NA LICU MESTA<>
122006<><>

Sutra i u vašem gradu

Linux Install Day, Novi Sad, 18. novembar

U prostorijama Udruženja Linux korisnika Novog Sada (LUGoNS) po drugi put je održan Dan instalacije Linuxa (Linux Install Day). Akcija je imala za cilj da pomogne svim zainteresovanim posetiocima da instaliraju ili podese operativni sistem na svojim računarima. Pozivu se odazvalo dvadesetak posetilaca, mahom studenata Fakulteta tehničkih nauka.

U uvodnom predavanju je bilo reči o istorijatu GNU/Linux-a, pojmu distribucije i akcijama LUGoNS-a. Prisutni su obišli radne prostorije koje se u krugu članova LUGoNS-a nazivaju „Linux laboratorije”, predstavljeni su im dosadašnji projekti, kao i budući planovi udruženja.

Potom je započeto instaliranje Linux distribucija na računare posetilaca koji su imali priliku da sami biraju neku od ponuđenih distribucija (Ubuntu, Kubuntu, Knoppix, Slackware), a većina se opredelila za popularni Ubuntu. Iako je zainteresovanima Linux mahom instaliran za potrebe studija, nekoliko njih je odlučilo da ovaj OS koriste kao primaran ili jedini.

Svi posetioci su po završetku akcije dobili instalacioni CD ili DVD distribucije po sopstvenom izboru. Takođe je skrenuta pažnja na to da se sve informacije u vezi sa korišćenjem Linuxa i budućih projekata mogu naći na Web sajtu udruženja, http://ns-linux.org, a sa članovima LUGoNS-a se može kontaktirati i putem foruma.

U razgovoru sa sekretarom LUGoNS-a Goranom Mekićem saznali smo da će se akcije ovog tipa ubuduće dešavati na svaka tri meseca, a po potrebi i češće. Gospodin Mekić je naglasio da se manifestacije ovog tipa dešavaju svuda u svetu, a u Srbiji za sada samo u Novom Sadu. Postoji velika želja da se ova akcija proširi i na ostale gradove u Vojvodini, a potom i širom Srbije, kako bi se proširila svest o postojanju operativnog sistema Linux i ideji slobodnog softvera.

Nikola NOVAKOVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
Microsoft i Novell

 PRIMENA
Građevine budućnosti

 NA LICU MESTA
Linux Install Day, Novi Sad
Šta mislite o ovom tekstu?
F-secure konferencija
Hewlett-Packard konferencija
ATi konferencija
Job Fair 2006
KONTEH 2006, Novi Sad (najava)

 SERVIS
Napajanja Plugged-in (2)
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera