INTERNET<>
022006<><>

WWW vodič

Najbolji sajtovi

Prethodna godina je mnogim korisnicima Interneta donela veliki broj interesantnih sajtova iz oblasti računarstva, poslovanja, lifestylea, zabave, informacija, putovanja i mnogo čega drugog pa je sastavljanje liste najboljih sajtova predstavljalo izazov za mnoge. Posebnu novinu predstavlja i veliki broj kreativno napravljenih blogova koji su takođe ušli u uži izbor. Krajem 2005. godine prestižni svetski časopisi ili relevantne IT institucije izabrali su najbolje od najboljih.

Mi vam ovom prilikom predstavljamo samo neke od njih.

Fantomski sajtovi

Ovaj sajt zapravo predstavlja muzej e-neuspeha, veliki broj „mrtvih” sajtova koje su njihovi vlasnici napustili u različitim periodima postojanja Interneta. Kreatori ovog i te kako živahnog e-muzeja ih godinama skupljaju i predstavljaju u dugačkom nizu, s kratkim opisom, istorijatom i screenshotom za svaki od njih. Među interesantnim linkovima su Uploaded.com, Thesite.com, Iam.com, Mydesktop.com, Go.com, Club.at, Top 38 ways to kill barney i mnogi drugi.

Adresa: www.disobey.com/ghostsites/mef.shtml

Bplans.com

Ko kaže da je small business fraza koja se koristi samo na Zapadu? Ovih dana gotovo svako razmišlja o tome da pokrene svoju firmu, osnuje mali SZR ili agenciju koja se bavi uslugama svake vrste, kao i da se upusti u okršaj sa različitim vrstama Internet poslovanja. Ovaj sajt je preporučen kao „bogatstvo saveta” – sadrži preko 60 različitih besplatnih biznis planova koji se tiču početka, razvoja, reklamiranja i organizovanja bilo kog posla. U ponudu je uključen i komplementarni softver.

Adresa: www.bplans.com

Slashdot

Opisan je kao „sajt za nerdove”, a zapravo predstavlja zbirku vesti i opisa najnovijih tehnoloških dostignuća. Članke mahom pišu i postavljaju sami posetioci, a kompozicija sajta ohrabruje i podstiče njihovu međusobnu komunikaciju i živu diskusiju. Tematske sekcije uključuju informacije o Appleu, knjigama, igrama, hardveru, intervjuima, IT i Linuxu, pa čak i o politici i nauci. Iz januara ove godine izdvajamo priču o genetskom ključu koji može da otkrije uzrok smrti, kao i interaktivni test za poboljšanje učenja.

Adresa: http://slashdot.org

Boing Boing

Samoproglašeni „direktorijum divnih stvari” jeste blog koji vas u isto vreme zasmejava, informiše i prenosi izabrane vesti iz sveta mode, muzike pa čak i IT-a. Već viđeno? Radi se o tome da su sve te informacije krajnje bizarne! Tako ćete saznati sve o tašni oblikovanoj po uzoru na uginulu čivavu koja je pripadala Paris Hilton, pop-muzici Polinezije, hip-hop četkici, narukvicama pravljenim od konzerve piva, cenzurisanoj božićnoj epizodi „South Parka” i drugom. Prosto se pitate odakle saznaju sve to!

Adresa: www.boingboing.net

Besplatno!

Znate engleski jezik, a zanima vas dodatno obrazovanje koje možete dobiti preko Interneta? Ah da, i nemate ni prebijene pare u džepu? Onda je ovo sajt za vas. Ovde nećete dobiti diplome ili sertifikate, ali vam Free-ed definitivno omogućava veliki broj on-line kurseva koji omogućavaju da sakupite dodatno znanje koje kasnije možete kvalitetno da upotrebite. I, što je najbolje, nisu vam potrebni nikakvi dodatni udžbenici – sve što je potrebno nalazi se na samom sajtu, u tekstualnom ili video formatu.

Adresa: www.free-ed.net/free-ed

OCD

OCD je skraćenica za opsesivno-kompulsivno oboljenje, problem obrade informacija u mozgu. Od njega u nekom delu života boluje oko 5% ljudi na svetu. U pitanju je opsesija izazvana sujeverjem, nepotrebnim brigama ili sumnjama. Ako prečesto izvodite neke sopstvene „rituale”, poravnavate ili reorganizujete lične stvari, non-stop trčite kući da perete ruke ili proverite bravu – možda patite od ovog oboljenja. U pitanju nije nikakva odlika nestabilne ličnosti, već bolest s kojom se možete i sami izboriti.

Adresa: www.ocfoundation.org

IFAW

Međunarodni fond za staranje o životinjama (IFAW) bavi se ne samo očuvanjem zaštićenih životinjskih vrsta već preduzima i akcije protiv globalnog komercijalnog iskorišćavanja vrednih predmeta koji su životinjskog porekla. Ova organizacija sa centrom u Briselu okupila je tim od oko 200 stručnjaka, advokata i naučnika koji rade u 13 zemalja sveta. U toku prošle godine IFAW je pokrenuo više projekata od kojih je nekoliko blisko vezano za problem zaštite flore i faune u evropskim vodama i morima.

Adresa: www.ifaw.org

Spacesounds

Kada bi svemir bio samo jedna velika prazna masa, veliko polje crnog, i dalje bi se kroz njega prenosio „zvuk”. Na sličnu ideju su došli i tvorci ovog sajta, koji nam kroz originalnu komunikaciju astronauta sa misija Apollo, Gemini, Voyager i drugih prikazuju istorijat svemirskih istraživanja. Na sajtu možete „čuti” i zvuke okruženja planeta Sunčevog sistema: magnetosferu, kosmički otpad, prirodne i veštačke satelite, crne rupe i pulsare, dokumentovane tokom originalnih svemirskih misija.

Adresa: http://spacesounds.com

Brojanje reči

Sajt predstavlja interaktivnu prezentaciju najčešće upotrebljavanih reči u engleskom jeziku. Jedni ga smatraju umetničkim eksperimentom, drugi mestom konspiracije, treći jezičkim barometrom... U svakom slučaju, na ovom mestu je popisano i sortirano tačno 86.800 reči. One su prikupljene iz Britanskog nacionalnog korpusa, kolekcije koja broji preko sto miliona reči iz govornog i pisanog engleskog jezika. U budućnosti se planira modifikacija projekta s namerom da se prati upotreba reči na Internetu.

Adresa: www.wordcount.org/main.php

Sto vesti

Jedan od nagrađenih sajtova u prošloj godini na interesantan način se poigrao brojevima i rečima, gradeći sliku sveta kroz 100 reči. Reči se menjaju svakog dana, svakog sata, omogućavajući vam da izaberete kroz koju od njih ćete pratiti najnovije svetske vesti. Na primer, reč „Japan” daje vam izbor od nekoliko najnovijih novinarskih naslova vezanih za tu temu kao što su vremenski uslovi, industrijski paktovi, deflacija i drugo, a vesti obezbeđuju prestižni mediji: BBC, New York Times, Reuters...

Adresa: http://tenbyten.org/now.html

125 pitanja

Kada bi se na jednom mestu sastalo nekoliko naučnika i kada bi sastavljali listu pitanja na koja nauka još nema odgovore, ali se nadaju da će ih naći u sledećih 25 godina – ovo bi bila ta pitanja! Časopis „Science” objavio ih je na svom sajtu povodom izlaska 125. jubilarnog izdanja. Neka od njih obuhvataju problem stvaranja vakcine protiv HIV-a, limit konvencionalne kompjuterske nauke, produžavanje životnog veka, razliku između vrsta i drugo. Svako od pitanja prati kratak esej.

Adresa: www.sciencemag.org/sciext/125th

Jasne reči

Smatra se da su neke od najboljih govora istoriji SAD podarili afro-amerikanci. U to ime napravljen je sajt koji slavi vek velikih oratora kakvi su bili Marcus Garvey ili Martin Luther King Jr. Tu su transkripti govora, zajedno sa originalnim audio-snimkom, uz kratak istorijat njihovog nastanka. Interesantno je što su naslednici Malcolma X-a zabranili objavljivanje jednog od njegovih legendarnih govora na ovom sajtu.

Adresa: http://americanradioworks.publicradio.org/features/sayitplain/index.html

Polovne pesme

Često nam se dešava da nismo sigurni ko zapravo izvodi originalnu verziju određene pesme niti ko ju je obradio. Na sajtu ’Second Hand Songs’, koji broji preko 35.000 pesama, saznaćete, recimo, da su među najčešćim „kradljivcima” hitova Tom Džons i Džo Koker ili činjenicu da pojedine pesme imaju preko 100 različitih obrada, rađenih u rasponu od 50 godina! Na primer, pesma „Cry Me a River” izvedena je prvi put 1955. godine, a obrađena je ravno 110 puta!

Adresa: www.secondhandsongs.com/home

Najgori poslovi

Ako ste se ikada jadali kako je vaš posao najgori na svetu, pogledajte primere na sajtu britanskog TV kanala „Channel 4”. Toni Robinson, glumac iz serije „Crna guja”, vodi nas kroz najgore poslove ikada poznate istoriji. Sortirani su po dobima i obuhvataju skupljača pijavica, dželata ili grobara u vreme kuge, kao i pevača-kastrata, lovca na pacove... Uz kratak opis poslova dodati su i linkovi, kao i jednostavan zabavan kviz.

Adresa: www.channel4.com/history/microsites/W/worstjobs/index.html

Tečna skulptura

Martin Waugh voli vodu i fotografiju, kapi i vodoskoke, a najviše kad ih sam stvara. Kombinujući umetnost i nauku, od različitih vrsta tečnosti i uz pomoć fotoaparata napravio je niz umetničkih fotografija koje prodaje na svom Web sajtu. Ove uhvaćene momente pokreta i boje nazvao je „tečnim skulpturama”, a okarakterisao ih je kao kapi kojima on orkestrira da bi dobio „savršen balans dinamičkih sila”. Cene fotografija se kreću od 85 do 415 dolara po komadu.

Adresa: www2.liquidsculpture.com

Gitar-guru

Sjajno animiran finski sajt vodi vas kroz priču o guruu električne gitare koji obitava na nekoj izmišljenoj tački na Zemlji. Podučava gitariste zagubljene na Internetu i pomaže im da usavrše svoju veštinu kroz nekoliko profesionalno urađenih tablatura. Na kraju vas čeka sjajno odrađen jam session duel u stilu Stevea Vaia, a vaša uloga je jasno određena kroz semplove koje pokrećete pritiskom tastera. Autor se nada da će u skoroj budućnosti moći da razvije postojeći koncept i prikaže različite stilove sviranja gitare.

Adresa: www.guitarshredshow.com

Dogster

Napravite svom omiljenom kućnom ljubimcu sajt! Bez šale, ovo je mesto namenjeno upravo tome. Ne samo što ćete naći sve što ste ikada želeli da znate o psima već i sve što (ni)ste želeli da znate o tuđim ljubimcima. A ako vam to nije dovoljno, napravite stranicu i o svom psu i onda razmenite komplimente s ostalim korisnicima. Dogster trenutno u registru ima oko 130.000 pasa, dok se dnevno upiše još oko 200 njih. Svake nedelje se bira i korisnicima Interneta predstavlja nov pas, kao i druga pasmina.

Adresa: www.dogster.com

Iris MILJKOVIĆ

 
Istraživanja
.yu
Online resursi
Video-komunikacija
Direktni prenosi preko Interneta
Istraživanja
Budite pronađeni (3)
Internet i okolina
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera