TEST DRIVE<>
022006<><>

Samsung SyncMaster 711MP, LG Flatron M1740A

TFTelevizori

Da li ste nekada pomislili da na stolu imate uređaj više, u konfiguraciji komponentu viška, a uz to i nekoliko metara kabla više? Nema sumnje da bi kompjuteri bili znatno simpatičnije sprave kada bi bili malo jednostavniji i kompaktniji. Pravljenje uređaja koji uz svoju primarnu namenu obavljaju još neki zadatak jeste delimično rešenje pomenutog problema, ali se do sada često pokazivalo da takvi uređaji ne mogu da se mere sa dva zasebna, bilo cenom bilo kvalitetom.

Jedan od većih problema jeste korišćenje PC monitora za gledanje TV programa, za šta je uglavnom potrebno kupiti TV kartu. Nažalost, problematika TV kartica (neretko je potrebno koristiti drajvere i programe nezavisnih programera) deluje previše komplikovano za običnog korisnika. Uz to ne treba zaboraviti hardverske zahteve jedne TV karte, kao i to da svaka nova komponenta na matičnoj ploči može da umanji stabilnost sistema, a za perfekcioniste valja pomenuti da drugi uređaji u kućištu mogu da uzrokuju smetnje u slici. Kupovina (skupljih) spoljnih TV tunera rešava hardverske, ali ne i softverske probleme TV karti. Moguće rešenje jeste kupovina monitora s ugrađenim TV tjunerom pa pogledajmo šta nude glavni igrači na našem tržištu: Samsung i LG.

Samsung SyncMaster 711MP
Samsung SyncMaster 711MP
Oznaka Samsunga 711MP lako otkriva tip i namenu ovog monitora. Prva cifra označava dužinu dijagonale koja iznosi 17 inča, ostale dve model, dok oznaku MP nose Samsungovi modeli koji imaju ugrađen TV tjuner. Dizajn ovog monitora veoma je jednostavan i elegantan. Donja ivica monitora je izdužena i tu su smešteni zvučnici, a širina preostale tri ivice iznosi oko 2 cm, dok je ceo monitor obojen u popularnu srebrnosivu boju. Ovaj Samsung ne poseduje pivot opciju ili disk za lakše okretanje ekrana, dok je moguće podešavanje nagiba panela. Rezolucija iznosi 1280 x 1024 tačaka uz najveće osvežavanje od 75 Hz, a kako se može videti u specifikacijama, odziv je 8 milisekundi, osvetljenje 300 kandela po kvadratnom metru, kontrast 700:1, a vidni ugao 160 stepeni za obe ose. SyncMaster 711MP nema DVI, već samo analogni RGB (D-sub) ulaz. Kao i svaki noviji televizor, 711MP ima sledeće konektore: kompozitne (RCA), S-Video, TV (RF) i scart, kao i 3,5-milimetarski audio-ulaz. U pakovanju se pored potrebnih kablova dobija i funkcionalan daljinski upravljač.

711MP ima jedan od najkvalitetnijih TN panela koji smo imali prilike da vidimo. Još uvek smo opčinjeni prikazom Samsunga 970P, opisanog prošlog meseca, čijem PVA panelu 711MP ne može da se približi, ali je evidentno da tome teži. Kontrast i osvetljenje su odlični, dok su boje naglašene, ali ne i izveštačene. Neke bitnije intervencije u podešavanjima monitora nisu potrebne jer su svi elementi prikaza dobro izbalansirani.

Osam milisekundi odziva ovog monitora nije najbrže na tržištu, ali to ne znači da treba brinuti o „brzinskim” mogućnostima Samsunga 711MP. Odziv je na nivou najbržih monitora od pre pola godine, što znači da je moguće naći tek nekoliko bržih. To u praksi znači da nismo naišli na probleme prilikom igranja ili gledanja filmova, a to važi i za korišćenje ovog monitora kao TV-a.

Horizontalni ugao gledanja prilično je dobar i odgovara podacima iz specifikacija. Vertikalni ugao, koji je po običaju uvek slabiji, i dalje je dosta dobar.

Pritiskom na dugme odličan monitor postaje pravi televizor. Sve operacije moguće je izvršiti putem jednostavnog i efikasnog daljinskog upravljača. Automatsko pronalaženje kanala proteklo je uspešno, bez ijedne greške. Detaljnija podešavanja, sortiranje i dodeljivanje imena kanalima takođe nisu predstavljali problem. 711MP na uobičajene komande reaguje jednako dobro kao i bilo koji TV. Prisutan je i teletekst i sve ono što se od standardnog novijeg televizora očekuje.

TV prikaz dosta podseća na onaj s eksternih TV tjunera. Moguće je da neko očekuje ekskluzivne tjunere ugrađene u ovakve monitore, ali teško je očekivati da će bilo ko da razvija posebnu tehnologiju za izuzetno mali deo tržišta. Kvalitetom prikaza smo zadovoljni s obzirom na nisku rezoluciju koju TV signal ima, kao i još niži kvalitet kablovskih operatera kod nas. Ukoliko koristite druge video-ulaze za neke druge namene (npr. igračke konzole), onda prikaz deluje sjajno, pogotovo ukoliko se koristi RGB (Scart) konekcija.

Za kraj treba reći da je kvalitet zvučnika loš i tek dovoljan za zvuk sa TV-a, dok je, recimo, slušanje muzike prilično bolno iskustvo. Međutim, i ovaj kvalitet je za određene korisnike sasvim dovoljan pa će ugrađeni zvučnici predstavljati bolje rešenje od nekih jeftinih zasebnih zvučnika koji loše „sviraju” i još lošije izgledaju.

LG M1740A
LG M1740A 
Drugi monitor dolazi iz LG-a i nosi oznaku M1740A. M u imenu kod LG-a nose monitori koji imaju TV tjuner u sebi, 17 označava dužinu dijagonale, dok ostatak oznake predstavlja model. Kada je reč o dizajnu, ovaj LG predstavlja suštu suprotnost Samsungu. U jarkocrvenoj i crnoj kombinaciji boja, LG M1740A spreda izgleda kao da je jedan od LG monitora spojen sa velikim crvenim okvirom koji predstavlja zvučnike. Kada je o izgledu reč, nije zaboravljen ni zadnji deo monitora koji je takođe jarkocrvene boje, a kada su svi potrebni kablovi povezani, postavljanjem velikog ovalnog poklopca preko konektora uokviruje se sjajan vizuelni utisak koji ovaj monitor ostavlja. LG M1740A ne poseduje pivot mogućnost ili disk za lakše okretanje monitora, dok je moguće menjati nagib.

Panel dijagonale 17 inča ima rezoluciju od 1280 x 1024 tačaka i najveće osvežavanje 75 Hz, dok specifikacije kažu da je odziv 12 milisekundi, osvetljenje čak 400 kandela po kvadratnom metru, kontrast 500:1, a ugao gledanja 160 stepeni za obe ose. Od konektora LG M1740A poseduje analogni D-sub, digitalni DVI, kao i ostale konektore karakteristične za televizore: kompozitne (RCA), S-video, TV (RF) i Scart, kao i 3,5-milimetarski audio-ulaz. U pakovanju se pored potrebnih kablova dobija vizuelno lep, ali i funkcionalan daljinski upravljač.

LG M1740A ima TN panel, ali, kao i Samsungov model, pruža jedan od najkvalitetnijih prikaza viđenih na ovom tipu ekrana. Osvetljenje je neutralno, dok je kontrast oštriji. Boje su takođe naglašene, u još većoj meri nego kod Samsunga, ali i dalje ne deluju izveštačeno.

Odziv od 12 milisekundi po specifikacijama lošiji je u odnosu na onaj kod Samsunga, ali tokom korišćenja nismo primetili neke razlike. Sigurno je da će temeljno posmatranje specifičnih situacija otkriti blage prednosti monitora Samsung 711MP sa njegovih 8 milisekundi, ali se tokom uobičajenog korišćenja razlike ne primećuju.

Ugao gledanja od 160 stepeni za obe ose isti je na papiru kao kod modela Samsung 711MP, ali je u praksi još bolji. Tu pre svega mislimo na horizontalni ugao gledanja koji impresionira s obzirom na to da je u pitanju TN panel. Vertikalni ugao gledanja kod ovog tipa panela prilično je teško unaprediti, ali je i po tom pitanju M1740A bolji od drugih.

Ovaj prilično dobar monitor jednim pritiskom na taster postaje jednako dobar televizor. Kao i Samsung, i ovaj LG ima sve opcije i osobine televizora i ni po čemu ne zaostaje za novijim televizorima. Automatsko traženje kanala prošlo je bez greške. Naknadno detaljnije podešavanje, sortiranje, kao i dodeljivanje naziva programa takođe su mogućni i odvijaju se veoma brzo. Prisutni su teletekst i sve mogućnosti karakteristične za jedan TV. Za razliku od Samsunga, LG ima PIP (slika u slici) mogućnost, ali, kako ima jedan tjuner, nije moguće gledati dva televizijska kanala istovremeno, već je jedan TV kanal moguće kombinovati s nekim drugim ulaznim video-signalom.

Utisci o prikazu TV programa isti su kao i kod modela Samsung 711MP. Sigurno je da ekran može bolje, ali pitanje je ima li smisla da uopšte postoji kvalitetniji tjuner kada konvencionalni TV signal ima premalu rezoluciju i slab kvalitet. Zapravo, nema potrebe optuživati ova dva monitora za to što prikaz TV programa nije izuzetan – problem je što se nedostaci u samoj definiciji televizije znatno više vide na ekranima visoke rezolucije kao što su ovi kompjuterski monitori. Ukoliko koristite neki od drugih video-ulaza, a pogotovo RGB (scart), kvalitet prikaza drastično se popravlja.

Kvalitet zvuka iz ugrađenih zvučnika bolji je nego kod Samsungovog modela, ali i dalje nije onakav kakav smo očekivali. Mnogima neće smetati ni slušanje muzike s ovih zvučnika, ali mislimo da bi na ovim nimalo jeftinim monitorima mogli da se nađu i nešto kvalitetniji zvučnici.

Sve u svemu, LG se generalno pokazao kao bolji i pretpostavljamo za mnoge lepši TFT monitor od Samsunga. Međutim, svoju astronomsku cenu LG1740A teško opravdava, pogotovo u poređenju s konkurencijom. Iako je LG pobedio Samsung 711MP u većini okršaja, sve te pobede bile su za nijansu, te na Samsungovog pulena uopšte ne gledamo kao na poraženog. I jedan i drugi model su odlični kompjuterski monitori, ali i odlični televizori. LG uz DVI ulaz i atraktivan dizajn nudi još nekoliko sitnica, ali i previsoku cenu. Samsung 711MP košta koliko i neki odličan monitor i eksterni TV tjuner, što predstavlja pametnu kupovinu s obzirom na to da s ovim monitorom izbegavate pomenutu problematiku TV karti s početka teksta, pod uslovom da ubuduće ne planirate veću dijagonalu ekrana. Zapravo, dužina dijagonale jeste jedina stvar koja se ovim monitorima može zameriti – 17 inča za gledanje televizije postaje malo već na razdaljinama preko dva metra tako da ovi monitori predstavljaju dobro rešenje samo ukoliko vam je PC u nekoj izuzetno maloj prostoriji ili televizor gledate iz istog položaja u kojem radite na računaru, iz fotelje za radnim stolom. Dijagonala od 43 cm teško da je dovoljna za primarni TV uređaj u kući, a gotovo je nemoguće da više ljudi istovremeno gleda ovako male televizore. Samsung i LG iz ovog razloga nude i veće modele, u verzijama od 19”. Njihovih pedesetak cm dijagonale je donji limit za „ozbiljno” gledanje televizora u društvu.

Ukoliko vam raspoloživi prostor ne dozvoljava postavljanje i televizora i monitora posebno, vredi razmisliti o modelima Samsung MP tj. LG M. Cena ovih monitora je viša od cene standardnih, ali štede dosta prostora. Kada je stan površine 30–40 kvadrata, jedan ili dva kvadratna metra uštede mogu mnogo da znače. Konačno, LCD televizori su „fancy”.

Branko MITIĆ

 
ATi Radeon X1900XTX
Microstar NX6800GS-TD256E i Microstar NX6800XT-TD256E
Microstar RX1600Pro-TD256E
Samsung SyncMaster 711MP, LG Flatron M1740A
Šta mislite o ovom tekstu?
Asus W3000V, LG LS70 Express
Epson Stylus C46
ST Lab USB 2.0 24 in 1 Card Reader
Pentax Optio S5i, Canon Ixus 55, Fuji FinePix F10, Nikon Coolpix 5900
TwinMOS Z4 Mobile Disk
Sapphire Theatrix
USB Radio dongle
Network Video Server LJ-703, iMove CP-W380
Kasaku MK-1000
iRiver T20 i Creative Zen Nano Plus
Creative SBS Vivid 60 i 80

Samsung SyncMaster 711MP
Ekran:
17 inča, 1280 x 1024, 75 Hz
Ostalo:
300 cd/m2, 700:1, 160H/160V, D-Sub, 8 ms
Proizvođač:
Samsung
Kontakt:
ERC Commerce

LG M1740A
Ekran:
17 inča, 1280 x 1024, 75 Hz
Ostalo:
400 cd/m2, 500:1, 160H/160 V, DVI, D-Sub, 12 ms
Proizvođač:
LG
Kontakt:
CT Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera