TEST RUN<>
022007<><>

Power AutoPlay Menu Creator Professional 7.2

Dizajniranje Autorun menija za data CD-ove i DVD-ove

Za one koji to još uvek ne znaju, AutoStart ili AutoPlay opcija u Windowsu aktivira se prilikom ubacivanja diska u drajv, naravno pod uslovom da nije isključena u setovanjima. Operativni sistem tada prepoznaje da mu je serviran neki novi sadržaj i pokušava da na ubačenom mediju pronađe i startuje fajl pod imenom autorun.inf. U taj fajl se upisuje putanja do izvršne datoteke koja će se automatski pokrenuti. Jedan od najčešće upotrebljavanih načina aktiviranja ove funkcije jeste da se pokrene neka front-end aplikacija koja će korisniku omogućiti da bira šta će dalje da uradi. To je neka vrsta menija koji dozvoljava izbor između nekoliko različitih opcija (recimo, čitanje readme fajla, pokretanje instalacije programa, startovanje tutorijala...). Ti meniji mogu da budu grafički pa stoga i veoma različito dizajnirani. Upravo tu dolazimo do mesta gde nam je potreban alat za izradu autostart menija.

Power Autoplay Menu Creator Professional je napravljen sa ciljem da korisnika oslobodi programerskog dela posla i da mu omogući da se skoncentriše na dizajn Autorun menija. Uz njegovu pomoć mogu se kreirati meniji sa dugmićima, fotografijama, HTML i flash fajlovima, tekstualnim informacijama, hiperlinkovima itd. Za razliku od nekih sličnih alatki, Power Autoplay Menu Creator dozvoljava čak i reprodukciju video-sadržaja, i to u okviru samog menija, a ne samo pozivom odgovarajućeg video-plejera, kao i aktiviranje Web lokacija, slanje elektronskih poruka ili pokretanje ugrađenih slajd-šou prezentacija.

Osnovna premisa ovog programa je „Just thinking, no programming” ili, u prevodu, od korisnika se zahteva samo da se bavi kreativnim poslom, a ne programiranjem. Ali, ako vas mrzi i da mislite, čak i u tom slučaju ćete moći da napravite atraktivne autorun menije zahvaljujući nekoliko interesantnih šablona. Program podržava mouse-over efekte, kreiranje prozora nepravilnih oblika, mogućnost prikaza PDF dokumenata, hot-spot lokacije... Meniji mogu biti i višestruki tako da se pozivom jedne opcije u glavnom meniju može otvoriti nov prozor sa podmenijima. Interesantna je i funkcija tajmera koja „okida” akciju određeni vremenski period nakon poziva odgovarajuće opcije. Naravno, multimedijalni efekat nije potpun ukoliko ne postoji pozadinska muzika. Stoga ovaj program podržava MP3, WAV, WMA i MID formate audio-fajlova. Korisna je i opcija dodavanja tzv. splash ekrana, ukoliko želite da imate mali „reklamni blok” pre pokretanja samog autostart menija. Program dozvoljava i ubacivanje animiranih GIF-ova tako da sličice koje postavite u menijima ne moraju da budu statične.

Broj opcija koje ovaj program poseduje daleko prevazilazi ono što smo napisali u prethodnom delu teksta. Ali, iako na prvi pogled izgleda komplikovano raditi u njemu, potrebno je manje od sat vremena da se „uđe u štos”. A zatim su vaša mašta i dizajnerske sposobnosti jedini ograničavajući faktori.

Branislav BUBANJA

 
SoftMaker Office 2006
Brother Technology AptEdit 3.1
Systerac XP Tools 4.01
Power AutoPlay Menu Creator Professional 7.2
Šta mislite o ovom tekstu?
BetterJPEG 1.6.2.4
SilverJuke 2.51
Video To Flash Encoder 2.0.5
Bias Soundsoap 2
Audio Tags Editor 1.9
High-Logic FontCreator 5.5
Virtual DJ 4
Acala DVD PSP Ripper 2.4.2

Potrebno:
Windows
Veličina:
6,4 MB, 17,2 MB na HD
Cena:
50 dolara
Adresa:
www .arafasoft .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera