TEST RUN<>
022007<><>

Bias Soundsoap 2

Sapun za audio-signale

Bias je firma koja ima određeni renome i ne dozvoljava sebi da izbacuje polovične i proizvode niskog kvaliteta. Soundsoap 2 je program koji bi trebalo da reši sve potrebe prilikom čišćenja i restauracije zvučnog zapisa. Može da se koristi zasebno ili kao VST/DX/RTAS plug-in u drugim audio-programima. Uklanja sve vrste šumova i ostale buke: šuštanje visokih i srednjih frekvencija, „zvuk sobe”, pucketanje, brundanje (rumble) i brujanje (50 i 60 Hz). Sadrži opcije za „učenje” odnosno automatsko prepoznavanje šuma u snimku koji se obrađuje i za izdvajanje frekvencija ljudskog glasa (Preserve voice). Namenjen je širokoj publici – od profesionalaca do „kućnih” korisnika koji žele da svoje audio i video snimke očiste od neželjenih „dodataka”.

Autori se hvale naprednim algoritmom koji prepoznaje šumove, a čuva ostatak snimka i jednostavnim interfejsom koji svako može da koristi. Obično se uklanjanje šuma smatralo poslom koji je previše komplikovan za amatere, pa čak i one koji su relativno upućeni u obradu zvuka. Soundsoap omogućava da podešavanjem desetak jednostavnih komandi i slušanjem rezultata uživo „operete” snimak od prljavštine, čak i ako to nikada ranije niste radili. Naravno, rezultati neće biti isti kao kod nekog audio-inženjera, ali ćete ipak uz minimum utrošenog vremena znatno poboljšati kvalitet nekog propalog snimka.

Na interfejsu se odmah primećuju dva velika „potenciometra” – noise tuner i noise reduction. Pritisak na dugme learn noise rezultuje detekcijom šuma i automatskim nameštanjem ova dva potenciometra, i to predstavlja „predlog” programa koji potom možete ručno da prilagodite prema sluhu. Noise Tuner služi da odredite granicu između poželjnog i nepoželjnog zvuka – njime „govorite” programu šta se smatra šumom, a šta ne. Ako odvrnete ovaj potenciometar do kraja, celokupan spektar zvuka će ući u razmatranje i biti smatran mogućim šumom. U odnosu na ovaj parametar, Noise Reduction knob procentualno određuje koliko će detektovanog šuma biti uklonjeno. Slajder s leve strane služi za uklanjanje klikova i pucketanja (koji su u principu izolovani zvuci i generalno ne spadaju u šum). Dugme Preserve Voice ograničava filtriranje na frekvencije koje ne spadaju u domen ljudskog glasa. Sekcija Broadband ima tri moda: On, Off i Noise only. Ovim uključujete ili isključujete Noise Reduction, a Noise only mod služi da čujete šta će u stvari biti uklonjeno iz vašeg snimka. Odeljak Remove Hum služi da se ukloni brujanje niskih frekvencija i ovde birate između 50 Hz, 60 Hz i off moda. Dugme Remove Rumble uklanja preterane nivoe vrlo niskih frekvencija (40 Hz i niže). Klizač Enhance je magična alatka kojom program vraća i pojačava frekvencije za koje pretpostavlja da su izgubljene tokom restauracije. Korišćenje ove funkcije može dovesti do vrlo zanimljivih rezultata ne samo na oštećenom nego i na svim ostalim vrstama zvučnog materijala. U sredini je veliki Wash Window gde slikovito vidite koliko šuma će biti uklonjeno. Centralni deo je displej (s leve strane je ulazni, a sa desne izlazni signal) koji reaguje na pomeranje potenciometara i crveni deo signala označava šum koji će biti uklonjen.

Bias Soundsoap 2 zaslužuje natprosečnu ocenu. Njegova primena se nikako ne ograničava na čišćenje starih i oštećenih snimaka, već se može uspešno koristiti i za „ulepšavanje” novih produkcija. Jednostavno i brzo uklanja iritirajuće elemente zvuka i prilično uspešno izdvaja frekvencije glasa od ostalih frekvencija. Reklo bi se da ipak neće poslužiti audio-inženjerima koji rade na velikim i važnim projektima, ali za sve ostale predstavlja koristan alat. Za (pre)zahtevne korisnike je rezervisan Soundsoap Pro, komplikovaniji i šest puta skuplji program.

Slavko STOJNIĆ

 
SoftMaker Office 2006
Brother Technology AptEdit 3.1
Systerac XP Tools 4.01
Power AutoPlay Menu Creator Professional 7.2
BetterJPEG 1.6.2.4
SilverJuke 2.51
Video To Flash Encoder 2.0.5
Bias Soundsoap 2
Šta mislite o ovom tekstu?
Audio Tags Editor 1.9
High-Logic FontCreator 5.5
Virtual DJ 4
Acala DVD PSP Ripper 2.4.2

Platforma:
PC/Macintosh, Windows XP/Mac OS 10.2, Pentium III 600 MHz/G4/G5 400 MHz, 128 MB RAM, 20 GB na HD
Veličina:
1 CD
Cena:
99 dolara
Adresa:
www .bias -inc .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera