LAKI PINGVINI<>
022007<><>

Informisanost pre svega

Web lokacije koje ne treba zaobići

Iako je Internet mesto na kojem se može naći sasvim dovoljno informacija kada su slobodni softver i GNU/Linux u pitanju, nikuda se ne može stići bez jasnog cilja i puta ka njemu. Iz tog razloga ćemo napraviti malu retrospektivu lokacija koje bi svaki korisnik GNU/Linuxa trebalo pažljivo da pogleda bar jednom.

Spik ingliš?

Ukoliko spadate u grupu korisnika računara koji se služe engleskim jezikom, granice skoro da ne postoje. Pošto govorimo o slobodnom softveru i GNU/Linux operativnom sistemu, sajt koji obavezno treba posetiti jeste www.gnu.org. To je matična prezentacija pokreta GNU gde se mogu naći sve informacije vezane za slobodan softver (SK 12/2002, SK 1/2007). Ovaj sajt je vrlo bitno obići radi upoznavanja sa suštinom slobodnog softvera jer sadrži pregršt tekstova i objašnjenja svih nedoumica vezanih za tu tematiku. Usko povezan s njim je i sajt Fondacije za slobodan softver, www.fsf.org, koji javnost informiše o akcijama ove organizacije. Kada govorimo o FSF-u, preporuka ide lokaciji www.fsfeurope.org, sajtu Fondacije za slobodan softver Evrope koja predstavlja sestrinsku organizaciju FSF-a i bavi se slobodnim softverom na starom kontinentu. Na prezentacijama se mogu naći bukvalno sve informacije o zajednici slobodnog softvera, bilo da se radi o elementarnim pojmovima ili o pravnim zavrzlamama vezanim za slobodni softver.

Kada govorimo o Linuxu kao kernelu, prva adresa koju treba posetiti jeste www.kernel.org (SK 10/2002, SK 8/2005). Tamo se nalaze detaljne informacije o izdanjima Linuxa, kao i linkovi za preuzimanje izvornog kôda kernela. Govoreći o Linuxu, ne treba zaboraviti ni www.linux.org. Dokumentacija je takođe vrlo bitna, a najpoznatiji sajt posvećen njoj jeste Linux documentation Project na adresi www.tldp.org. Tamo se može naći pregršt dokumentacije, info strana i linkova ka drugim lokacijama koje mogu biti korisne. Najpoznatiji forum opšeg karaktera kada je slobodni softver u pitanju nalazi se na adresi www.linuxquestions.org.

Praćenje aktivnosti na distro sceni može biti vrlo zanimljivo, a sajt koji je postao sinonim za ažurne vesti o Unix-like operativnim sistemima jeste Distrowatch. Na adresi www.distrowatch.net svakodnevno se objavljuju vesti o novim verzijama, nedeljno sumiraju događaji (DistroWatch Weekly), dok postoji i rang-lista posećenosti sajtova popularnih distribucija. Svakako odlična lokacija za sve korisnike koji žele da budu dobro informisani kada je distro scena u pitanju.

Pored geek i usko stručnih sajtova, informacija za narod, kada je svet slobodnog softvera u pitanju, takođe ima dovoljno. Sajtovi kao što su Linux Weekly News (www.lwn.net), Linux today (www.linuxtoday.com) ili www.tuxmachines.org svakodnevno objavljuju novosti sa scene, pored kojih se može naći i dosta drugog kvalitetnog materijala, ali i linkova za dalju pretragu. Časopisi, u bilo kojoj formi, takođe su vrlo popularni. Najpoznatiji štampani su Linux journal i Linux format, dok se online objavljuje Free Software Magazine (www.freesoftwaremagazine.com).

Matične prezentacije distribucija su takođe mesta koja treba obići, mada je i Wikipedia (www.wikipedia.org) odličan izvor informacija, što treba imati na umu (SK 2/2006).

Po naški

Određeni sajtovi koji su već pomenuti postoje u lokalizovanim verzijama, kao što su gnu.org i fsfeurope.org. No, ljudima koji se ne služe engleskim jezikom kako valja, reč na maternjem, bez obzira na pismo, znači puno.

Nekoliko sajtova u Srbiji ima prilično dug staž. Najposećenija Web lokacija posvećena GNU/Linuxu i slobodnom softveru kod nas je Linuxo (www.linuxo.net), nekadašnji mandrake.co.yu, koji i danas predstavlja centralno mesto okupljanja korisnika Mandrive. Ova prezentacija, zajedno sa www.linux.co.yu (SK 4/2001), linuks.org i linux.org.yu (koja uistinu dugo nije osvežavana), već duže vreme obitava na sceni pa je, zajedno sa ostalima, svakako treba obići. Kada govorimo o slobodnom softveru u Srbiji, NVO sektor je sve jači pa su se Linux centru (www.gnucentar.org.yu) i Mreži za slobodni softver (www.fsnserbia.org) priključili prvo LUG Beograda (www.linux-beograd.org.yu), LUG Novog Sada (www.ns-linux.org) (SK 12/2006), a odskora i Linuxo koji je pravno-formalno regulisao svoje postojanje kao udruženje građana. Oba LUG-a imaju korektno postavljen Web materijal, mada treba pomenuti da je LUG Novog Sada vrlo aktivan pa njihov sajt zaslužuje preporuku.

Mreža za slobodan softver (FSN) takođe objedinjuje nekoliko Web sajtova. Matična prezentacija, na adresi www.fsnserbia.org, bavi se slobodnim softverom i zajednicom, samim tim što je FSN saradnička organizacija FSF Evrope. U FSN-ovom krilu je organizovana zvanična zajednica korisnika distribucije Ubuntu (SK 7/2006) (Ubuntu LoCo Srbijewww.ubuntu-rs.org) i prvi časopis posvećen slobodnom softveru pod nazivom GNUzilla (www.gnuzilla.info). Zajednica korisnika BSD distribucija takođe ima svoj kutak na Webu pa je sredinom 2005. godine jedan od članova FSN-a pokrenuo sajt na adresi www.bsd-srbija.org koji nastavlja tradiciju koju je započela oldschool BSD ekipa na www.bsd.org.yu. BSD zajednica Srbije je takođe aktivna i otvorena ka svim korisnicima računara koji žele da se oprobaju u *BSD ili Solaris vodama.

U 2006. godini su se pojavila još dva elektronska časopisa. Prvi, pod nazivom OS Magazin (www.osmagazin.co.yu), objavljuje se online pod CC licencom i pokriva opšte teme, dok se drugi, Foxbunny (foxbunny.linuxo.org), bavi problematikom DTP-a na GNU/Linuxu. Pored Ubuntua, Slackware (SK 11/2006) (www.slackware-srbija.org i www.ns-linux.org), Gentoo (www.gentoo-srbija.org), Debian (debian.fsn.org.yu) i pomenuta Mandriva (SK 2/2007) imaju svoje lokalne zajednice.

• • •

Pomenuti sve Web lokacije koje to zaslužuju prilično je teško pa su uglavnom navedeni sajtovi sasvim dovoljni za početak, dok je gnu.org uvek poželjna lektira. Većina lokacija koje su pomenute imaju odeljke sa preporučenim linkovima, što je odličan izvor novih korisnih lokacija. RSS feedovi u većini slučajeva postoje, što u velikoj meri olakšava praćenje scene. Sve u svemu, Web je nepresušan izvor informacija, dok korisnu pretragu možete obaviti i na www.google.com/linux. Happy surfing!

Ivan JELIĆ

 
Informisanost pre svega
Šta mislite o ovom tekstu?
Mandriva Linux 2007
digiKam 0.9.0
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera