PD KUTAK<>
042008<><>

XviD4PSP 5.031, StaxRip 1.0.0.3, Pinnacle VideoSpin 1.1

Tri amigosa

Programi za obradu video materijala bili su i ostali bauk za većinu prosečnih korisnika. Iako za ovakvo stanje stvari možemo „optužiti” same korisnike, koji žele da dobiju gotov proizvod na tacni i bez angažovanja sivih ćelija obave posao, nije sve baš tako jednostavno. Nepovoljnoj situaciji lavovskim delom kumuju i autori alata za obradu koji često zaboravljaju da njihova ostvarenja neće koristiti samo profesionalci (čitaj: poznavaoci materije), već i ljudi kojima je to sasvim sporedna stvar u životu.

Široka rasprostranjenost različitih video gedžeta u poslednje vreme dovela je do kakvog-takvog pomaka nabolje. Mogućnost jeftine nabavke digitalnih kamera, video ready mobilnih telefona, handheld uređaja i čega sve ne, rezultovala je pojačanom tražnjom, ali i ponudom alata u klasi. Zbog toga ne treba da čudi što se programi ove vrste nižu kao na traci, što mnoge zaboravimo i pre nego što se „prime” među običnom rajom, što neki doživljavaju nadogradnju delatnog spektra svakih nekoliko dana... Slažemo se, situacija je prilično konfuzna – čak i za nas kojima je posao da pratimo „pomeranja” na tržištu.

Ovog puta predstavićemo tri (relativno) nova ostvarenja na polju video obrade koja, iako pripadaju kompatibilnoj grupi, tematiku gledaju iz potpuno drugačijih uglova (jedan od njih služi čak za obavljanje potpuno druge vrste posla). Ono što im je zajedničko jeste podatak da su svi besplatni, te da ono za šta su namenjeni rade prilično dobro.

XviD4PSP

 
Izgled/naziv često zna da zavara, tako da u slučaju XviD4PSP-a možete pomisliti da se radi o još jednom programu za konvertovanje video klipova u oblik pogodan za reprodukciju sa konzole PlayStation Portable. Zapravo, sve je baš tako i počelo – kada je autor nezadovoljan ponudom softverskih rešenja u klasi krenuo da radi na sopstvenom projektu. Ideje su nicale kao pečurke posle kiše, a spretni programerski prsti implementirali su funkciju za funkcijom u jezgro programa. Veoma brzo XviD4PSP je prerastao prvobitnu namenu i transformisao se u multifunkcionalnu mašinu za konvertovanje video sadržaja. Dovoljno je samo da odaberete jedan od ponuđenih šablona/profila i video materijal na ulazu (ne smemo ni da počnemo sa nabrajanjem podržanih iteracija) pretočiće se u PSP, iPod, iPhone, BlackBerry (nekoliko modela), Xbox 360, PlayStation 3 ili format kompatibilan za reprodukciju sa mobilnih telefona (zasad postoji podrška za nekoliko SonyEricsson, Motorola i Nokia telefona). Pored toga, tu je i podrška za klasičan AVI, MOV, MKV, FLV, 3GP, MPEG-2 i mnoge druge zapise. Zanimljivo je što nove verzije programa izlaze gotovo svakih nekoliko dana, te da autor marljivo radi na implementiranju automatizovane podrške za još veći broj uređaja. Sjajno!

Kao što smo već rekli, da bi se započela konverzija, dovoljno je samo odabrati jedan od ponuđenih profila i pritisuti taster Encode. Osećamo da se početnici neće buniti. Ipak, autor je ispod haube „sakrio” pregršt radnih parametara sa kojima se oni malo upućeniji mogu igrati sve dok ne svane. Opcije su grupisane u nekoliko oblasti (levi deo ekrana) i, iako program čak i po defaultu proizvodi odlične snimke, predstavljaju pravi šlag na torti. Fino štelovanje video kodeka, rihtovanje audio komponente, implementiranje naročitih filtera za peglanje prikaza (zarad prilagođavanja određenim situacijama i uređajima) – you name it! Prirodno, ostavljena je i mogućnost „grupnog” (batch) procesiranja, gabaritni preview prikaz i još mnoštvo „uskršnjih jaja” koje ćete sami morati da „iščačkate”.

XviD4PSP je definitivno naš favorit. Retko se viđaju besplatna ostvarenja (bilo kog tipa) koja su izrađena sa toliko preciznosti, volje i želje. Program ne samo da je jednostavan za korišćenje i da podržava gomilu ulazno-izlaznih formata, već je prilično brz (nije baš munja, ali zadovoljava) i, što je mnogo bitnije, nudi neverovatan kvalitet slike. Na PSP-u, recimo, video fajlovi izgledaju toliko dobro da vam dođe da se zapitate... Treba pomenuti i mogućnost automatskog nalepljivanja titlova koje se može obaviti internim algoritmom ili eksternim putem preko ffdshowa. Inače, XviD4PSP zasnovan je na video programskom jeziku AviSynth (verzija 2.5.7 upakovana je u instalacioni paket), a da biste ga koristili, potrebno je da se snabdete neophodnim kodecima – autori preporučuju instalaciju K-Lite Mega Codec Packa (www.codecguide.com/download_mega.htm, 17,1 MB), mada smo mi više za ručno obavljanje stvari, i instalirate .NET Framework 3.0. Uz sve to kao temelj morate postaviti Windows XP SP2, Server 2003 ili Vistu. Verujte da vredi!

StaxRip

Među korisnicima koji znaju za njegovo postojanje, StaxRip slovi za jednostavnu (a moćnu) alatljiku čija je jedina namena konverzija video fajlova. Iako kaže da za korišćenje predočenih resursa nije potrebno masno znanje iz oblasti obrade video materijala, autor ne preporučuje korišćenje programa totalnim početnicima. Upravljački interfejs umnogome se razlikuje od onog u XviD4PSP i može se reći da se više oslanja na standardnu Windows formu. Većina opcija nalazi se na jednom ekranu, ali se pojedinim vitalnim podešavanjima mora pristupiti iz pull-down menija. Na prvi pogled, čini se da radna površina sadrži previše parametara, i to onih koji prosečnom korisniku nisu razumljivi. Upravo to je razlog iz kojeg se ovaj program ne može preporučiti manje iskusnima, ali to ne znači da je njegovo korišćenje komplikovano. Naprotiv, do izlaznih rezultata (u idealnom slučaju) možete doći uz samo nekoliko klikova mišem.

 
StaxRip, baš kao i prethodnik, podržava rad sa profilima, mada njihov odabir iz menija nije sam po sebi dovoljan da uradite ono što želite. Da se razumemo, iskusnim korisnicima ručno štelovanje rezolucije, određivanje broja prolaza, setovanje bitratea i ostale drangulije neće biti nikakav problem – sve je na dohvat ruke, ali će ostali neminovno morati da potroše određeno vreme kako bi se navikli na raspored komandi i princip rada (mišljenja smo da se uložen trud višestruko isplati). Program je namenjen za konverziju lepeze različitih video formata u DivX, XviD i x264 komplement (tu je i MKV). U prevodu, to znači da svoje DVD-ove, snimke urađene kamkorderom ili klipiće preuzete sa Neta bez problema možete prebaciti na PSP, iPhone, Nokia N95 telefon i gomilu drugih podržanih uređaja. Dozvoljeno je i formiranje Batch liste, ubacivanje titlova, a posebno moramo da pohvalimo svojevrsni help asistent koji umnogome olakšava korišćenje programa i daje potrebno značenje prisutnim funkcijama.

Kao što možete da vidite iz tabele, StaxRip je izuzetno kompaktan programski kod („težak” je svega 1,8 MB). U čemu je kvaka, pitate se... Jednostavno, da bi se koristio punim plućima, program treba nabiflovati gomilom različitih dodataka (kodecima, filterima, obradnim alatima...)! Pošto su svi ovi dodaci koji život znače besplatni, postavlja se pitanje zašto ih autor nije jednostavno uključio u proces automatske instalacije? Pre nego što počnete da negodujete kao medved kojeg su ranije probudili iz zimskog sna, daćemo odgovor. Svaki put kad program „utvrdi” da mu je potrebna neka od alatki, ljubazno će vas o tome obavestiti i ponuditi da pritisnite dugme Download kako bi se odgovarajući fajl preuzeo sa Interneta i instalirao. Ako vršite konverziju jednog istog tipa fajla, to znači da hard disk u startu ne morate natrpati nepotrebnim dodacima, već po potrebi preuzeti samo one koje ćete zaista koristiti. Pomalo neuobičajeno, ali sasvim korisno rešenje. Inače, StaxRip je takođe zasnovan na pomenutom video programskom jeziku AviSynth, posao obavlja razumno brzo i nudi sasvim solidan kvalitet na izlazu.

Pinnacle VideoSpin

 
Konačno, dolazimo i do programa kojem u ovom opisu možda i nije mesto budući da se ne radi o običnoj „konvertaljki”. Ipak, kako je u pitanju besplatno ostvarenje i alat čija namena jeste obrada video materijala, odlučili smo da ga „bacimo u vatru”. S druge strane, sama činjenica da je za njegov nastanak zaslužna čuvena kompanija Pinnacle bila je dovoljan razlog da se zainteresujemo.

VideoSpin je jednostavan program za video montažu namenjen ljudima koji se ne opterećuju previše razumevanjem tematike, a želeli bi da od video klipića izrađenih u sopstvenoj režiji (kamerom, mobilnim telefonom...) naprave jedinstvenu celinu. Nažalost, autorski tim nije implementirao naročite algoritme koji bi proces prebacivanja materijala sa uređaja koji njegovo skladištenje obavljaju na kasetama (miniDV kamkorderi, na primer) učinio mogućom misijom, ali su tu gotovo sve ostale osnovne funkcije koje se mogu poželeti u ostvarenju slične namene. Raspoređivanje elemenata obavlja se po „vremenskoj liniji” i to ne treba da vas plaši, jer je ceo postupak pojednostavljen do krajnjih granica. Nakon ubacivanja videa, možete da se pozabavite odabirom muzičke pratnje, implementiranjem zvučnih efekata, postavljanjem slika, čak i ukucavanjem linija teksta koje mogu da budu različitih oblika, veličina i boja. Naravno, scena se može obogatiti tranzicionim efektima kako bi se prelaz između klipića (slika) „omekšao”, a jačinu zvučnih efekata/muzike moguće je kontrolisati direktno sa „vremenske linije”. Sve načinjene izmene odmah je moguće videti na delu – u preview prozoru stacioniranom u desnom gornjem delu ekrana. Rad u programu izuzetno je intuitivan i jednostavan, pa sa njim problema neće imati ni oni kojima je ovo prvi susret sa programima slične namene!

Nakon što je materijal uklopljen i oblikovan po želji, može se preći na drugu fazu rada – snimanje kreacije na hard disk u jednom od podržanih formata. Ovde, nažalost, na videlo isplivava prvi i jedini problem ovog programa. Naime, skladištenje se može obaviti samo u jednom od interno ponuđenih formata, i to pomoću kodeka za čiju je izradu zaslužna kompanija Pinnacle. Ukoliko ono što ste izradili želite da zabeležite u DivX, MPEG-2/MPEG-4 ili formatima pogodnim za reprodukciju na PSP-u i iPodu, posle 15 dana probe od autora ćete morati da kupite naročiti paket kodeka. U suprotnom uteha se treba potražiti u Windows Media, „običnom” AVI, Flash, MPEG-1 ili Real Media standardu zapisa. Zaista je šteta što autori ovako jeftinim trikom pokušavaju da iscede od korisnika mukom zarađenu crkavicu, tim pre što u programu već postoji reklamni prostor čije je „izdavanje” moglo da se iskoristi za namicanje profita. Zanimljivo je reći da je gotov materijal moguće automatski proslediti do servisa YouTube ili Yahoo! Video.

VideoSpin je prilično zahtevan softver. Ne pokušavajte da ga koristite ukoliko nemate procesor brzine najmanje 1,4 GHz i sa 512 MB radne memorije i grafičku karticu sa 64 MB VRAM-a. Ipak, za ugodan rad autori preporučuju neki od procesora sa dva jezgra, celih 2 GB RAM-a i grafička kartica sa 128 MB VRAM-a. Što se operativnih sistema tiče, podržani su samo Windows XP SP2 i mušičava Vista.

Vladimir PISODOROV

ProgramVeličina / na HD-uCenaAdresa
XviD4PSP 5.03118 MB53,1 MBbesplatanwww.winnydows.com
StaxRip 1.0.0.3648 KB1,8 MBbesplatan planetdvb.net/ staxrip
Pinnacle VideoSpin 1.1149 MB160 MBbesplatanwww.videospin.com
 
Microsoft Internet Explorer 8 Beta 1
Defraggler 1.01.050 beta
andLinux Beta 1 rc6
EasyBCD 1.7.1
Magic Swf2Avi 2008 5.08.118
3D Canvas 7.1.1.2
FrostWire 4.13.5
RasterStitch 1.80
Bulk Rename Utility 2.7.0.2
Easy 3D Creator 3.0
XviD4PSP 5.031, StaxRip 1.0.0.3, Pinnacle VideoSpin 1.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera