PD KUTAK<>
042008<><>

Easy 3D Creator 3.0

Sam svoj skrin-sejver majstor

Easy3D Creator je prilično jednostavan program za kreiranje skrin-sejvera u kućnoj radinosti. Lista raspoloživog alata je kratka, a 3D u naslovu odnosi se na mogućnost uvoženja postojećih 3D modela. Program prepoznaje DirectX 3D objekte, format bolje poznat programerima. Na sreću, ugrađen je 3DS konverter koji će objekte iz 3D Studija pretvoriti u fajlove sa potrebnom X ekstenzijom. Možemo reći da glavnu ulogu u skrin-sejveru ima upravo učitan 3D objekat, kojim je moguće manipulisati u prostoru, ali da ne postoji mogućnost promene njegovog fizičkog izgleda (modelovanja). Da bi scena bila kompletna, po potrebi (a potrebe ima) moguće je učitati sliku koja će stajati u pozadini, ali je moguće i upotpuniti okruženje drugim učitanim bitmapiranim objektima.

Alatke redom omogućavaju podešavanje teksture modela i njegove svetline. Tekstura se učitava iz fajla, a zatim se bira jedan od načina mapiranja, najčešće po sistemu „koji najbolje leži”. Zatim sledi opcioni unos teksta koji će stajati u ćošku ili u dnu ekrana i podešavanje kretanja objekta po sceni. Nažalost, nije moguće praviti nikakve skriptove ili primenjivati bilo kakve napredne tehnike, već samo implementirati jednoobrazan način kretanja modela. Sve što možete jeste da podesite brzinu rotiranja modela oko svoje ose, kao i brzinu rotiranja i prečnik kruga po kom će se objekat rotirati oko centra scene. Opcije za kameru svode se na fiksno centriranje kamere u prostoru, i to udaljavanjem od objekta ili pomeranjem u neku od strana ekrana (bez mogućnosti rotiranja ili podešavanja nagiba).

Da biste upotpunili doživljaj, poželjno je učitati dopunsku grafičku pozadinu pomoću statičnih 2D slika. Slike se ravnopravno stavljaju na scenu, a nije greška pomisliti da se ceo skrin-sejver može sastaviti samo od njih. Ipak, i ovde je program prilično limitiran tako da je slike moguće pokrenuti samo u predefinisanim putanjama (na primer, padanje pahuljice). Za potpuniji užitak scenu je potrebno oplemeniti zvučnom podlogom. Podržani su WAV, MP3 i MIDI format. Na kraju je potrebno dodati podatke o autoru skrin-sejvera, izabrati sliku koja će stajati u preview prozoru pošto se instalira na sistem i unapred podesiti Properties stranu koja će biti na raspolaganju krajnjem korisniku iz menija u Windowsu. Podešavanja se tiču brzine kretanja objekata, prikazivanja FPS-a i menjanja rezolucije ekrana. Ako vam se sve ovo čini kao prevelik zalogaj, proces možete pojednostaviti korišćenjem „čarobnjaka”. Njegove mogućnosti limitirane su do krajnjih granica i svode se na lepljenje teksture na prostu geometrijsku figuru.

Ono što je možda najveći kvalitet programa jeste mogućnost da kreaciju odvojite od matičnog programa. Naime, uz nekoliko klikova mišem moguće je napraviti sopstveni shareware proizvod sa automatskim install ekranom, sve sa trial periodom i linkom za preuzimanju registrovane verzije sa internet stranice.

Easy 3D Creator je program ograničenih mogućnosti i za ozbiljniji originalan rad potrebno je poznavanje programa za 3D modelovanje. Pa čak i tako njegova upotrebna vrednost ostaje sumnjiva. S druge strane, neki maštoviti pojedinac umeće da iskoristi jednostavan editor, pronađe besplatan primerak 3D modela na Internetu i iskoristi installer da bi proizvod plasirao pod marketinškim sloganom koji će svakog desetog posetioca namamiti da izvrne džepove. Program se isporučuje uz mnoštvo primera koji lepo prikazuju njegove mogućnosti.

Ognjen POPOVIĆ

 
Microsoft Internet Explorer 8 Beta 1
Defraggler 1.01.050 beta
andLinux Beta 1 rc6
EasyBCD 1.7.1
Magic Swf2Avi 2008 5.08.118
3D Canvas 7.1.1.2
FrostWire 4.13.5
RasterStitch 1.80
Bulk Rename Utility 2.7.0.2
Easy 3D Creator 3.0
Šta mislite o ovom tekstu?
XviD4PSP 5.031, StaxRip 1.0.0.3, Pinnacle VideoSpin 1.1

Potrebno:
Windows 2000/XP
Veličina:
6,8 MB, 12,4 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .dzsoft .com /easy3d .htm
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera