TEST DRIVE<>
022006<><>

Epson Stylus C46

Lepo ali sporo

Epson Stylus C46
Epson Stylus C46
Početkom maja prošle godine, posle duže pauze, Epson je izbacio novu seriju Stylus štampača. Modeli koji su se tada pojavili nose oznake C46, C66 i C86. Sve Stylus modele krase izuzetna finalna obrada i prelep dizajn. U ovom broju smo za vas isprobali najslabiji model, Epson Stylus C46.

Što se tiče izgleda, Stylus C46 nije pretrpeo velike promene u odnosu na prethodnu verziju, što dovodi do zaključka da su Epsonovi inženjeri zadovoljni idejom kako treba da izgleda ink-džet štampač. Dokaz toga je pojava najnovijeg modela Stylus C48 koji je skoro indentičan svom prethodniku.

Stylus C46 je u celini urađen od plastike, a prepliću se crna, svetlosiva i tamnosiva boja. Dimenzije su mu 419 x 203 x 162 mm i težak je oko tri kilograma. Može da primi ukupno 100 listova, dok na izlazu može da stane 50 odštampanih stranica. Štampač i računar se povezuju preko USB 1.1 veze, a štampač ima instaliranih 12 KB memorije. Ispod crnog poklopca se nalaze dva kertridža – crni (T036), kapaciteta 10,5 ml i trikolorni (T037), ukupnog kapaciteta 22,5 ml. Upotreba trikolornog kertridža je loša s ekonomske tačke gledišta jer zbog nestanka jedne boje treba menjati ceo kertridž. Maksimalna rezolucija štampe je 2880 x 720 tpi pri kolornoj štampi, a ako štampate crno-belo, ona iznosi 1440 x 720 tpi.

Treba napomenuti da se glava za štampanje kod Epsonovih modela nalazi na samom štampaču, a ne na kertridžu. Pošto kapljice koje prolaze kroz mlaznice glave ne padaju celom svojom zapreminom na papir, jedan deo kapi se lepi na samim ivicama mlaznice. Ako se štampač duže vreme ne koristi, mastilo na glavi će se osušiti i više neće biti moguće, delimično ili u potpunosti, da se dobije realna slika štampe. Zbog toga je rešenje da se glave nalaze na kertridžima bolje jer se svakom promenom kertridža menja i glava. To olakšava i problem dopune mastila jer ukoliko se glava zapuši zbog lošeg kvaliteta mastila, kupovina novog kertridža rešava problem.

Zapušavanje mlaznica na glavi kod Epsonovih štampača znači i kraj životnog veka uređaja jer je glavu nemoguće zameniti. Međutim, zbog upotrebe posebne tehnologije, Epson garantuje duži životni vek glave nego kod standardnih termalnih ink-džet glava kod kojih se mastilo greje.

Epson na svojim štampačima već duže vreme koristi tehnologiju Micro PiezoT. Ona je zasnovana na piezo elementima koji su smešteni iznad svake mlaznice u glavi štampača. Usled delovanja električne energije koja prolazi kroz piezo elemente, dolazi do njihovog izobličenja, što dovodi do različitog pritiska u mlaznicama glave. Pri promeni pritiska kapljice izleću iz glave. Za ovu tehnologiju je jedinstveno to što se tako mogu dobiti različite zapremine kapljica, što je, po rečima Epsonovih inženjera, ključ za savršeni kvalitet otiska. Zapremina kapi koja pada na papir kod kertridža sa oznakama T036 i T037 je šest pikolitara. Ukupan broj mlaznica je 93, od čega 48 pripada crnom kertridžu, a 45 kolornom (po 15 za svaku boju). Sadržaj kertridža se nikad ne može istrošiti do kraja kako bi se glava sačuvala od zapušavanja.

Ono što najviše zameramo ovom štampaču jeste sama brzina štampe i kvalitet otiska u najslabijem modu (od ukupno pet). Softver za podešavanje parametara štampe je izuzetan i sastoji se od programa Epson PhotoQuicker 3.5, Epson PIF Tool /DESIGNER/ Contents i Epson Web-To-Print. U njemu je moguće aktivirati štampu „u ogledalu”, rotirati sliku za 180 stepeni, može se regulisati potrošnja svake boje i isključiti upotreba kolornog kertridža, što obavezno preporučujemo pri štampanju tekstualnih stranica. U suprotnom će otisak biti loš i doći će do pojave tačkica oko samih slova. Nakon isključenja kolornog kertridža kvalitet otiska teksta u text&image, foto i fotoRPM modu je odličan, dok u draft i text modu to ne važi. Vreme koje prođe dok se odštampa jedna tekstualna stranica u text&image modu duže je od minuta. Za ovako dug vremenski period štampe kriv je veoma mali broj mlaznica glave. Sa uključenim kolornim kertridžom, slika odštampana u najjačem modu izuzetnog je kvaliteta, ali je vreme štampe skoro 13 minuta. Zadovoljni smo kvalitetom otiska i zasićenošću bojom. Mehanizam za uvlačenje papira je dosta bučan, dok buka pri štampanju ne prelazi granice normale. Borderless štampa nije podržana.

U prošlom broju smo testirali HP Deskjet 3940 koji predstavlja konkurenta Epsonovom modelu. U odnosu na njega, Stylus C46 ima za nijansu bolji kvalitet odštampane fotografije, dok sve ostalo ide u korist HP-ovom modelu. Ako vam je štampač potreban isključivo za kućnu upotrebu, sa relativno niskom cenom, a imate vremena na pretek, onda je Epson Stylus C46 sa cenom od oko 50 evra pravi štampač za vas.

Dejan GLIGORIĆ

 
Tekst (minuti:sekunde)
Fotografija (minuti:sekunde)
Draft
0:08
0:28
Text
0:26
1:45
Text&Image
1:03
3:32
Foto
7:01
7:42
FotoRPM
11:38
12:49
 
ATi Radeon X1900XTX
Microstar NX6800GS-TD256E i Microstar NX6800XT-TD256E
Microstar RX1600Pro-TD256E
Samsung SyncMaster 711MP, LG Flatron M1740A
Asus W3000V, LG LS70 Express
Epson Stylus C46
Šta mislite o ovom tekstu?
ST Lab USB 2.0 24 in 1 Card Reader
Pentax Optio S5i, Canon Ixus 55, Fuji FinePix F10, Nikon Coolpix 5900
TwinMOS Z4 Mobile Disk
Sapphire Theatrix
USB Radio dongle
Network Video Server LJ-703, iMove CP-W380
Kasaku MK-1000
iRiver T20 i Creative Zen Nano Plus
Creative SBS Vivid 60 i 80

Epson Stylus C46
Rezolucija:
2880 x 720 tpi (u boji), 1440 x 720 tpi (crno-belo)
Ostalo:
USB 1.1, Micro PiezoT tehnologija, crno-beli i trikolorni kertridž, ne podržava borderless štampu
Proizvođač:
Epson
Kontakt:
BS Procesor
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera