PD KUTAK<>
032007<><>

DupKiller 0.8.1

Uklanjanje duplikata

Na svakom hard disku često postoji ogroman broj dupliranih fajlova. Možda su to stare bekap kopije, fajlovi koje ste kopirali na novu lokaciju pa zaboravili da obrišete sa stare ili jednostavno isti fajlovi koji se pojavljuju više puta. Oni nepotrebno zauzimaju prostor i najčešće je dovoljno zadržati na disku samo jedan takav fajl, dok se svi duplikati mogu obrisati bez ikakvih posledica. Tu postoji samo jedan problem – kako pronaći duplikate? Problem je mnogo ozbiljniji nego što na prvi pogled izgleda. Fajlovi istog sadržaja mogu da se na različitim mestima nalaze pod drugačijim imenima, različiti fajlovi mogu da imaju isto ime... Jasno je da je potrebno pronaći alat s kojim bi se ove i neke druge varijante pravilno obradile kako ne bi došlo do pogrešnog etiketiranja fajlova.

DupKiller je baš takav alat. Namenjen je za pretragu fajlova po više različitih kriterijuma gde god se oni fizički nalazili na disku. Srce programa čini napredan algoritam za pretragu koji se odlikuje velikom preciznošću i velikom brzinom rada. Pored lokalnih medija za masovno smeštanje podataka, ovaj program može da proverava i mrežne resurse (pod uslovom da su deljeni). Naravno, ukoliko neke foldere ili tipove fajlova ne želite da skenirate, možete uključiti filter koji će na osnovu tih podataka pretraživati ili ignorisati fajlove.

Algoritam za pretragu može da traži duplikate na osnovu različitih kriterijuma. Osnovni kriterijum jeste pretraga po sadržaju fajla (binarno upoređivanje). Kod ovog načina pretrage vrši se upoređivanje dva fajla bit po bit. Samo ako su svi bitovi identični, program će takve fajlove proglasiti duplikatima. Pretraga po imenima smatra duplikatima sve fajlove koji imaju isto ime, a isto se može reći i za pretragu po veličini fajlova, tipovima i datumu kreiranja fajlova. Jasno je da ovi načini potrage ne mogu da budu dovoljno pouzdani, naročito ako se koriste samostalno. Možemo pomenuti još dva metoda pretrage koji su veoma interesantni zato što se odnose na pretragu sličnih fajlova. To su pretraga fajlova sličnog imena i pretraga fajlova sličnog sadržaja (koji se razlikuju u određenom procentu informacija unutar fajla). Naravno, dozvoljena je i kombinacija svih ovih parametara, što je i preporučljivo kako bi se dobili najbolji rezultati pretrage.

Nakon završetka pretrage prikazaće se lista svih pronađenih fajlova za koje program smatra da predstavljaju duplikate. Poslednja provera je ipak ostavljena korisniku koji treba da prođe kroz listu, proveri sve fajlove i obeleži one koje želi da ukloni sa sistema. Iako ovakva procedura deluje zamarajuće za korisnika, smatramo da je jedina ispravna jer pogrešno obrisan fajl može da donese mnogo veću štetu nego što je dobitak koji nastaje oslobađanjem nekoliko stotina kilobajta ili megabajta. U tom procesu od neprocenjive koristi je preview opcija uz pomoć koje se mogu pogledati tekstualni i grafički fajlovi.

Moramo da priznamo da nas je zapanjila brzina kojom program vrši pretragu. Sva je prilika da će pretraga trajati tek nekoliko desetina sekundi, čak i ako je u pitanju najveći hard disk, prepun podataka. Tajna je u načinu pretrage. Prilikom upoređivanja dva fajla DupKiller obično nema potrebe da pretražuje ceo fajl. Čim naiđe na prve bajtove koji se razlikuju prekida pretragu na datim fajlovima i prelazi na druge jer prethodni par očigledno nije identičan. Na taj način se hiljade fajlova mogu uporediti za samo nekoliko sekundi. Pretraga traje nešto duže jedino kada se pretražuju fajlovi koji treba da budu slični, a ne isti. Tada se dva fajla moraju upoređivati sve do trenutka kada je stepen različitosti veći od predefinisane procentualne vrednosti.

Moramo da napomenemo da ovakva osnovna (brza) pretraga nije potpuno precizna. To smo utvrdili tako što smo pronašli duplirane fajlove, obrisali ih sve, a odmah nakon toga u novoj pretrazi je pronađeno još duplikata. Da biste izbegli ovakvu situaciju, potrebno je isključiti opciju Use quick comparation u setovanjima programa. Ova akcija će doneti precizniju, ali mnogo sporiju pretragu.

Nažalost, ostala je još jedna stvar koja nam se nije svidela. Naime, DupKiller ne podržava rad sa arhivama. Drugim rečima, ukoliko su duplirani fajlovi spakovani u, recimo, ZIP fajlove, program ih neće pronaći. Ali nemojte da vas to obeshrabri. Radi se o kvalitetnom i korisnom alatu koji je uz to i besplatan pa smatramo da ga treba makar povremeno pokrenuti i dopustiti mu da pročešlja hard disk i ostale medije za smeštanje podataka.

Branislav BUBANJA

 
PandoraBrowse
ToolBox 2.62b
AlbumPlayer 4.7c
Democracy Player 0.9.2
Arial Sound Recorder 1.4.5
All Sound Recorder XP 2.30
3D MP3 Sound Recorder G2 4.04
DupKiller 0.8.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Extra Drive Creator Pro 6.9
LinkStash 1.7.2
Snarfer 0.7.1
Magic Photo Editor 3.55 i DreamLight Photo Editor 1.58
STG FolderPrint Plus 3.10

Potrebno:
Windows
Veličina:
3,32 MB, 4,86 MB na HD
Cena:
Program je besplatan.
Adresa:
www .dupkiller .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera