LAKI PINGVINI<>
072009<><>

Google Translator 0.9.6.01

Višejezični prevodilac sa KDE desktopa

Znate srpski i srodne jezike, takođe engleski ili eventualno nemački, ali šta uraditi kada se dokopate teksta na nekom drugom jeziku a ipak biste hteli da ga pročitate? Verovatno je prvo što vam pada na pamet Google servis za prevođenje translate.google.com. Nije uvek zgodno pokretati web browser samo zbog prevođenja neke reči ili rečenice, pa bi desktop rešenje bilo idealna stvar.

Google Translator je mali, višeplatformski program za prevođenje teksta, zasnovan na Qt4 bibliotekama, koji za rad koristi pomenuti Google servis za prevođenje. Pošto je u pitanju prilično mlad projekat, ne postoje prekompajlirani binarni paketi te ga je potrebno ručno kompajlirati. Na sreću, od međuzavisnosti zahteva samo Qt4 razvojne biblioteke (paket libqt4-dev za Debian i Ubuntu bazirane distribucije, odnosno gcc-c++, qt-devel i qt-config za Fedoru i Red Hat bazirane distribucije). Kompajliranje i instalacija iz izvornog kôda svode se na izvršavanje naredbi

qmake Translator.pro

make

sudo mv ./bin/Translator /usr/local/bin

unutar direktorijuma sa izvornim kôdom, nakon čega se program jednostavno poziva pokretanjem naredbe Translator u dijalogu Run, terminalu ili preko ručno kreirane ikonice na desktopu.

Program je intuitivan i bez suvišnih grafičkih elemenata. Gornju polovinu prozora zauzima polje za unos teksta na izvornom jeziku, ispod su padajuće liste za izbor izvornog i ciljnog jezika, kao i dugmad za zamenu izvornog/ciljnog jezika i pokretanje prevoda, dok donju polovinu prozora zauzima polje u koje se smešta prevedeni tekst. Ništa više, ništa manje. Klikom na „krstić” prozora program se ne zatvara, već se smešta u sistemsku kasetu. Trenutno ne postoje nikakva dodatna podešavanja, ali se izbor izvornog i ciljnog jezika automatski pamte, što olakšava upotrebu. Za izbor su ponuđeni svi jezici dostupni na Google online servisu, a brzina prevoda zavisi od brzine internet konekcije i Google servisa.

Kada na brzinu treba prevesti neku reč ili rečenicu sa nepoznatog jezika, Google Translator svakako može da pomogne.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
DeVeDe 3.13.1
Google Translator 0.9.6.01
Šta mislite o ovom tekstu?
Google Chrome 3.0.183.1
Synaptics za X.org

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
188 KB source; 205 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
http://alexsnet .ru /opensource /translator /
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera