PD KUTAK<>
032007<><>

Extra Drive Creator Pro 6.9

Virtuelni drajvovi na više načina

Postoji mnogo razloga zašto je zgodno koristiti virtuelne drajvove. Na primer, na ovim drajvovima se mogu probati neki programi koje kasnije ne želite da koristite. Ukoliko se koriste RAM diskovi (virtuelni diskovi napravljeni u memoriji), dobiće se veliko ubrzanje rada itd. Prednosti su očigledne, samo ostaje problem što virtuelne drajvove nije jednostavno kreirati. Tako nešto se moglo reći do pojave Extra Drive Creatora. Ovaj program namenjen je za brzo kreiranje i održavanje virtuelnih drajvova svih tipova. Pri tome fizički drajvovi ostaju nepromenjeni i ne dele se na dodatne particije. Program se sastoji od nekoliko delova koje ćemo prokomentarisati u nastavku teksta. Pre nego što počnemo sa opisom glavnih karakteristika programa, moramo da damo jednu važnu napomenu. Da bi program funkcionisao, neophodno je da budete ulogovani na računar sa administratorskim pravima jer se radi o promenama koje utiču na funkcionisanje celog operativnog sistema.

Extra Drive Creator može da se koristi za kreiranje kriptovanih drajvova. Na takvim drajvovima mogu se čuvati važne informacije koje ne želite da delite sa ostalim korisnicima istog računara. Drajv je kriptovan pomoću algoritma AES256 koji sakrivanje podataka vrši u realnom vremenu. Kriptovani drajv će se na računaru smestiti u vidu „kontejnerskog” zaštićenog fajla, a iz Explorera će se videti kao da je u pitanju novi disk. Korisnik može sam da bira kolika će biti veličina kriptovanog drajva.

Verovatno najčešća primena ovog programa biće definisanje virtuelnih CD-ova. Uz njegovu pomoć ISO fajlovi koje čuvate na svom hard disku mogu da postanu virtuelni CD-ovi koje možete koristiti kao da su već narezani na neki CD medij. Naravno, iz ovog programa možete i sami napraviti ISO fajl koji će u programu biti predstavljen kao virtuelni disk. Optički diskovi koje posedujete i dalje će funkcionisati na uobičajen način.

Još jedna korisna funkcija ovog programa nazvana je File to Drive. Ona se koristi kada vam je potrebna nova particija na hard disku, a ne želite da vršite njegovo particionisanje. U tom slučaju Extra Drive Creator kreira jedan fajl koji će operativni sistem videti kao novu particiju. Opcija koja je slična prethodnoj naziva se Folder Drive. Umesto da se za novu particiju koristi „kontejnerski” fajl, uz pomoć ove opcije odabrani folder na hard disku može da postane novi virtuelni disk (nova particija).

Na kraju je ostala opcija za kreiranje RAM diskova. Ova opcija se razlikuje od prethodnih utoliko što se kao osnova za novi drajv ne koristi ni postojeći hard disk ni fajlovi na njemu, već memorija računara. Program će videti koliko je slobodnog prostora u memoriji ostalo i dozvoliće kreiranje RAM diska čija maksimalna veličina može da bude jednaka veličini slobodne memorije, uz apsolutno ograničenje veličine na 300 MB. Ako želite da kreirate ovakav disk, morate uzeti u obzir da RAM disk ima jednu veliku prednost i jednu veliku manu u odnosu na ostale sisteme virtuelnih drajvova. Prednost je u brzini koja je neuporedivo veća od brzine hard diska (i virtuelnih drajvova koje on hostuje), a mana je što će nakon gašenja sistema svi podaci koji su smešteni na RAM disku biti izgubljeni. Ovakva struktura RAM diska čini ga poželjnim samo za aplikacije koje zahtevaju maksimalnu brzinu pristupa disku, ali i za smeštanje privremenih fajlova.

Sve pomenute vrste virtuelnih drajvova po potrebi se mogu mountovati (aktivirati) i deaktivirati, čime se dobija visok stepen kontrole nad njima. Po svemu što smo videli i probali, možemo da kažemo da se radi o veoma korisnom i upotrebljivom programu koji vredi imati u kolekciji softvera.

Branislav BUBANJA

 
PandoraBrowse
ToolBox 2.62b
AlbumPlayer 4.7c
Democracy Player 0.9.2
Arial Sound Recorder 1.4.5
All Sound Recorder XP 2.30
3D MP3 Sound Recorder G2 4.04
DupKiller 0.8.1
Extra Drive Creator Pro 6.9
Šta mislite o ovom tekstu?
LinkStash 1.7.2
Snarfer 0.7.1
Magic Photo Editor 3.55 i DreamLight Photo Editor 1.58
STG FolderPrint Plus 3.10

Potrebno:
Windows 2000/XP/2003
Veličina:
594 KB, (trial), 1,08 MB na HD
Cena:
30 dolara, proba 21 dan.
Adresa:
www .extradrivecreator .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera