TEST RUN<>
022007<><>

SilverJuke 2.51

Mnogo, mnogo bolje od Winampa

Winamp je već godinama neprikosnoveni vladar u carstvu Windows audio-plejera. Najčešće ga opisuju kao „najpopularniji” program za slušanje muzike i on to upravo i jeste. Međutim, zbog svojih brojnih i preterano upadljivih mana, Winamp nikada nije bio i najbolji u svom fahu. Svaki program koji preterano „svaštari” ima tendenciju da nestabilno i sporo radi. Pored tih mana, Winamp u suštini i ne nudi neke posebne prednosti – nije preterano inventivan niti user-friendly program. Zato smo potražili bržu, stabilniju i zanimljiviju alternativu zlom diktatoru i pukom srećom smo naleteli na dragulj među medija plejerima – SilverJuke.

Odmah po instalaciji ovaj plejer/media-library impresivno obavlja sve muzičke zadatke. Kada u njega ubacite folder sa audio-fajlovima, on će ih bez komplikacija pohraniti u svoju evidenciju koja će odmah zatim biti prikazana u vrlo zanimljivom obliku sa omotima izdanja (cover), sličicama koje program sam pronalazi u folderima i automatski sastavlja albume. Ukoliko cover ne postoji, SilverJuke će improvizovati na osnovu imena umetnika i naziva albuma i svakom izvođaču će dodeliti određenu boju. Prikazuje i godinu izdavanja albuma, dužine pesama, browsing po početnom slovu izvođača (A-Z) i search-box. Ukoliko ime albuma ne postoji, program ga zamenjuje imenom foldera, što se pokazalo kao dobro rešenje. A ukoliko su vam fajlovi sa istog albuma razbacani po folderima, program će ih ipak savršeno sortirati i prikazati redosledom kao na originalnom CD-u, gde god da se nalaze. Dupli klik na cover pokazuje uvećanu sliku koja pokriva većinu ekrana.

Kao default je podešen ugodan crossfade prelaz između pesama, što ume da bude korisno na žurkama bez DJ-a. Crossfade, naravno, možete da isključite. Pored mnogo dodatnih opcija i podešavanja, sve što bi moglo da zasmeta stavljeno je u drugi plan tako da, ukoliko ne želite da mnogo komplikujete, ovi ponekad nepotrebni dodaci neće vam se nametati. Ali SilverJuke praktično i nema nepotrebnih dodataka. Podržava sve važnije formate audio-fajlova i plej-lista. Ako mu zatražite da nareže audio CD, on će ovaj posao pametno prepustiti „profesionalcu” – Nerou ili nekoj sličnoj aplikaciji, gde morate samo još kliknuti na dugme Burn. File-info je odlično urađen, praktičan i okrenut korisniku tako da klik na adresu fajla otvara prozor Explorera sa datom lokacijom. Tu su i opcije za editovanje ID3 tagova, pa čak i funkcija search-replace.

Program podržava svakakve radnje na Internetu, od potrage za izvođačima na desetak načina i sa više raznih sajtova, do skidanja cover slika i lyrics searcha, što je vrlo poželjan dodatak. Na sajtu proizvođača možete pronaći nekoliko zanimljivih skinova. Sve komande za rad sa plej-listom su nadohvat ruke i vrlo intuitivno sređene tako da će vam već pri prvom korišćenju izgledati kao da ste ovaj program oduvek koristili. Možete menjati skoro sve u vezi sa njegovim izgledom i funkcijama, ali on ostaje kompaktan i u jednom komadu. Sve promene izgleda (fontovi, covers, skin) odmah ćete videti.

Pogodan je čak i za manje radio-stanice tako da možete dodavati svoje džinglove između pesama i odrediti koliko često će oni biti ubacivani u plej-listu. Shuffle funkcija je definitivno bolja nego kod Winampa, a i za nju postoji nekoliko opcija (intenzitet, ponavljanje numera). I pored vrlo malog instalacionog fajla, ne morate da učitavate dodatne kodeke (na primer MPC, što nije slučaj kod Winampa), već oni dolaze zajedno sa instalacijom. U potpunosti je podržan drag’n’drop sistem tako da s lakoćom možete iz SilverJukea „prevući” fajl u SoundForge, na primer.

Kao da sve ovo nije dovoljno, SilverJuke sadrži gomilu efekata i pomagala kao što su ekvilajzer, bpm detect (merenje beats per minute, to jest tempa pesme), auto volume, stereo rotate, compressor, chorus, flanger, phaser, LP filter, reverb, echo i nešto što definitivno nismo očekivali od audio-plejera – podršku za VST efekte. Zapanjujuće.

Ukoliko ga umanjite, on se ugodno smešta u System tray i odatle vas „balončićima” obaveštava o imenu izvođača, pesme i albuma na početku svake sledeće pesme i prikazuje umanjenu cover sličicu, što je informativno i vrlo simpatično. Probna verzija vam daje 14 dana da se odlučite za kupovinu. Osim navedenih, tu je još mnogo malih ali vrlo korisnih opcija i mogućnosti kojima vam Silverjuke olakšava i ulepšava slušanje muzike, a tu je i kvalitetna podrška za karaoke, sa prikazom teksta pesme na istom monitoru, drugom monitoru ili drugom kompjuteru!

SilverJuke je brz program koji će vam na krajnje pametan i praktičan način približiti vašu MP3 kolekciju i stvoriti prijatan ugođaj prilikom preslušavanja i odabira muzike. Program je toliko user-friendly da je vaš trud prilikom uobičajenih akcija sveden na minimum. Sve opcije i podešavanja su potpuno logični i korisni. Upravo to je njegova najjača strana u odnosu na konkurenciju. Vaša do sada bezlična hrpa MP3 fajlova odjednom postaje uredna, informativna, prelepa kolekcija ploča. Posle SilverJukea većina drugih audio-playera i media-library programa izgleda jednostavno smešno. Definitivno sve preporuke.

Slavko STOJNIĆ

 
SoftMaker Office 2006
Brother Technology AptEdit 3.1
Systerac XP Tools 4.01
Power AutoPlay Menu Creator Professional 7.2
BetterJPEG 1.6.2.4
SilverJuke 2.51
Šta mislite o ovom tekstu?
Video To Flash Encoder 2.0.5
Bias Soundsoap 2
Audio Tags Editor 1.9
High-Logic FontCreator 5.5
Virtual DJ 4
Acala DVD PSP Ripper 2.4.2

Potrebno:
Windows 95/98/Me/2000/XP/Mac OS X 10.3
Veličina:
2,4 MB, 2,4 MB na HD
Cena:
29 evra (169 za komercijalnu upotrebu), proba 14 dana
Adresa:
www .silverjuke .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera