TEST RUN<>
012006<><>

Atlantis Word Processor 1.6

Word u malom

Jedan od najčešćih poslova na računaru jeste rad u nekom programu za obradu teksta. U jednostavnijim slučajevima dovoljan je bilo kakav editor (čak i Notepad), za malo složenije poslove može da se iskoristi i WordPad, ali problem nastaje kada treba napraviti vizuelno atraktivan dokument sa svim pripadajućim podešavanjima, slikama, tabelama, stupcima teksta... Prva aplikacija za taj posao koja vam pada na pamet svakako je Word. On je deo poslovnog paketa koji je za mnoge korisnike finansijski nedostupan (pod uslovom da želite legalno da ga nabavite). Druga mogućnost mu je sličan paket za kućnu upotrebu (Write iz paketa MS Works ) ili neki besplatni alternativni poslovni paketi. Ali svi oni imaju svoje mane. Iako je dosta jeftiniji, za naše uslove čak i MS Works i dalje predstavlja prilično opterećujuću stavku za budžet. Besplatne alternative su zgodne, ali se pokazalo da stepen kompatibilnosti sa DOC formatom nije uvek na dovoljno visokom nivou. Pa šta nam onda ostaje?

U potrazi za tekst procesorom koji je dovoljno jeftin da ga svako može priuštiti i dovoljno kompatibilan sa MS Wordom da ne moramo da brinemo kako će se neki dokument snimljen u jednom programu videti u drugom, naišli smo na Atlantis Word Processor. Nakon startovanja ovog programa izgledalo nam je kao da smo otvorili Word sa svim mogućim paletama alata stavljenim na ekran. Atlantis u prvom trenutku stvarno deluje prenatrpan opcijama koje potpuno okružuju radnu površinu. Te palete nije teško ukloniti, ali, ako imate iole veći monitor (bar 17 inča), njihovo prisustvo na ekranu neće mnogo smetati. A prednost vidljivosti gotovo svih opcija na ekranu je svima jasna jer vas od pristupa bilo kojoj opciji deli samo jedan klik mišem.

Atlantis je zamišljen kao alat za intuitivan rad koji će jednako uspešno moći da koriste i neiskusni korisnici računara i profesionalci koji veći deo svog radnog vremena provode kuckajući neke tekstualne dokumente. Organizacija programa je napravljena tako da se korisnik koncentriše na pisanje dokumenta, a ne na njegovu vizuelnu reprezentaciju. Tome su doprineli alati koje bismo mogli nazvati grafičkim alatima prerađenim za upotrebu u tekstualnim dokumentima. Pod ovim posebno podrazumevamo opciju Format Brush. Atlantis ima paletu sa formatiranim stilovima koji mogu da se koriste u svakom dokumentu. To je nešto slično stilovima koji postoje u Wordu, ali je implementacija stilova ovde potpuno drugačija. Na levoj strani ekrana može uvek da bude vidljiva paleta stilova koja prikazuje sve definisane stilove (osnovne i one koje je korisnik sam kreirao). Nakon odabira stila, korisnik treba da aktivira pomenutu opciju (koja praktično predstavlja neku vrstu četkice za crtanje). Kada se kursor miša pozicionira na određeno mesto, držanjem levog tastera na mišu i njegovim pomeranjem po dokumentu na svim obeleženim površinama će se automatski dodeliti odabrani stil. Ova akcija se može rekurzivno ponavljati pa se lako može vršiti mešanje više stilova. Čak je dozvoljeno da se stilovi na ovaj način dodeljuju i stupcima teksta (kada se uz levi taster miša drži pritisnut i ’Alt’ taster na tastaturi). Rezultat ovakvih akcija je dokument koji se za nekoliko sekundi može promeniti do neprepoznatljivosti, pri čemu bi za isti efekat u MS Wordu trebalo izgubiti bar pola sata igranja sa Word Art podešavanjima.

Sledeća stvar koja nam se svidela jeste to što Atlantis automatski kreira bekap fajlove svih otvorenih verzija. Pri tom se bekapi sukcesivno označavaju pa uvek možete da se vratite na bilo koju od ranijih verzija bilo kog dokumenta. Pretraga za ranijim verzijama je jednostavna jer se za svaki otvoreni dokument pravi poseban folder u koji se smeštaju svi njegovi bekap fajlovi. Ukoliko imate potrebu za zaštitom dokumenata, na raspolaganju vam je mogućnost njihove enkripcije. Za ovaj posao odabrano je korišćenje 256-bitnog ključa pa će za bilo koga ko pokuša da pogleda dokument, a nema odgovarajući ključ, to biti praktično nemoguća misija.

Štampanje dokumenata je takođe dobilo nekoliko interesantnih funkcija. Pre slanja dokumenta možete definisati da li želite dvostranu štampu, štampu u obliku knjižice (booklet), štampanje od 2 do 16 stranica dokumenta na jednoj strani papira, kao i mnoge druge manje interesantne opcije. Kod dugačkih dokumenata od velikog značaja je postavljanje bukmarkova. Iako program ima mogućnost indeksiranja na osnovu naslova i podnaslova, nekad je potrebno i preciznije pozicioniranje. Definisanjem bukmarka korisnik se može pozicionirati na tačno određenoj reči na koju ukazuje odabrana referenca. Na bukmarkove mogu da pokazuju hiperlinkovi iz nekog drugog dela dokumenta, a mogu se postaviti i u sadržaj, zajedno sa naslovima i podnaslovima.

Poslednja opcija koju ćemo pomenuti je Clippy Bank. Nju bismo mogli da opišemo kao neku vrstu editabilnog clipboarda. To je specijalan kontejner za smeštanje podataka u koji se skupljaju informacije iz različitih dokumenata. Korisnik može da Clippy Bank koristi kao bilo koji drugi dokument jer on dozvoljava editovanje i pregled. Jedina razlika u odnosu na pravi dokument jeste to što je Clippy Bank privremeni fajl za smeštanje podataka i njegov sadržaj se gubi kada izađete iz programa. Ali, ako procenite da će vam podaci koji su tu pohranjeni zatrebati i u kasnijem radu, sadržaj ovog fajla takođe možete da snimite na disk i kasnije učitate u program.

Što se tiče podržanih formata, Atlantis nije mnogo izbirljiv. Njegov osnovni format zapisa je RTF, ali se lepo snalazi sa TXT fajlovima, Word dokumentima (od verzije 6.0 do XP), formatom WRI (MS Write), a poseduje i posebnu ekstenziju (COD) za kriptovane dokumente. Kompatibilnost sa svim pomenutim formatima, a posebno sa Wordom, na izuzetno je visokom nivou. Test dokument veličine šezdesetak stranica sa slikama, specijalnim podešavanjima, indeksiranjima, tabelama i raznim drugim formatiranjima u Atlantisu je bio prikazan gotovo stopostotno verno originalu. Jedina stvar koja nije bila dobro implementirana u tom dokumentu bile su oznake stranica koje su u originalu u futeru postavljene centrirano (na sredini), a u Atlantisu su bile pomerene ka levoj ivici. I u obrnutom smeru kompatibilnost je izvanredna. Dokument (takođe sa složenim formatiranjima) koji smo kreirali u ovom tekst procesoru i snimili u format DOC bio je identično prikazan kada smo ga učitali u Word.

Posle svega što smo videli, može se reći da je Atlantis jedna od boljih alternativa za MS Word koja se može pronaći na tržištu. Mali je, dovoljno kompatibilan i, što je najvažnije, nije skup.

Branislav BUBANJA

 
VMware Workstation 5.5
Ulead CD & DVD PictureShow 4
F-Secure Internet Security 2006
Typhoon Software Autorun III 3.0.3
AS-Multimedia Origami
Bersoft HyperMaker HTML 3000.26
Wave to Text 2.2.2308
GoldWave 5.12
Global Village Formulator 3.0
Panopticum Lens Pro 3.0
Topaz Vivacity 1.1
Atlantis Word Processor 1.6
Šta mislite o ovom tekstu?

Potrebno:
Windows, Pentium 100 MHz, 32 MB RAM
Veličina:
3,7 MB, 4 MB na HD
Cena:
35 dolara
Adresa:
www .atlantiswordprocessor .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera