TEST RUN<>
012006<><>

AS-Multimedia Origami

Animirana uputstva za pravljenje figura od papira

Svi znamo da je origami stara japanska veština savijanja papira. Kada se tako kaže, stvar uopšte ne zvuči komplikovano. Ali, pokušaj da napravite bilo šta složenije od brodića ili ponekog aviona zahteva puno znojenja. Na Internetu postoji ogroman broj sajtova posvećenih ovoj tematici („WWW vodič”, SK 9/2003), ali najčešće se sve svodi na PDF fajlove sa dvodimenzionalnim slikama i izbrljanim uputstvima (čast izuzecima sa čitljivim instrukcijama na prepoznatljivom jeziku). Drugi oblik za skladištenje drevne mudrosti u novom digitalnom ruhu jeste grafički, rasterski format, što se opet svodi na isto – nedovoljno. Ono što može biti od ubedljivo najveće koristi jesu animacije sa detaljnim postupkom izrade stvari od kojih staje dah. Takođe se mogu naći na Mreži, ali nešto ređe od grafičkih interpretacija.

Program maksimalno pojednostavljenog naziva Origami naizgled pruža ono što bi prosečnom mučeniku bilo potrebno – jednostavnu animaciju izrade nesvakidašnjih papirnih tvorevina, korak po korak.

Prvi od šest setova koji dolaze sa programom vezan je za prezentaciju čamaca, kanua i brodova. Origami „za žurke” (set Party) jeste pošalica koju čini skup neinventivnih primeraka savijenog papira. Tu se mogu naći čaša, zvezda i stvari vezane za neobično ispresavijane salvete. Nešto kreativniji set čine likovi (Characters) – „borac”, „princ” ili možda „princeza”. Sledi relativno simpatična grupica odevnih predmeta sa kimonoima, kapama, leptir mašnama i kravatama. Zanimljiv je, nasuprot našem inicijalnom mišljenju, i skup kutija i posuda koje se mogu napraviti od papira, ali najbolje od svega je ostalo za kraj. Naravno, u pitanju su životinje – bube, ribe, žabe i poneki dinosaurus.

Proces učenja svodi se na konačan broj jednostavnih koraka (savijanje ugla papira, okretanje, presavijanje na pola) koje možete neograničeno puta puštati, premotavati, pa i zaustavljati u proizvoljnom trenutku. Sve ovo se odigrava u grafičkom okruženju koje deluje vrlo pozitivno, s lepom kombinacijom boja, nekonvencionalnim menijima i ponekim japanskim simbolom.

U demo verziji program je oguljen do gole kože. Od svih pomenutih grupa, dostupan je samo prvi element seta brodova, prostog naziva „čamac 1”, koji je prilično jednostavno napraviti. Probajte, posle uspešnog kompletiranja sekvence presavijanja lista papira, osmeh na licu je zagarantovan.

Autorima programa savetovali bismo da povećaju broj papirnih kreacija, smanje cenu i prošire demo da bi ljudi mogli lepo da ocene stvar. Zadržaćemo se na 2D crtežima dok se ne pojavi Origami 2.

Miloš KNEŽEVIĆ

 
VMware Workstation 5.5
Ulead CD & DVD PictureShow 4
F-Secure Internet Security 2006
Typhoon Software Autorun III 3.0.3
AS-Multimedia Origami
Šta mislite o ovom tekstu?
Bersoft HyperMaker HTML 3000.26
Wave to Text 2.2.2308
GoldWave 5.12
Global Village Formulator 3.0
Panopticum Lens Pro 3.0
Topaz Vivacity 1.1
Atlantis Word Processor 1.6

Potrebno:
Windows
Veličina:
2,47 MB, 3,16 MB na HD
Cena:
40 dolara
Adresa:
www .taylortrade .com /asmultimedia /origami .htm
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera