PD KUTAK<>
032007<><>

Snarfer 0.7.1

Prvi put u vašem gradu – RSS

Čovek se lako može zapitati šta se to krije iz simpatične ikonice zelene kuglice koja guta podatke, a „teži” nešto manje od pola megabajta? Reč je o jednom od mnogobrojnih RSS čitača, a ovaj opis posvećujemo ljudima koji se još uvek nisu „navukli” na ovaj trend te ćemo se zabaviti i samim fajl formatom. Onima koji su već navikli na način informisanja putem RSS feedova, a nisu čvrsto odabrali svog favorita, možemo samo preporučiti ovaj mali zeleni „usisivač”.

RSS je nastao početkom 1999. godine pod okriljem Netscapea u cilju olakšanog objavljivanja online sadržaja koji se često menja. Problem koji se na ovaj način rešava jeste obaveštavanje korisnika o novitetima na sajtu. Zamislite da pratite više sajtova iz neke oblasti (što je verovatno i vaša situacija) te da se po svakom startovanju browsera zaputite na početnu stranicu svakog od njih. Najčešće se desi da neki od posećenih imaju nešto novo da ponude, dok će vas na drugima zateći bajat sadržaj. RSS predstavlja „sajt u malom”, tj. neku vrstu vesti koja sadrži kratak opis novina, link na kojem možete naći ceo članak, opis, najavu za film ili možda smešnu animaciju, pa i opcionu sličicu koja bliže opisuje stvar i lokaciju sa koje možete preuzeti attachment, ukoliko postoji. Na ovaj način korisnici dobijaju informacije o tome da li postoje i koje su to stvari koje su se pojavile na nekom sajtu od njihove poslednje posete. Statične stranice nemaju mnogo koristi od ove tehnologije, već su ovde u prednosti one sa promenljivim elementima: blogovi, vesti, pa i podcastovi.

Sam standard je vremenom prošao kroz više promena, a ono što ga čini moćnim jeste prost XML. S jedne strane se nalazi editor koji priprema feedove, dok je na klijentskoj strani adekvatan čitač ili RSS reader. Većina ovih je besplatna, neki to nadoknađuju reklamnim materijalima, a Snarfer je sasvim oslobođen ovog vida marketinga. Iza jednostavnog interfejsa ovog programa leži ugrađen Web pretraživač, sinhronizacija blogova, eksportovanje i forwardovanje naslova prijateljima, pretraživanje svih pristiglih, pa i podrazumevano čučanje u systrayu. Pri prvom startovanju korisnicima se pruža izbor prijavljivanja na veliki broj već pripremljenih sajtova. Postoji čak 16 opštih oblasti kao što su sport, nauka, tehnologija, zdravlje, vesti (u pravom smislu te reči), pa i neke specifične kategorije na temu Web dizajna, video-servisa – DailyMotion, iFilm, MetaCafe, Youtube itd.

Većina velikih sajtova raspolaže RSS-ovima, dok oni kompleksniji nude i više njih za različite kategorije. Primer su, recimo, download centri koji pružaju usluge praćenja novih audio-vizuelenih programa ili uslužnih, desktop aplikacija zasebno. Postupak prijavljivanja na omiljene sajtove najčešće se obavlja u dva klika: prvo treba ispratiti link koji usmerava na RSS, a zatim odabrati čitač koji je instaliran na vašem sistemu. U programu je dalje potrebno odrediti kategoriju kojoj pronađeni pripada i... vesti mogu početi da se gomilaju.

Miloš KNEŽEVIĆ

 
PandoraBrowse
ToolBox 2.62b
AlbumPlayer 4.7c
Democracy Player 0.9.2
Arial Sound Recorder 1.4.5
All Sound Recorder XP 2.30
3D MP3 Sound Recorder G2 4.04
DupKiller 0.8.1
Extra Drive Creator Pro 6.9
LinkStash 1.7.2
Snarfer 0.7.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Magic Photo Editor 3.55 i DreamLight Photo Editor 1.58
STG FolderPrint Plus 3.10

Potrebno:
Windows 2000/XP
Veličina:
355 KB, 861 KB na HD
Cena:
Program je besplatan.
Adresa:
www .snarfware .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera