LAKI PINGVINI<>
082008<><>

GCstar 1.4.0

Jednostavno rešenje za katalogizaciju

GCstar je još jedan u nizu programa za katalogizaciju koji je dostupan korisnicima GNU/Linux sistema. Krase ga dopadljiv izgled i dizajn, koji počivaju na gtk-perl osnovi. Program u „paketu” donosi i odgovarajuće KDE/Gnome teme, te se tako prikladno utapa u odgovarajuće okruženje. Takođe, prevod je dostupan za više jezika, među kojima se nalazi i srpski jezik.

Sa zvanične stranice može se preuzeti RPM paket i tar.gz arhiva sa izornim kôdom, dok je program prisutan i u okviru distribucijskih repozitorijuma za Debian, Ubuntu, Fedoru, Mandrivu, Gentoo i Arch Linux. Ostali će morati da posegnu za izvornim kôdom, a valja napomenuti i to da je tada instalacija dosta olakšana preko grafičkog instalera (za uputstvo treba konsultovati README, koji se nalazi u arhivi), koji automatski proverava da li se na sistemu nalazi sve što je potrebno za kompajliranje i pravilno funkcionisanje programa.

Nakon instalacije, GCstar će se uredno smestiti u glavni meni vašeg okruženja. Prozor programa podeljen je na tri dela. Na vrhu se nalazi glavni meni, a ispod njega paleta alatki. Tu su prisutne opcije za pravljenje nove kolekcije, organizovanje i sortiranje preko različitih filtera, vidljivost pojedinih polja u kolekciji, kao i pretraga i editovanje pomoću opcije Find & Replace. Prisutna je i interesantna opcija „Tonight”, koja vam, na osnovu izabranog filma ili muzike, daje dalje preporuke iz vaše kolekcije. Takođe, ovde možete organizovati listu osoba kojima ste pozajmili filmove ili muziku sa spiskom njihovih email adresa, a moguće je i importovanje iz LDIF i Vcard formata ili pak iz klijenta Claws Mail. Dostupne su i opcije za podešavanje programa, u okviru kojih se može podesiti jezik, izgled i organizovanje same kolekcije, podrazumevana email adresa, putanje za snimanje kolekcija i internet izvor sa koga će se preuzimati informacije – postoji, zaista, širok izbor pored poznatijih Amazon i Imdb.

Glavni i najveći prozor programa podeljen je na dva dela. Na levoj strani nalazi se lista unosa, a u desnom delu prozora su informacije o istim u formi tabova. Pored uobičajenih, od interesantnijh opcija ovde je prisutna opcija za tagovanje omiljenih unosa i mogućnost da se osobi kojoj ste pozajmili nešto iz kolekcije pošalje email kao podsetnik. Takođe, film ili audio disk možete i pregledati/poslušati, što se obavlja preko unapred definisanih eksternih programa. Kolekcije se mogu snimiti u interni gcs format, a pored njega moguće je eksportovanje u formate tar.gz, CSV, HTML, Latex, SQL i Tellico. Može se izvršiti i importovanje postojećih kolekcija iz Alexandria, Ant Movie Katalog i DVD profiler (xml) formata, čime je obezbeđena solidna kompatibilnost sa programima slične namene.

Kada se na kraju sve sagleda, nekih kapitalnih zamerki nema. Smeta jedino to što eksport u druge formate ne radi baš kako bi trebalo. Naime, program ponekad ne dodeli odgovarajuću ekstenziju eksportovanim kolekcijama; zato je ponekad potrebno i ručno korigovanje da bi kolekcije bile čitljive iz drugih programa slične namene. Ostatak realizacije je za svaku pohvalu.

Mladen STEPANOVIĆ

 
Mkvmerge GUI 2.2.0
BloGTK 1.1, Gnome Blog 0.9, gTwitter 1.0 beta
Foresight Linux 2.0.3.1
Transmission 1.22
Phatch
GCstar 1.4.0
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
2,3 MB; 6 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .gcstar .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera