TEST RUN<>
012006<><>

Topaz Vivacity 1.1

Skup grafičkih filtera za Photoshop

Da biste koristili ovo ostvarenje, potrebno je da imate grafički program velikog kalibra. Tvorci su imali na umu Photoshop, ali mogu da posluže i Paint Shop Pro, PhotoImpact, pa i IrfanView. Posle instalacije koja se svodi na izbor lokacije plugin foldera vašeg host programa (recimo „\Program Files\Adobe\Photoshop CS\Plug-Ins\”), ovoj grupi alatki možete da pristupite iz Filter ili Effects menija izabrane matične aplikacije.

Pomenuti teškaši, a posebno Adobe, predstavljaju toliko moćne alate da se mogu koristiti kao softver za repariranje starih fotografija, uklanjanje „zdravog seljačkog” rumenila s lica narodnih pevaljki, kreiranje dodatnog prozora na zgradi sa francuskom terasom, pa čak i za izmotavanje s mnogobrojnim efektima. Ono što su momci iz Topaz Labsa imali na umu jeste da je za neke jednostavnije akcije poput izoštravanja specifičnih delova slike ili uklanjanja šuma potrebno podesiti veliki broj parametara tipa „percentage of gaussian scaling distortion depth”, što je za prosečnog korisnika ili špansko selo ili veliki smor. Zahvaljujući četiri osnovna i dva izvedena filtera, Vivacity predstavlja razumno rešenje za ove naizgled jednostavne operacije.

Topaz DeJPEG i DeJPEG2000 su zaduženi za odstranjivanje artefakta nastalih primenom visokog nivoa kompresije nad slikom. Jedina razlika između ova dva filtera ogleda se u činjenici da je oznaka ’2K’ predviđena za noviju generaciju JPEG standarda koja je neznatno jača. „Artefakti” predstavljaju kvadratiće piksela koji pod velikim stepenom uvećanja ili pri intenzivnoj kompresiji najviše dolaze do izražaja. Njihovo ublažavanje je veoma impresivno, a u isto vreme neverovatno prosto – suppression treba podesiti na srazmerno visoku vrednost, ali samo do određene granice pošto se u slučaju preterivanja slika deformiše.

Topaz Denoise predstavlja standardni filter za uklanjanje šuma, zasnovan na wavelet transformaciji. Njegova uloga je ublažavanje celokupne slike, a rezultati koje postiže su visokog kvaliteta.

Clean i Clean (YCbCr) imaju istu ulogu kao i njihov prethodnik, ali problemu prilaze na drugi način. Nisu bazirani na pomenutom transformacionom obliku, već su strukturirani kao filter za poboljšavanje kvaliteta slike, s akcentom na odstranjivanju šuma nastalog korišćenjem velikih ISO osetljivosti pri fotografisanju. Istovremeno odstranjuju ovaj nusprodukt snimanja bez blica i pospešuju uvijenost ivica fotografije.

Topaz Sharpen govori sam za sebe. Izoštravanje ne nudi ništa revolucionarno, ali dobro radi posao. Eksperimentisanjem s parametrima Line Accent i Iterations mogu se postići vrlo, vrlo zanimljivi efekti.

Interfejs je jednostavan i funkcionalan, a uputstvo koje dolazi sa softverom je fenomenalno! Sadrži detaljna objašnjenja svakog parametra ponaosob, kao i veliki broj adekvatnih primera. Jedina mana koja može i te kako da ide na nerve jeste veoma sporo procesiranje nekih od efekata.

Miloš KNEŽEVIĆ

 
VMware Workstation 5.5
Ulead CD & DVD PictureShow 4
F-Secure Internet Security 2006
Typhoon Software Autorun III 3.0.3
AS-Multimedia Origami
Bersoft HyperMaker HTML 3000.26
Wave to Text 2.2.2308
GoldWave 5.12
Global Village Formulator 3.0
Panopticum Lens Pro 3.0
Topaz Vivacity 1.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Atlantis Word Processor 1.6

Potrebno:
Windows 98/ME/NT/2000/XP
Veličina:
3,69 MB, 3,62 MB na HD
Cena:
50 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .topazlabs .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera