TEST RUN<>
022007<><>

Acala DVD PSP Ripper 2.4.2

Sa DVD-a na PSP

Ne morate biti ponosni vlasnik Sony PlayStation Portablea da biste primetili kako se u poslednjih godinu dana na softverskom tržištu pojavilo toliko programa za konverziju video-materijala u oblik pogodan za reprodukciju na ovoj igračkoj konzoli da im se ni broja ne zna. Dovoljno je svega nekoliko minuta surfovati Mrežom i biti do guše zatrpan reklamama o najnovijim ostvarenjima navodno postižu do sada neviđene rezultate. Realno stanje stvari na terenu nije baš uvek onakvo kakvo programeri žele da ga predstave, a taj trend očigledno se nastavlja i dalje.

Projekat softverske firme Acala – DVD PSP Ripper – još jedno je od mnogobrojnih ostvarenja u klasi koje igra na kartu jednostavne upotrebe. Iz tog razloga razvojni tim osmislio je jednostavan upravljački interfejs koji na jednom ekranu nudi sve potrebne komande i opcije za konvertovanje video-materijala u PSP format (čitaj, MP4 format). Za razliku od nekih sličnih ostvarenja, Acala DVD PSP Ripper, iako je na prvi pogled izuzetno jednostavan i nudi samo osnovno, u sebi sadrži i neke napredne opcije uz čiju pomoć je moguće dodatno uticati na kvalitet/veličinu izlaznih fajlova. Sve opcije implementirane su tako da korisnika „ne guše” svojim prisustvom, a opet se nalaze nadohvat ruke i značenje im je jasno naglašeno.

Acala DVD PSP Ripper ne predstavlja univerzalni konvertor video-fajlova, već je namenjen isključivo radu sa video DVD-ovima (podržano je i čitanje informacija sa hard diska iz VIDEO_TS direktorijuma). Prilikom definisanja ulaznih parametara, korisnik ima punu slobodu nad svim relevantnim aspektima. Pored konvertovanja kompletnog sadržaja DVD-a, omogućeno je prebacivanje u MP4 format samo naznačenih poglavlja ili čak proizvoljno definisanih segmenata. U poslednjem slučaju, dovoljno je na vremenskoj liniji označiti početnu i krajnju tačku (postaviti markere) i stvar je rešena. Kako bi korisnicima olakšali navigaciju prilikom traženja željenih scena, autori su implementirali svojevrsnu Preview sekciju sastavljenu od malenog prozora u kojem se vrši reprodukcija video-materijala i osnovnih „kreni”/„stani” komandi. Još jedna korisna stvar je postojanje podrške za rad sa alternativnim audio-podnosiocima odnosno izbor odgovarajućih prevoda. Naime, za svako izabrano poglavlje korisniku na raspolaganju stoji mogućnost definisanja jednog od dostupnih audio-podnosilaca i aktiviranje tekstualnih prevoda po želji (titlovi će u izlaznom fajlu biti „nalepljeni” na video-materijal).

Kada su u pitanju karakteristike vezane za format izlaznog fajla, kao što smo već nagovestili, program nudi solidan broj mogućnosti. Podržano je čak devet radnih rezolucija (počevši od 176 x 120, pa sve do 480 x 160 piksela), četiri različita frameratea (čudi izostanak radnog moda koji podržava prikaz od 25 sličica u sekundi), mogućnost promene izlazne geometrije slike (4:3 ili 16:9), definisanje izlaznog audio/video bitratea (u nekoliko predefinisanih koraka). Pored toga, ukoliko niste sigurni kako će neki od parametara uticati na kvalitet snimka, moguće je aktivirati jedan od šest predefinisanih radnih režima, a malu zamerku uputili bismo nemogućnosti snimanja svojeručno definisanih režima. Prilikom procesa konverzije program nije ispoljio naročitu agilnost tako da tvrdnje autora o njegovoj superiornoj brzini nisu baš na mestu. S obzirom na implementirano batch procesiranje i mogućnost automatskog isključivanja računara nakon obavljenog posla, ovo i ne treba toliko da vas brine, pogotovu ako se još zna da su izlazni rezultati vrlo dobri.

Kako bi korisnike programa u potpunosti oslobodo bilo kakvih nedoumica oko načina transferovanja izrađenih datoteka na PSP, autorski tim je izradio i specijalnu rutinu koja će ceo posao obaviti automatski (da bi video-datoteke bile dostupne za reprodukciju, potrebno ih je kopirati u posebno kreiran direktorijum, poštujući sva pravila imenovanja). Sve što treba uraditi jeste povezivanje PSP-a sa PC-jem putem odgovarajućeg USB kabla i označavanje željenih fajlova, direktno iz programa – programska rutina se brine za ostalo.

Jedna od najvećih mana programa jeste nestabilnost, to jest postojanje sijaset bagova koji se u datim momentima do te mere ispoljavaju da onemogućavaju njegovu normalnu upotrebu. Stvar koja će vas najviše frustrirati jesu iznenadna izletanja na desktop, nemogućnost detekcije uredno konektovanog PSP uređaja, izrada nekompatibilnih video-datoteka... Sve navedeno jesu razlozi zbog kojih se nove verzije programa pojavljuju gotovo svakih nekoliko dana (i to bukvalno). Ne znamo kako se to odražava na prodaju i zadovoljstvo kupaca, ali smatramo da je postupak autorskog tima prilično neprimeren. Umesto što se igraju živcima svojih korisnika „uvaljujući” im napola završene verzije, bilo bi mnogo bolje da su produžili vreme testiranja i na tržište izašli sa optimizovanom produktom. Da ne pominjemo to što je u pitanju već 2.x evolucija osnovnog koda.

S druge strane, kada mu se „sve kockice poklope”, program sasvim korektno obavlja svoju funkciju. Nekoliko klikova mišem i možete se zavaliti u stolicu kako biste sačekali završetak procesa konverzije. Posle toga ostaje samo da izrađeni materijal transferujete na PSP i u omiljenim serijama/filmovima uživate gde god da ste krenuli. Još samo kada bi sve to bilo dostupno za malo manje zelenih novčanica...

Vladimir PISODOROV

 
SoftMaker Office 2006
Brother Technology AptEdit 3.1
Systerac XP Tools 4.01
Power AutoPlay Menu Creator Professional 7.2
BetterJPEG 1.6.2.4
SilverJuke 2.51
Video To Flash Encoder 2.0.5
Bias Soundsoap 2
Audio Tags Editor 1.9
High-Logic FontCreator 5.5
Virtual DJ 4
Acala DVD PSP Ripper 2.4.2
Šta mislite o ovom tekstu?

Potrebno:
Windows, Pentium 2/350 MHz, 64 MB RAM
Veličina:
3,75 MB (demo), 17,5 MB na HD
Cena:
35 dolara
Adresa:
www .cutedvd .com /html /dvd _psp _ripper .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera