TEST RUN<>
012006<><>

Panopticum Lens Pro 3.0

Kristalni Photoshop

Kreiranje efekata staklenih površina nije strano Adobe filterima. Ipak, četiri moda kojima Distort: Glass raspolaže nisu uvek dovoljna za ono što ste zamislili. Lens PRO predstavlja srazmerno skup modul čija je jedina svrha stvaranje sočiva, kristala i staklenih površi.

Izbor objekata koji se renderuju je zaista pohvalan – na raspolaganju vam stoji čak dvadeset pet 2D i 3D opcija. Na prvom mestu je jednostavna elipsa, a sledi kvadrat. Potom idu isti oblici samo u prstenastoj varijanti, pa zvezde i različiti mnogouglovi. Ispod njih je trodimenzionalni svet kocaka, valjkova, prizmi, piramida, pa i dijamantskih kristala. Šlag na tortu čini opcija importovanja 3D modela iz 3DS ili VRML fajlova, na koje će biti primenjeno „zastakljivanje”. Posle ovog izbora sledi mod renderovanja – Glass, Wire i Solid. Srednji je sama konstrukcija, poslednji logičan, dok je najzanimljiviji prvi mod. Kada završite sa ove dve polazne promenljive, sledi fino podešavanje.

Prvi tab je zadužen za geometrijska svojstva – veličinu, osnovni položaj, rotaciju, perspektivu, pa i debljinu linija iscrtavanja. Sve vrednosti se menjaju na interesantno dizajniranim analognim meračima, a jedno pravilo važi kako za ovaj tako i za naredne ekrane – eksperimentisanje. Najbolje efekte postižete tako, čak i ako imate precizno zamišljene ideje u glavi.

Sledeći tab vezan je za osvetljenje i optiku, mesto na kojem se podešavaju izvor i priroda svetlosti, dok treća forma po redu nosi naziv Mirror. Svrha ovog apleta jeste reflektovanje određene površine koju preuzima iz proizvoljnog Bitmap fajla. To znači da ako izaberete svoju sliku i primenite ovaj efekat na, recimo, modelu kapljice vode, praktično ćete videti svoj odraz u kapi kiše. Naravno, možete do tančina podesiti način na koji će se primeniti efekat ogledala.

Poslednja dva taba su zadužena za „čestice” i iluziju razaranja. Particles pruža mogućnost kreiranja kompleksnih mreža prelamanja različitih boja i karakteristika, a korisnost njegove primene se najlakše uviđa na kristalnim formacijama. S druge strane, mod destrukcije predviđa osam scenarija kojima možete rasparčati svaki 3D objekat. Njihova priroda varira od čiste fisione eksplozije do graduelne erozije.

Ono što je još moguće iskoristiti jesu i interni PL3 fajlovi, skup od šezdesetak templejt-kreacija koje se dalje mogu prilagoditi vašem ukusu. Zajedničko za sve do sad pomenuto jeste da je prostorni efekat koji se postiže vrlo impresivan, a prozračnost objekata gotovo nestvarna.

PDF fajl koji se isporučuje uz aplikaciju veoma iscrpno objašnjava sve njene mogućnosti. Ilustrovani primeri su od velike koristi ukoliko znate šta biste želeli, ali ne znate pod kojim nazivom da ga tražite.

Negativna strana je to što je ceo sklop toliko spor da to prosto boli.

Miloš KNEŽEVIĆ

 
VMware Workstation 5.5
Ulead CD & DVD PictureShow 4
F-Secure Internet Security 2006
Typhoon Software Autorun III 3.0.3
AS-Multimedia Origami
Bersoft HyperMaker HTML 3000.26
Wave to Text 2.2.2308
GoldWave 5.12
Global Village Formulator 3.0
Panopticum Lens Pro 3.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Topaz Vivacity 1.1
Atlantis Word Processor 1.6

Potrebno:
Windows 98/NT/XP
Veličina:
5,41 MB, 10,5 MB na HD
Cena:
60 dolara, proba 15 dana
Adresa:
www .adobefx .com /products /products .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera