INTERNET<>
022006<><>

Direktni prenosi preko Interneta

Bolje od televizije

Internet prenosi mogu da ponude više od TV prenosa

Ukoliko ne prisustvuju sportskom događaju na borilištu, ljubitelji sporta preferiraju televizijski prenos kao idealan metod praćenja. Ograničenja dvodimenzionalne slike i nesofisticiranog zvuka su daleko od savršenstva. Pa ipak, uz ponovno prikazivanje zanimljivih momenata i obilje informacija koje se ispisuju na ekranu televizijski prenosi nude drugačiju dimenziju praćenja događaja.

Da li neki drugi način prenošenja događaja može dati još bolji uvid u događanja? Jedini medij koji danas može da konkuriše televiziji jeste Internet.

Praćenja sportskih događaja na Internetu nisu novost. Ako zanemarimo emitovanje radio i televizijskih prenosa, pravi Internet prenosi predstavljaju tekstualni opis događanja na terenu. U zavisnosti od konkretnog sporta, njegove dinamike i količine statističkih parametara, prenosi mogu biti manje ili više detaljni. Recimo, fudbal ne spada u kategoriju previše dinamičnih po pitanju statističkih parametara. Najčešće se fudbalske utakmice proprate po jednom rečenicom na svaka dva minuta uz relativno skromnu statistiku. Košarka i odbojka su znatno bogatije statističkim parametrima. Jedan od prvih revolucionarnih načina prenošenja košarkaških utakmica je pre nekoliko godina zabeležen na sajtu NBA lige kada je korišćenjem Java tehnologije u realnom vremenu pored tekstualnog opisa toka utakmice data detaljna statistika po svakom igraču, pa čak i grafički prikazi pozicija s kojih je šutirano na koš i s kojih je koš pogođen. Mečevi odbojkaških reprezentacija na važnijim takmičenjima takođe nude detaljne statistike, ali bez grafičkih prikaza.

Tenis predstavlja veoma zanimljiv sport za Internet prenose. Sama igra je veoma dinamična, a za tenis vlada veliko interesovanje i oko turnira se okreće veliki novac, posebno na četiri gren-slem turnira. Upravo na ova četiri turnira Internet prenose realizuje IBM, koji već više od deset godina radi kompletno informatičko praćenje turnira. Sa ovogodišnjim Australijan Openom (www.australianopen.com) sistem za prenošenje mečeva je znatno unapređen.

Osnovna stranica za prenose pokazuje podatke kao semafor pored terena za sve mečeve koji su u toku, ali kada se izabere pojedinačan meč, otvara se poseban prozor. U njemu se pored tekstualnog komentara svakog poena može naći i statistika meča slična onoj koja se tokom televizijskih prenosa povremeno pojavljuje. Zasebno je data statistika servisa u kojoj se vizuelno prikazuje teren iz ptičje perspektive i za svaku serviranu loptu se grafički prikazuje gde je pala. Ukoliko pozicionirate pokazivač iznad određene loptice, dobijate informaciju o brzini servisa. Prikaz servisa se može filtrirati po tome u koji je deo terena ona pala, da li je išla na forhend ili bekhend stranu... Sve to se može posebno videti za prvi i drugi servis i zasebno po setovima.

Šlag na torti predstavlja PointTracker koji omogućava 3D prikaz kretanja loptice tokom poena! Teren se može gledati iz šest uglova, a putanja loptice se prikazuje žutom i crvenom linijom u zavisnosti od igrača koji je udario. Prisutna je informacija o brzini servisa i reterna, a ukoliko se igraju duži poeni, korisna je opcija ograničavanja prikazivanja na samo poslednjih 1 do 5 udaraca jer se u suprotnom ceo teren išara linijama i ništa ne može da se vidi. Najlepše od svega je što je pristup ovoj riznici podataka mogućan i unazad. Naime, prelaskom u manuelni mod može se skrolovati tekstualni opis poena i odabrati bilo koji poen koji će nakon toga biti prikazan u celosti. Očigledno je ovo više od prenosa i predstavlja savršen alat za proučavanje načina na koji igraju određeni igrači.

Prava je šteta što je samo glavni teren, „Rod Laver Arena”, opremljen potrebnom tehnikom za ovakve prenose. Razlog za to je veoma komplikovana i skupa oprema koju je IBM razvio i instalirao.

Sistem funkcioniše tako što usmereni radar odmah po servisu meri brzinu loptice, a tokom igre statističari pored terena u specijalno dizajniranom softveru unose podatke o toku poena. Ukoliko ste propustili da vidite kako to zaista izgleda, pogledajte na sledećoj adresi: www-8.ibm.com/au/australianopen/downloads/pointtracker.swf. Ukoliko vas bliže zanima kako je IBM napravio čitavo praćenje turnira, to možete videti na www-8.ibm.com/au/australianopen/index.html. Nadamo se da će u budućnosti sve više sportova naći ekonomski interes za razvijanje sličnih sistema za Internet prenose.

Dušan DINGARAC

 
Istraživanja
.yu
Online resursi
Video-komunikacija
Direktni prenosi preko Interneta
Šta mislite o ovom tekstu?
Istraživanja
Budite pronađeni (3)
Internet i okolina
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera