INTERNET<>
022006<><>

Video-komunikacija

Ujediniće svet!

IM programi su podelili svet, a Festoon preti da ga ujedini

Da li ste se ikada zapitali kako bi svet izgledao da postoji više vrsta e-mail adresa koje međusobno ne mogu da razmenjuju poruke? Na početku Interneta situacija je bila upravo takva, ali ubrzo su stvari stavljene na svoje mesto i danas je to samo daleka istorija. Dakle, elektronsko pismo ili čak multimedijalna poruka može da se pošalje i primi na bilo koju e-mail adresu na svetu.

A kakva je situacija sa instant porukama (IM)? Prvo je postojao ICQ. Nakon njega su se pojavili drugi: MSN Messenger, Yahoo Messenger, AOL Messenger, Jabber... Nedavno je i Google prezentovao svoju verziju Jabber klijenta. Naravno, korisnici različitih IM sistema ne mogu razmenjivati poruke. To znači da ukoliko želite da komunicirate sa svim svojim prijateljima, imate tri mogućnosti: moraćete da instalirate po jedan program za svaki sistem, instaliraćete neki od programa koji je klijent za više sistema (npr. Trillian ili Gaim) ili jednostavno odlučiti da koristite samo jedan i naterati svoje prijatelje da se oni malo pomuče kako bi komunicirali s vama.

Čak i ako primenite jedan od prva dva scenarija, često se može desiti da vaš prijatelj ne koristi isti klijent i da ne možete koristiti sve opcije ovih programa poput slanja fajlova, smajlija, a da ne pominjemo govornu ili video komunikaciju. Ukoliko vam je komunikacija glasom primarna, onda ste verovatno probali neki od programa za VoIP. Danas na tom polju dominira Skype koji ujedno ima i IM funkcije. To znači da spisku programa koje treba posedovati tj. startovati prilikom paljenja računara ili Internet konekcije treba dodati još jedan program i registrovati još jedan servis...

I nakon ove priče izgleda da će biti teško ubediti nekoga da instalira još neki dodatni program ovog tipa. Međutim, sa sve prisutnijim broadband konekcijama maštu golica komunikacija još višeg nivoa: živom slikom. Ako se taj program lako koristi, omogućava audiovideo konferenciju više korisnika i to sve sa kontaktima koje već posedujete u nekom od svojih IM programa, onda takav program lako može da stekne popularnost. Njegovo ime je Festoon!

Instalaciju programa Festoon možete naći na adresi www.festooninc.com. Da biste mogli da ga koristite, neophodno je da imate Windows 2000 ili XP, dok je preporučen procesor koji radi na bar 800 MHz. Takođe, neophodno je da imate instaliran Skype ili Google Talk u koje će Festoon inkorporirati svoje ’dugmence’. Kada startujete Festoon preko ovog dugmeta, biće vam ponuđeno da izaberete nekog od korisnika sa svoje liste da biste mu samim tim faktički poslali IM poruku sa hiperlinkom kojim prihvata vaš poziv i hiperlinkom koji ga vodi na preuzimanje instalacije Festoona.

Kada se veza uspostavi, videćete sliku sa svoje kamere i kamere svog sagovornika. Možete pored audio-vizuelne komunikacije koristiti i chat ili dodati još nekoga trenutnom pozivu. Najlepše od svega je što ne morate imati ni kameru ni mikrofon da bi ste mogli da se uključite u vezu. To znači da možete da kibicujete šta ostali učesnici pričaju.

Pomenućemo još dve opcije Festoona. Prva je EyeCandy i predstavlja video-efekte koji služe za zabavu (na određenoj statičnoj slici se ostavlja deo na kojem se meša signal s vaše kamere – stavite svoju glavu na ramena bildera, efekat ogledala...). Druga opcija je deljenje određenog prozora ili desktopa s drugim učesnicima što omogućava i veoma korisnu poslovnu primenu Festoona (prezentovanje određenog sadržaja sa zvučnim komentarima, laka i jeftina obuka...).

Festoon će uskoro podržati AOL, Yahoo i MSN IM sisteme. U planu su i verzije za druge operativne sisteme. Po već ustaljenoj praksi servis kompanija iz silikonske doline, Festoon je u beta fazi (Google, Skype...), ali funkcioniše odlično. Za prenos slike i zvuka koristi od 40 do 1536 Kbit/s gde zvuk ima prioritet u odnosu na sliku, a merenje raspoloživog kapaciteta veze radi se svakih 30 ms! To znači da će sa smanjenjem slobodnog protoka manji ili veći broj frejmova biti preskočen ili slika čak zamrznuta, ali će glas biti besprekoran. Treba napomenuti da je Festoon komunikacija zaštićena 128-bitnom SSL enkripcijom, da pozivi funkcionišu iza NAT-a i Internet Connection Sharinga i da je dovoljno da je port 433 otvoren za uspostavljanje novih konekcija. Uz sve to Festoon je besplatan.

Festoon je ujedinio Skype i Google Talk korisnike, a uskoro će i ostale IM korisnike. Sa četiri miliona preuzimanja, koliko je imao krajem prošle godine, još uvek ne predstavlja bitnog igrača, ali narednih meseci će to svakako postati. Probajte Festoon!

Dušan DINGARAC

 
Istraživanja
.yu
Online resursi
Video-komunikacija
Šta mislite o ovom tekstu?
Direktni prenosi preko Interneta
Istraživanja
Budite pronađeni (3)
Internet i okolina
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera