PD KUTAK<>
122008<><>

K-Meleon 1.5.1

Mali, brz, dobar i nepoznat web browser

Uprkos postojanju velikog broja web browsera koji postavljaju visoke standarde i ostavljaju utisak da na tržištu nema mesta za nove igrače, ako malo bolje istražimo tematiku, lako dolazimo do niza manjih ostvarenja koja ni po čemu ne zaostaju za najpopularnijim programima ove vrste. K-Meleon je jedan od takvih browsera, koji je prešao dug razvojni put od svog nastanka 2000. godine, da bi danas s punim pravom mogao da traži naklonost određenog broja surfera, koji su otvoreni i za rešenja koja ne spadaju u mainstream.

K-Meleon je open-source projekat, koji je namenjen isključivo Windows platformi. Instalacioni fajl može se preuzeti sa sajta SourceForge, na kom se nalazi apsolutno sve o ovom projektu, a moguće je preuzeti i portabilnu verziju koja ne zahteva instalaciju na ciljnom računaru. Proces instalacije je manje-više klasičan, uz uobičajen izbor lokacije gde će se program instalirati i prihvatanje korisničkog ugovora. Jedine dve nestandardne opcije tiču se rada sa bookmarksima i korišćenja K-Meleon loadera. Što se bukmarka tiče, K-Meleon omogućava korisnicima da uvezu svoje bukmarke iz tri popularna browsera istovremeno – Netscape, Internet Explorer i Opera, naravno uz mogućnost proizvoljnog kombinovanja. Što se tiče K-Meleon loadera, radi se o posebnom programčiću koji omogućava da se K-Meleon brže startuje. U malom eksperimentu, koji smo napravili na test-računaru, uporedili smo vreme pokretanja K-Meleona sa Firefoxom 3 i rezultat je bio vrlo afirmativan za K-Meleon, koji se pokretao tri puta brže nego Firefox. Sudeći po ovome, verujemo da loader verovatno neće biti potreban većini korisnika koji su navikli da rade sa Firefoxom ili drugim „velikim” browserima.

Po startovanju programa dočekaće vas korisnički interfejs, tipičan za većinu browsera. Osnovne opcije programa raspoređene su u sedam menija, od kojih je jedini netipičan Session meni, koji je namenjen radu sa sesijama, što u suštini podrazumeva manipulaciju različitim setovima tabova. Dakle, opcijama ovog menija moguće je sačuvati trenutnu sesiju, učitati neku prethodno sačuvanu sesiju, obrisati neku od starijih sesija i definisati koja će se sesija pokrenuti kada se browser startuje. Session meni pruža nam i mogućnost da uradimo undo zatvaranja određenih tabova, što je svakako korisna opcija koja tu i tamo zatreba.

Ispod glavnog menija nalazi se tipična kombinacija toolbara i adresne linije. Toolbar sadrži veliki broj ikonica, od onih za navigaciju napred i nazad, zaustavljanje učitavanja ili osvežavanje strane, preko onih za rad sa favoritima, istorijom surfovanja i štampanja strane, pa sve do opcija za uvećavanje i smanjenje strane. Od svih pomenutih opcija vredi napomenuti da smanjivanje i uvećavanje sadržaja stranice radi veoma brzo i glatko, ali se, nažalost, ne snalazi baš sa slikama, Flashom i ostalim netekstualnim sadržajima. Poslednja linija koja se pojavljuje u podrazumevanoj konfiguraciji K-Meleona s leve strane sadrži tabove, dok su linkovi ka omiljenim sajtovima postavljeni u desnom delu ove linije. Kao što rekosmo, ove linije su tipične za podrazumevanu konfiguraciju browsera, sve se pojedinačno mogu isključiti ili uključiti, ali im se može i dodati još jedna linija, koja nudi mogućnosti da u potpunosti kontrolišete opcije vezane za svoju privatnost na Mreži. Privacy bar omogućava da u svakom trenutku omogućite/onemogućite „kolačiće”, slike, Javu i JavaScript, pop-up prozore, ali i da obrišete istoriju, „kolačiće”, lozinke i „ubijete” Flash. Na taj način nadohvat ruke imate opcije za koje tipično morate da prošetate po menijima, ali, s druge strane, tu je i mogućnost da neku od ovih opcija, naročito one vezane za brisanje, slučajno pokrenete, posle čaga vas browser neće čak ni pitati jeste li sigurni da to želite da uradite.

Opcija čiji je nedostatak odmah upao u oči jeste polje za pretragu, koje je postalo standard kod drugih browsera. Umesto toga, K-Meleon odmah uz adresnu liniju daje ikonicu koja služi za otvaranje malog dijaloga u koji unosite frazu za pretragu. Desnim klikom na ikonicu program vam nudi opcije da izaberete jedan od četiri ponuđena pretraživača (Google, Yahoo, MSN i Wikipedia) ili da pokrenete multi-search, to jest da vam program otvori četiri taba u kojima će pokrenuti pretragu na ovim pretraživačima. Naravno, ovde se radi o podrazumevanoj konfiguraciji i prema potrebi možete podrazumevane pretraživače promeniti ili dodati nove iz velike liste koju program nudi. Korisnici koji žele da im pretraga bude brzo dostupna mogu uneti frazu u adresnu liniju i pokrenuti pretragu kombinacijom tastera ’CTRL+G’. Ukoliko željeni pretraživač nije dostupan u listi koju K-Meleon nudi, korišćenjem internog makrojezika možete u nekoliko linija dodati novi pretraživač, koji će nadalje raditi ravnopravno sa ostalima. Pomenuti K-Meleonov makro jezik u najnovijoj verziji dobio je novi parser, koji daleko strožije proverava korisnički kod, a pored toga doneo je i nove funkcije koje omogućavaju kreiranje naprednijih makroa. Makroi inače omogućavaju korisnicima da prošire funkcionalnost browsera na različite načine i pišu se u posebnom jeziku, koji je solidno dokumentovan na oficijelnom sajtu, a može se bolje sagledati i iz niza postojećih makroa, koji se mogu preuzeti sa istog mesta.

U osnovnoj konfiguraciji K-Meleon nudi i upravljanje pokretima miša (mouse gestures), što je opcija dostupna i na drugim browserima, najčešće u vidu dodataka. Opcije kojima pristupamo pokretima mogu da se konfigurišu, kao i sami pokreti. Još jedna interesantna opcija ovog programa je i kreiranje prečica za omiljene sajtove, koji se pokreću kombinacijom tastera ’CTRL’ i brojeva od ’0’ do ’9’. Za omiljene sajtove može se pojedinačno odrediti hoće li se otvarati u novom tabu ili ne. Izgled browsera može se menjati korišćenjem nekih od raspoloživih tema i skinova, koje i sami korisnici mogu praviti na osnovu uputstava koja postoje na sajtu.

U svakodnevnom radu K-Meleon se pokazao izuzetnim. Pored brzog startovanja, program je pokazao i fantastičnu brzinu renderovanja stranica, naročito onih punih AJAX-a, koje obično predstavljaju krupan zalogaj za browsere. Program nije imao nikakvih problema sa prikazom velikog broja zahtevnih stranica, sem u slučajevima kada su autori stranica na osnovu imena browsera odlučivali da li će njihova stranica raditi ili ne, što je bio slučaj kod Yahoo! maila. U ovom slučaju poslužili smo se lukavstvom i u podešavanjima browsera postavili da se on predstavlja kao Firefox 2, posle čega je Yahoo! mail radio bez problema i to daleko brže nego na samom Firefoxu! Za dobro renderovanje stranica kod K-Meleona je zadužena platforma za renderovanje stranica Gecko 1.8.1.17, ista ona koja se koristi kod Firefoxa, tako da ne treba očekivati nikakva neprijatna iznenađenja u smislu stranica koje neće raditi.

Dok većina drugih browsera ide u smeru razvoja za više operativnih sistema, K-Meleon je orijentisan isključivo ka Windows platformi, što mu omogućava bolju integraciju sa operativnim sistemom. To opet rezultuje manjom veličinom samog programa usled nepostojanja adaptacionih slojeva namenjenih drugim operativnim sistemima, tako da kao krajnji rezultat imamo manji program, koji daleko brže radi od svojih višeplatformskih konkurenata. Pored brzine rada i veličine programa, benefiti ovakvog pristupa su i količina memorije koju K-Meleon koristi, koja je u našim eksperimentima bila između dva i po i tri puta manja od one koju je za isti set otvorenih stranica koristio Firefox 3.

I dok smo do sada imali prilike da testiramo browsere koji su se pojavljivali uz veliku pompu, a da nisu donosili ništa naročito novo, K-Meleon je jedan od onih primeraka na koje sasvim slučajno natrčite surfujući Internetom i često ih olako možete i preskočiti. K-Meleon nema naročito atraktivan izgled, ali su zato performanse u potpunosti suprotne onome što na prvi pogled vidite. Sve što smo do sada videli u K-Meleonu ubedilo nas je da ovaj browser zaslužuje da trajno ostane na našem računaru, jer surfovanje čini daleko bržim i efikasnijim. Jedini nedostatak jeste manjak proširenja koja mu daju dodatne funkcije, ali će korišćenjem makrojezika verovatno i to donekle biti prevaziđeno.

Dejan STEFANOVIĆ

 
TortoiseSVN 1.5.2
PC Fixer 2.5.1
K-Meleon 1.5.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Better JPEG 2.0.0.3
DriverScanner 2009
Media Convert Master 2.1.1.2
DVDStyler 1.7.1
Gadwin PrintScreen 4.3
SUMo 2.3.6.62
PC Lighthouse 2.5.0

Potrebno:
Windows
Veličina:
5,6 MB, 17,5 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
kmeleon .sourceforge .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera