PD KUTAK<>
042008<><>

Defraggler 1.01.050 beta

„Slaganje” fajlova

Defragmentacija je korisna operacija i treba je obavljati redovno, u pravilnim intervalima. Problem je samo što se kod većine korisnika računara ti intervali poklapaju sa reformatiranjem diska i postavljanjem nove instalacije Windowsa. Stalno brisanje i dodavanje podataka dovodi do fizičke rascepkanosti fajlova na disku, pa što je stepen fragmentacije veći, potrebno je više vremena za čitanje takvih fajlova. Broj programa koji rešavaju nastalu situaciju je veliki i, koji god da odaberete (čak i Disk Defragmenter koji se nalazi u okviru Windowsa), nećete pogrešiti. Međutim, svi programi u klasi imaju jednu manu. Da bi obavili posao potrebno im je minimalno nekoliko sati pa do nekoliko dana (konkretno vreme zavisi od popunjenosti diska, njegovog kapaciteta i stepena defragmentacije fajlova). Defraggler radi na nešto drugačijem principu i to je osnovni razlog iz kojeg je upravo on odabran za predstavljanje.

Kao i ostali alati za defragmentaciju, Defraggler može da defragmentira ceo disk. Međutim, njegova snaga leži u činjenici da je sposoban da vrši defragmentaciju pojedinačnih foldera, pa čak i pojedinačnih fajlova. Na taj način možete vrlo brzo, bukvalno za nekoliko sekundi, defragmentovati samo one fajlove koji su vam u datom trenutku potrebni za rad. Korak od kojeg sve počinje jeste analiza sadržaja diska. Defraggler ne pravi pitanje da li se radi o hard disku, USB memoriji, memorijskoj kartici ili flopiju. Potrebno je samo odabrati aktivni medij i dati programu da ga analizira. Rezultat analize su poznati raznobojni kvadratići koji prikazuju sadržaj diska, kao i njegovu popunjenost i defragmentaciju na određenoj lokaciji, ali i tekstualni spisak svih fajlova koji se nalaze na disku. Taj spisak je ono što ovaj program izdvaja od konkurencije. U spisku su predstavljeni veličina i naziv foldera na disku u kojem se fajl nalazi (folder u kojem je snimljen), kao i na koliko je fragmenata podeljen. Sortiranje se može vršiti na osnovu svakog od ovih parametara, pa je lako grupisati fajlove po folderima, po stepenu fragmentacije ili, recimo, po njihovoj veličini u kilobajtima. Odabirom jednog fajla ili grupe fajlova program će izvršiti samo njihovu defragmentaciju.

Mana programa jeste ta što ne dozvoljava gotovo nikakav stepen kontrole nad procesom defragmentacije. Na primer, ne može se izvršiti defragmentacija fajla pagefile.sys (nešto „ozbiljnije” alatke omogućavaju da se to uradi prilikom prvog sledećeg startovanja sistema), ne mogu se odrediti kriterijumi za defragmentaciju u smislu definisanja redosleda po kojem će se fajlovi smeštati na disk itd. U stvari, ovo poslednje je moguće, ali zahteva veću interakciju korisnika sa programom. Da bi napravio tačno definisan fizički raspored fajlova na disku, korisnik mora ručno da defragmentuje fajl po fajl (ili folder po folder).

S druge strane, Defraggler je portabilan i mali program koji se može prebaciti na USB disk i tako koristiti na bilo kom računaru. Podržane su praktično sve verzije Windowsa koje su danas u opticaju (uključujući i 64-bitne), a program prepoznaje fajl sisteme FAT32 i NTFS. Uz sve to je besplatan, pa smatramo da ga vredi uvrstiti u kolekciju korisnih alatki.

Branislav BUBANJA

 
Microsoft Internet Explorer 8 Beta 1
Defraggler 1.01.050 beta
Šta mislite o ovom tekstu?
andLinux Beta 1 rc6
EasyBCD 1.7.1
Magic Swf2Avi 2008 5.08.118
3D Canvas 7.1.1.2
FrostWire 4.13.5
RasterStitch 1.80
Bulk Rename Utility 2.7.0.2
Easy 3D Creator 3.0
XviD4PSP 5.031, StaxRip 1.0.0.3, Pinnacle VideoSpin 1.1

Potrebno:
Windows
Veličina:
383 KB, 852 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .defraggler .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera