PD KUTAK<>
032008<><>

SpaceTime

Treća dimenzija surfa

Trenutno najpopularniji način istovremenog otvaranja više stranica u jednom web browseru jeste korišćenje tabova. Slična stvar je i sa pretragom – unesete frazu koju tražite, dobijete sve rezultate izlistane na jednoj stranici (u prilično oskudnom obliku) i onda sledi kliktanje po linkovima u potrazi za željenom stranicom. Na ovakav pristup smo do te mere navikli da i ne pomišljamo da je sve moguće činiti drugačije. Na svu sreću, ima i onih koji su maštovitiji od nas.

SpaceTime se može preuzeti besplatno, u vidu izvršnog (EXE) fajla nešto manjeg od 10 MB. Posle klasičnog procesa instalacije browser će biti spreman za rad. Po pokretanju programa, dočekaće vas prozor koji od korisnih elemenata sadrži meni liniju i jednostavan toolbar sa adresnom linijom i poljem za pretragu. Sredinu ekrana zauzima prozor koji reklamira osnovne mogućnosti programa i koji se može zatvoriti. Prvi osećaj trodimenzionalnog surfa stičete kada otkucate adresu i pritisnete taster ’Enter’ – na sredinu ekrana „uleteće” prozor u kojem je prikazana stranica. Ukoliko potom unesete drugu adresu, iz dubine ekrana pojaviće se i prozor sa drugom stranicom, dok će prethodna „izleteti” sa ekrana. Prozori, međutim, ne nestaju pošto je uneta nova adresa, već se jednostavno ređaju jedan iza drugog u trodimenzionalnom prostoru. Da biste to videli, potrebno je da spustite pokazivač miša do dna stranice, kliknete na dugme Previous i prethodno otvoreni prozor uklizaće ispred trenutno aktivnog, zauzimajući centar ekrana. Sada možete videti raspored oba prozora sa stranicama u 3D prostoru, jedan ispred drugog. Korišćenjem strelica na tastaturi moguće je šetati se po 3D prostoru u kojem su raspoređene otvorene stranice, čitava scena se može rotirati i sagledati iz različitih perspektiva. Interesantno je da prilikom rotiranja sadržaj otvorenih stranica u realnom vremenu fantastično oslikava perspektivu, a sve stranice ogledaju se na zamišljenoj površini na koju su postavljene. Ukoliko želite da se usredsredite na neku stranicu, dvostrukim klikom na naslovnu liniju ona će se raširiti na čitav prozor aplikacije, odakle se uvek možete vratiti u 3D perspektivu klikom na dugme Go Back koje se pojavljuje u toolbaru.

Iako dodavanje treće dimenzije klasičnom surfu poboljšava preglednost, najbolje ideje koje donosi SpaceTime odnose se pre svega na pretragu. Naime, ovaj program podržava Google i Yahoo pretragu Weba i slika, kao i pretragu Amazona, (američkog) e-Baya, Flickra, YouTubea i RSS feedova nekoliko značajnijih portala. Šta je tu toliko specifično? Ukoliko pretražujete Web, bilo preko Googlea ili Yahooa, prvi prikazani prozor sadržaće klasične rezultate pretrage, dok će u pet prozora koji su u pozadini biti otvoreno prvih pet stranica iz rezultata pretrage. Ukoliko, pak, pretražujete slike, odmah po pokretanju pretrage biće prikazano prvih pet slika u pet prozora, doduše bez mogućnosti posete stranice na kojoj se slika nalazi ili drugih detalja koji su mogući kod klasične pretrage. Ista metodologija primenjuje se i prilikom pretraživanja YouTubea i Flickra, a kod pretrage e-Baya proces kupovine olakšan je dodavanjem specijalnih funkcija u samu aplikaciju. Kod svake pretrage uvek je moguće korišćenjem navigacionih dugmića na dnu stranice brzo menjati grupe rezultata, pri čemu vam je u svakom trenutku dostupna čitava istorija surfovanja. Svaki prostor koji formirate surfovanjem i pretraživanjem možete sačuvati i kasnije ponovo otvoriti, a svoj omiljeni prostor možete postaviti kao default koji se otvara prilikom otvaranja aplikacije.

Nažalost, interesantna rešenja i koncepti koje SpaceTime donosi uglavnom nisu kvalitetno tehnički realizovani, tako da aplikacija odaje utisak nedovršenosti i nepouzdanosti. Često „štucanje”, neobjašnjivo zamrzavanje i ponekad nepredvidivo ponašanje čine ovaj browser prilično neupotrebljivim za svakodnevnu primenu. Ipak, SpaceTime zaista poseduje veliki potencijal i, ako ništa drugo, vredi se malo poigrati sa njim da bi se stvari sagledale iz neke nove perspektive.

Dejan STEFANOVIĆ

 
SpaceTime
Šta mislite o ovom tekstu?
JetBee Free 4.0.7
Subtitle Workshop 4.0 beta 2
xplorer2 1.7.0.5 Lite
Free Video Dub 1.2.2.1
InfoLayout 2.3
RJ TextEd 4.11
WildBit Viewer 5.1
Mufin MusicFinder 1.01 Base
Font Matching Tool 1.3.0
AutoVer 1.2.0
SensorsView Pro 3.1
StreamMyGame

Potrebno:
Windows 2000/XP/Vista, Pentium 4 / 2,4 GHz, 512 MB RAM-a, grafička kartica sa 128 MB VRAM-a
Veličina:
9,8 MB, 14,5 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .spacetime .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera