PD KUTAK<>
042008<><>

FrostWire 4.13.5

Još jedan dobar P2P klijent

Razmena fajlova putem Interneta odavno je poznata poslastica mnogih korisnika računara. Kako su se poboljšali uslovi korišćenja Mreže u našoj državi, tako se povećao i procenat korišćenja programa koji služe za međusobnu razmenu podataka. Shodno tome, stranice našeg časopisa redovno su posvećivane kvalitetnim programima ovog tipa. Da ne bismo kvarili tradiciju, na red je došao FrostWire.

Nakon instalacije program se automatski kalibriše i po zahtevima korisnika vrši osnovna podešavanja. Korisnik određuje naročiti direktorijum u koji stavlja fajlove koje želi da deli sa drugim korisnicima. U glavnom prozoru programa moguće je videti sve IP adrese sa kojima se korisnik povezuje, kao i sve fajlove koje određeni korisnici dele. FrostWire predstavlja LimeWire PRO Gnutella/Bittorrent klijent, tako da nema apsolutno nikakve brige što se brzine preuzimanja fajlova tiče. U odnosu na prethodnu verziju, autori su ubacili nekoliko korisnih dodataka i promenili osnovnu boju interfejsa (prešlo se sa zelene na plavu). U paket je uključen i program za reprodukciju multimedijalnih datoteka, kao i IRC klijent. Statistika programa, ma koliko bila nevažna mnogim korisnicima, izvanredno je urađena. Korisnik može da vidi sve relevantne stavke, svaki bajt koji je prošao kroz program, a sve to na lepo oslikanim grafikonima.

Kako ne bi došlo do zagušenja, moguće je odrediti maksimalan broj fajlova koji će se u isto vreme preuzimati. Jedina mana jeste to što je nemoguće kontrolisati brzinu preuzimanja za svaki fajl pojedinačno. Pretraga je detaljno urađena i u velikoj meri odskače od one „osnovne”. Muzički fajlovi mogu se pretraživati prema autoru, nazivu pesme ili žanru, dok se video fajlovi mogu tražiti prema godini nastanka, dužini trajanja ili vrsti (komercijalni, „za odrasle”, DVD filmovi, trejleri...). Pretraga programa, s druge strane, može da se filtrira prema platformi za koju su napravljeni ili prema tipu licence.

FrostWire je preveden na samo sedam jezika, među kojima zasad nema našeg. Na sajtu proizvođača postoji stranica koja je posvećena samo korisničkim prevodima programa. Prevod na naš jezik uveliko je započet, tako da ga možemo očekivati uskoro. FrostWire je program solidnog kvaliteta, a jedna od najvećih njegovih prednosti jeste to što je u potpunosti besplatan i što, uprkos definisanom šablonu, nije ispunjen nepotrebnim reklamama. Pored osnovne verzije za Windows, postoje i verzije za Linux i Mac OS.

Bojan NOVAKOVIĆ

 
Microsoft Internet Explorer 8 Beta 1
Defraggler 1.01.050 beta
andLinux Beta 1 rc6
EasyBCD 1.7.1
Magic Swf2Avi 2008 5.08.118
3D Canvas 7.1.1.2
FrostWire 4.13.5
Šta mislite o ovom tekstu?
RasterStitch 1.80
Bulk Rename Utility 2.7.0.2
Easy 3D Creator 3.0
XviD4PSP 5.031, StaxRip 1.0.0.3, Pinnacle VideoSpin 1.1

Potrebno:
Windows NT/2000/XP/Vista, Mac OS X 10.4, Linux
Veličina:
7,3 MB, 10,8 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .frostwire .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera