LAKI PINGVINI<>
022007<><>

digiKam 0.9.0

Organizacija fotografija

Pasionirani kolekcionari fotografija, fotografi amateri i profesionalci i svi drugi ljubitelji fotografije, ovaj članak je namenjen vama. digiKam je alat za upravljanje digitalnim fotografijama i albumima za KDE okruženje. Zaokružuje ciklus rada sa fotografijama, od uvoza i obrade, preko organizovanja kolekcija i označavanja, do pretraživanja i objavljivanja. Da ne bi delovalo da je svašta nabacano na gomilu, zavirićemo ispod haube da vidimo šta nam to novo donosi i nudi digiKam.

Programom dominira očekivano intuitivan interfejs nalik drugim foto-organajzerima, podeljen na tri fleksibilna horizontalna dela. Na levoj strani je extended sidebar na kojem se može izabrati način sortiranja, tj. prikaza grupisanih fotografija, i to po definisanim albumima, po datumu fotografisanja, po zadatim tagovima ili prema posebnim kriterijumima pretrage (kombinovanje više uslova). Središnji deo je rezervisan za umanjeni prikaz fotografija i video-datoteka iz albuma odabranog u levom panelu odnosno uvećani prikaz izabrane fotografije. Na desnoj strani je još jedan extended sidebar sa raznim informacijama o izabranoj datoteci, i to sa sistemskim osobinama datoteke (veličina datoteke, datum kreiranja i izmene, dimenzije fotografije), metainformacijama (EXIF, Makernote, IPTC i GPS), kolornim histogramom i ICC profilom, postavljenim komentarima, ocenjivanjem i određivanjem oznake (taga) i filterom fotografija u izabranom albumu na osnovu izabranih tagova (mikroakcija nalik onoj u levom sidebaru).

Dakle, s leve na desnu stranu odrađena je klasifikacija „uknjiženog” materijala od makro do mikro nivoa.

Uvoz fotografija

Kako se oslanja na gPhoto2 sistem za rad sa digitalnim aparatima, digiKam omogućava direktan uvoz fotografija preko PTP (Picture Transfer Protocol) i USB Mass Storage režima sa preko 700 različitih modela digitalnih aparata. Podržava serijsku i USB vezu, a zahvaljujući servisima HAL i KDE, omogućava automatsko prepoznavanje priključenog digitalnog aparata. Preko intuitivnog dijaloga za uvoz omogućava pregled, izbor, preuzimanje i brisanje fotografija sa medijuma (digitalnog aparata, flash kartice, USB sticka, CD/DVD, hard diska itd.). Zahvaljujući SANE interfejsu, omogućen je i uvoz materijala direktno sa skenera, kao i pravljenje snimaka ekrana radnog okruženja. U albume se, pored fotografija, mogu uvoziti i direktorijumi sa slikama koji se već nalaze na disku (wallpaper, clipart i slični), kao i video-datoteke u AVI formatu. Ako se za video-datoteke ne prikaže thumbnail, to je zato što digiKam za generisanje video thumbnailova koristi isti videothumbnail engine kao i Konqueror (gde u tom slučaju takođe nema thumbnaila za video-datoteke) pa je potrebno instalirati kdemultimedia-extras-nonfree paket kako bi se ovaj problem rešio. Dakle, digiKam nije ograničen samo na fotografije već omogućava rad sa kompletnim dijapazonom digitalnih slika i video-materijala.

Organizacija

Ono što digiKam posebno ističe jeste funkcija organizacije fotografija kojom je omogućeno smeštanje tagova, komentara i drugih metainformacija o slikama i albumima u posebnu bazu podataka, tako da se materijal iz digiKam zbirke na lak i brz način može pretraživati, pregledati i sortirati. Svakoj datoteci u kolekciji može se dodeliti proizvoljan broj tagova, zadati komentar, a ukoliko format datoteke to dozvoljava, i definisati željena metainformacija (u okviru EXIF i IPTC zaglavlja). Sada je pored zadavanja IPTC podataka moguće postavljanje i izmena EXIF podataka, što će svaki profesionalni fotograf umeti da iskoristi. Ono što je autora članka posebno zabavilo jeste ugrađeni sistem dodele GPS koordinata mesta na kojem je fotografija napravljena preko sinhronizacije sa GPX datotekama (koje se mogu napraviti raznim GPS alatkama), ručnim unosom koordinata ili korišćenjem ugrađenog Google Map interfejsa (dovoljno je zumirati mesto na planeti gde je fotografija napravljena, kliknuti na željenu tačku i pritisnuti ’Enter’). Od tog trenutka, kad god se fotografija izabere u GPS kartici, u desnom panelu se na mapi sveta prikazuje mesto na kojem je ona napravljena.

Napredna pretraga fotografija po kriterijumima podseća na upite bazi podataka, a svaka obavljena pretraga može da se sačuva kako bi se kasnije na lak i brz način pristupilo fotografijama koje su rezultat ranije pretrage.

Zanimljiva mogućnost programa je pronalaženje sličnih fotografija na osnovu svojevrsnog „otiska”, što omogućava vizuelno, a ne elektronsko upoređivanje fotografija, tako da slike ne moraju biti istih dimenzija da bi ih digiKam prepoznao kao identične ili čak slične.

Obrada fotografija

U digiKam je ugrađen napredni pregledač i uređivač digitalnih slika ShowFoto. Ovo korisniku omogućava jednostavnu obradu fotografija (slobodno i proporcionalno opkrajanje, promena veličine, rotiranje, izvrtanje, korekcija boja), a takođe preko KIPI sistema plug-inova omogućava dodatnih tridesetak mogućnosti, uključujući filtere za korekciju slike, primenu atističkih efekata, izobličavanje, dodavanje okvira i teksta na slike. Svakako najkorisniji set funkcija smešten je u meniju Fix i namenjen je poboljšavanju kvaliteta slike, od jednostavnog štelovanja osvetljenosti, kontrasta i odnosa boja, do naprednih funkcija za uklanjanje efekta crvenih očiju, mrtvih piksela, popravljanje oštećenih delova fotografije i drugo. Vredne pažnje su i opcije automatske korekcije (normalize, equalize, auto levels i stretch contrast) koje jednim klikom miša poboljšavaju izgled slike.

Većina filtera ima i preliminarni prikaz primene efekta na izabrani deo slike i primenjuju se prilično brzo.

Ranije pomenuti sistem dodataka KIPI omogućava i paketsku (batch) obradu fotografija, pa čak i celih direktorijuma, pomoću nekoliko klikova mišem. Izabranim slikama se tako može menjati veličina, mogu se konvertovati u različite formate, podešavati atributi (osvetljenost, kontrast, odnos boja i slično), pa čak i primenjivati različiti filteri i efekti.

Pregled, razmena i izvoz

Organizovani albumi mogu da se pregledaju funkcijom slideshow. Ako vam organizovana galerija na vašem računaru nije dovoljna i poželite da najzanimljivije primerke iz svoje kolekcije objavite na Internetu, zahvaljujući digiKamu neće vam biti potreban poseban alat ili mukotrpno ručno kliktanje na Web interfejsima sistema za online galerije. digiKam pruža podršku za Flickr i Gallery (1 i 2) sisteme, pa uz nekoliko klikova mišem izabrane fotografije bivaju publikovane u ličnoj online galeriji. Pre samog slanja na Flickr i Gallery, digiKam može da smanji slike za upload na željene dimenzije tako da se vreme potrebno za publikovanje znatno skraćuje.

Za one koji nemaju mogućnosti ili znanja o pomenutim sistemima galerija, digiKam omogućava pravljenje HTML galerija na jednostavan način. Zanimljiva je mogućnost pravljenja kalendara za željenu godinu sa izabranim fotografijama kao motivima za svaki mesec, kao i pravljenje MPEG videa od izabranih fotografija. Naravno, smeštanje fotografija iz kolekcije na CD/DVD je takođe jedna od mogućnosti, kao i slanje fotografija e-poštom iz samog programa. Na posletku, uz kvalitetan foto-štampač možete da pripremite i odštampate željene slike i staru dobru klasičnu fotografiju poklonite baki i deki. Svaka fotografija se na lak način može postaviti kao pozadinska slika za desktop.

• • •

U odnosu na prethodnu stabilnu verziju 0.8.2, verzija 0.9.0 donosi mogućnost postavljanja komentara i tagova za albume i podalbume, tagovi, ocene, komentari, identifikacija fotografa i copyright se smeštaju u EXIF i IPTC metapodatke ugrađene u slike, dok se komentari na JPEG slike takođe smeštaju i u JFIF deo datoteke, pa sve pažljivo postavljene informacije o fotografiji ostaju dostupne i kada se fotografija prenese na drugi računar. Metapodaci iz novih fotografija se automatski preuzimaju i smeštaju u SQLite bazu podataka. Bolja podrška za RAW format obezbeđena je zahvaljujući ugrađenom dcraw 8.41, što omogućava dekodiranje preko 200 vlasničkih formata datoteka, pri čemu se identifikacija fotografa, datum prenosa i copyright automatski ugrađuju u EXIF pri prenosu. Uređivač slika i filteri podržavaju 16-bitnu paletu boja (za RAW, TIFF, PNG i PNM formate). Omogućeno je upravljanje bojama pomoću ICC kolornih profila.

Za potpunu funkcionalnost svih pomenutih dodataka, kao i onih koje nismo pomenuli jer bi se ovaj pregled produžio na više strana, potrebni su i paketi libkipi, kipi-plugins i digikamimageplugins (13,4 MB u RPM odnosno 23,5 MB na HD), ali se oni automatski instaliraju pri instalaciji digiKama preko sistemskog menadžera paketa vaše distribucije.

digiKam 0.9.0 je razlog više da amateri i profi fotografi više ne maštaju o naprednoj organizaciji svojih kolekcija fotografija kao o kiselom grožđu jer upravo ovaj alat zaokružuje rad sa fotografijama na GNU/Linuxu.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
Informisanost pre svega
Mandriva Linux 2007
digiKam 0.9.0
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Veličina:
6,7 MB RPM, 15 MB na HD
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .digikam .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera