2.2.2308
GoldWave 5.12
Global Village Formulator 3.0
Panopticum Lens Pro 3.0
Topaz Vivacity 1.1
Atlantis Word Processor 1.6

Potrebno:
Windows, Pentium 3/1,3 GHz, 256 MB RAM
Poželjno:
Pentium 4/2 GHz, 512 MB RAM
Veličina:
1 CD, 326 MB na HD
Cena:
50 dolara
Adresa:
www .ulead .com /dps /runme .htm
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera