INTERNET<>
032006<><>

WWW vodič

Demo pregled

Interesantan sajt koji nudi informacije o domaćoj demo muzičkoj sceni. Na glavnoj strani prikazane su vesti o relevantnim muzičkim dešavanjima, kao i izbor najava budućih nastupa i koncerata. Jedna od sekcija sajta vas upoznaje s radom demo bendova iz čitave zemlje kroz kratak opis svakog od njih, dok je druga namenjena preuzimanju .mp3 fajlova predstavljenih demo bendova. Tu je i impozantan spisak od preko 50 spoljnih linkova ka oficijelnim sajtovima bendova, časopisa, sajtovima sa midi fajlovima i tablaturama itd.

Adresa: www.muzika.co.yu

Planine.info

„Ako volite prirodu, na planine odlazite leti i zimi, ako volite da planinarite, bavite se visokogorstvom, volite sportove na planini ili jednostavno volite da uživate u prirodi, ovaj sajt će vam biti od velike koristi.” Ukratko, tu se nalazi sve o smeštaju, prevozu, hrani i sportu na planinama Srbije i Crne Gore. Osim toga, naći ćete spiskove sportskih društava, planinarskih domova, kurseve alpinizma i speleologije, predloge i pozive za različite izlete i ekspedicije kod nas i u svetu, kao i forum.

Adresa: www.planine.info

Ekstremni sport

Sajt udruženja posvećenog popularizaciji i organizaciji ekstremnih sportova kod nas. Pošto su još uvek aktuelni zimski sportovi, poseban akcenat stavljen je na tzv. freestyle snowboarding. Ovaj sport poslednjih godina jeste u svojevrsnoj ekspanziji, ali, pored zimskih, sajt pruža informacije i o drugim vidovima ekstremnih sportova kao što su moto cross, skate, bmx, atv i wakeboard, a primere možete videti u video i foto galerijama. Sajt u svom sastavu ima i forum.

Adresa: www.udruzenjefreestylera.com

Novih sedam čuda

Ovaj sajt vam omogućava da uzmete učešća u prvom globalnom izboru novih sedam svetskih čuda! Glasanje telefonom će trajati do 1. januara 2007. godine, a među izabranima su Kineski zid, Kremlj, Alhambra, Ajfelova kula, Tadž Mahal, kao i mnogi drugi objekti (ukupno se u finale plasirala 21 građevina). Interesantno je što su piramide u Gizi među finalistima i ovog puta, a od monumentalnih simbola starog veka tu su još Stounhendž, Maču Piču, Čičen Ica, statue na Uskršnjim ostrvima, kao i Koloseum i Akropolj.

Adresa: www.new7wonders.com

Mocart na Netu

Britanska biblioteka je odlučila da na Internetu objavi digitalnu verziju kataloga sa Mocartovim radovima, obeležavajući na taj način dvestapedesetu godišnjicu njegovog rođenja. Mocartov svojevrsni muzički dnevnik, koji ima 30 stranica sa 75 muzičkih dela, može se prelistavati uz Macromedia Shockwave plug-in, koji simulira okretanje stranica prave knjige. Inače, u katalogu se nalaze dela koja je Mocart komponovao u periodu od februara 1784. godine do svoje smrti, oktobra 1791. godine.

Adresa: www.bl.uk/onlinegallery/ttp/ttpbooks.html

Strip generator

Rad slovenačkih autora daje vam dovoljno stripovskih elemenata da napravite jednostavnu priču u jednom kaišu. Imate izbor od dvadesetak karaktera, više od nekoliko desetina različitih predmeta i objekata, kao i čistih plodova mašte autora, plus zgodne male „oblake” za upisivanje filozofskih misli strip-junaka i eto kreacije u malom. U galeriji na sajtu možete videti ostale manje ili više uspešne pokušaje koje su ostavili drugi korisnici ovog sajta.

Adresa: www.thirdframestudios.com/adgame/stripgen

Optimizacija

Sjajna mogućnost da u jednom kratkom potezu saznate sve o optimizaciji vašeg kompjutera ukoliko koristi Windows XP OS. Dobro, možda ne baš tako kratkom, pošto ćete na ovom sajtu imati uvid u više desetina različitih programa i njihovih upotrebnih vrednosti. U pitanju nije reklama niti potenciranje jednog proizvoda, već nabrajanje tačnih koraka koji su vam potrebni – ako ste početnik i želite da znate više – da od vašeg kompjutera napravite funkcionalnu mašinu. I sve to kroz veoma jasan grafički šablon.

Adresa: www.samouk.co.nr

Google mape

Poslednjih meseci nastala je prava „jagma” za satelitskim snimcima gradova i regiona planete, tolika da je nekoliko znamenitih institucija napravilo softver koji vam omogućava da gledate svoj grad viđen iz vasione. Naravno, ljudima ne bi bilo interesantno da ne probaju i nešto drugo, tako da je na ovom sajtu moguće paralelno posmatrati satelitske snimke i planove grada koje je pravio Google. Nažalost, ova opcija moguća je samo za proveru američkih, kanadskih i britanskih gradova.

Adresa: www.kokogiak.com/gmaps-transparencies.html

Samo pitaj

Razlika između Brainboosta i ostalih Internet pretraživača je u činjenici da on ne traži odgovore, već pitanja. Na primer, zanima vas ko je bila prva žena kosmonaut? Ili zašto je Mars crven? Google će tražiti reči „Mars” ili „crven”, dok će ovaj pretraživač tražiti konkretno pitanje, što će povećati mogućnost dobijanja odgovora. U svakom slučaju, umesto dela informacije, na ovaj način bi trebalo da dobijete kompletnu uslugu. Tvorci s ponosom tvrde da je ovo revolucionaran tip pretraživača, što vredi proveriti.

Adresa: www.brainboost.com

Pričajte s Bogom

Jedan od interesantnijih chat servisa jeste iGod, AI chat servis koji omogućava da pričate lično s Bogom! Za kvalitetno „nebesko ćaskanje” koristi se SETL (Set Language) programerski jezik, stvoren 1969. godine. Neki ga nazivaju i CBR-om (Cased-Based Reasoning), a radi po sistemu generisanih odgovora baziranih na unapred stvorenim šablonima. Konverzacija se obavlja na engleskom jeziku, a od vas se očekuje ništa manje kvalitetan smisao za humor od Božijeg.

Adresa: www.titane.ca/concordia/dfar251/igod/main.html

Sat smrti

Ovaj sajt je, kako je navedeno, „prijateljski Internet podsetnik da život neumitno prolazi”. Kao neka vrsta peščanog sata, informisaće vas koliko život ume da bude kratak. Ukoliko unesete datum i godinu rođenja, indeks telesne težine i informaciju o tome jeste li ili niste pušač, dobićete crnohumornu informaciju o vremenu vaše smrti i tačnom broju sekundi do tada. Sajt nudi i mogućnost zapisivanja vaše molitve, testamenta, a možete saznati i koji su bili razlozi smrti pojedinih poznatih ličnosti.

Adresa: www.deathclock.com

Karikature

Dosadno vam je, ali i dalje sedite pred monitorom kompjutera. Pa uvek možete napraviti jednostavnu crno-belu karikaturu. Biranjem detalja na licu, ne samo oblika očiju ili nosa već i izraza lica, veličine vilice i brade ili stepena ćelavosti, napravićete za manje od minuta interesantnu fizionomiju jedne muške osobe. Dopišite neki od ponuđenih tekstova, onda to odštampajte i okačite na vrata. To uradite posebno ako karikatura liči na nekog koga poznajete.

Adresa: www.magixl.com/heads/comho.htm

Vokabular

Kreiran kao slobodan servis, ovaj rečnik podseća na znameniti Vujaklijin leksikon, mada autori naglašavaju da je u pitanju „projekat koji je od početka zamišljen kao volonterski i otvoren za saradnju sa svima koji su zainteresovani. Cilj je da se, vremenom, saradnjom stručnjaka za srpski jezik, programera i posetilaca, stvori obiman fond reči srpskog jezika, koji je kroz namenske aplikacije dostupan svima bez ograničenja i bez komercijalizacije”. Projekat je u ranoj razvojnoj fazi budući da je započet u decembru prošle godine.

Adresa: www.vokabular.org

Stenograf

Mrzite mejl, ali volite svoju baku? Ili volite i jedno i drugo, ali vaša baka nema kompjuter odnosno ne ume da ga koristi? Onda je ovo najbolja varijanta – pošaljite baki mejl, a ona će dobiti pismo u sandučetu. Ovaj sajt vam omogućava da napišete mejl na samom sajtu, dodate mu instrukciju kako da se dođe do bakine kuće (to jest njenu tačnu poštansku adresu), platite dva dolara i nema brige. Na kraju možete da birate i format finalnog izgleda pisma, a baka će definitivno da se obraduje.

Adresa: www.enablr.com/?page=stenographr

Urbane legende

Urbane legende, to jest apokrifne priče vezane za moderno doba umeju da budu veoma maštovite, brojne i inspirativne tako da je čitav ovaj sajt posvećen isključivo njima. Autori su se ogradili od sadržaja samih priča i glasina, iako su bili dovoljno mudri da naprave listu najinteresantnijih. Urbane legende su sortirane po kategorijama, kojih ima tačno 55, a prikupljane su preko cirkularnih mejlova, Interneta, kao i vesti u tabloidima. Najveći broj glasina vezanih za kompjuterski svet ima veze sa navodnim virusima.

Adresa: www.snopes.com

Fitnes

Čitaoci nas s vremena na vreme informišu o interesantnim domaćim sajtovima vezanim za određenu tematiku. Jedna od popularnijih je definitivno fitnes. Iako smo pisali o tome u ovoj rubrici pre tačno godinu dana, možda je vreme da obnovimo materiju i dodamo sveže linkove. Dakle, ako vas interesuju informacije o bodibildingu, aerobiku i fitnesu na našem jeziku, pogledajte sledeće sajtove:

www.x3mgym.com/sr/index.php,
www.powergym.co.yu,
www.athleticsgym.co.yu

Ljubitelji SF-a

Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić” je dugi niz godina poznato ljudima koje zanimaju film, strip-umetnost i svet igara. U pitanju je jedno od retkih društava tog tipa koje redovno drži predavanja i organizuje konvencije, a na sajtu ćete naći više informacija o samom društvu i njegovom istorijatu, kao i o programu predavanja i dešavanja u njihovoj organizaciji. Tu je i on-line izdanje „Emitora”, žanrovskog fanzina koji je do sada imao preko 450 izdanja, i za koji su pisali prestižni domaći SF autori!

Adresa: www.lazarkomarcic.org.yu

Salsa stream

Većina zagriženih Internet korisnika (posebno onih sa dobrom konekcijom) ili onih koji veći deo dana provode pred monitorom voli da čuje neku dobru muziku, a to im omogućavaju streamovi on-line radio-stanica. S obzirom na to da je u svetu, a i kod nas već neko vreme aktuelna latino muzika, preporučujemo ovaj stream. Puštaju se salsa, mambo, ča-ča, rumba, a tu je i chat soba, u slučaju da želite i da proćaskate s nekim dok slušate muziku. Za one ambicioznije tu je i kratka istorija salse.

Adresa: www.salsastream.com

Iris MILJKOVIĆ

 
.yu
Hosting fajlova
Budite pronađeni (4)
Internet kultura
Bezbednost
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera