LAKI PINGVINI<>
082009<><>

OGMRip 0.12.3

Još jedan riper video materijala

Iako popularnost DVD filmova više nije u punom jeku, pa se ljudi za gledanje filmova snalaze „na druge načine” (neki čak idu i u bioskop), alati za njihovo bekapovanje uvek su nam bili interesantni. O programu dvd::rip mogli ste da čitate u SK 4/2008, a sada predstavljamo nešto drugačiji paket, u nekim elementima malo slabiji, a u nekim mnogo bolji od pomenutog ostvarenja.

OGMRip je frontend za nekolicinu popularnih enkodera. Interfejs mu je zasnovan na GTK bibliotekama, pa će se savršeno uklopiti u vaš GNOME desktop, a dizajn je prilično minimalistički i nalik je nekim popularnim programima na Windowsu. Instalaciju ćete najudobnije obaviti dovlačenjem iz third-party repozitorijuma preko paket menadžera, jer zbog velikog broja međuzavisnosti ručna instalacija može biti krajnje neprijatna.

Onima koji žele da sa nekoliko klikova bekapuju film sa DVD-a posao će biti neverovatno lak. Dovoljno je ubaciti disk u drajv, učitati ga u programu, izabrati odgovarajući AVI+XviD+MP3 profil i strpljivo sačekati nekoliko desetina minuta. Ipak, program podržava i daleko naprednija podešavanja koja su organizovana u pomenute „profile”. U ovoj verziji zatekli smo tri predefinisana profila, od kojih je jedan odlično rešenje za kućne bekape od 700 MB, a jedan podrazumeva pakovanje u Matroska kontejner i enkodovanje kodecima x264 i AAC. Napravite li svoj profil, uočićete da su podržani još i QuickTime (MOV), MP4 i Ogg Media (OGM) kontejneri, dok su od kodeka dostupni XviD, x264, Ogg Theora i Lavc MPEG-4 za sliku, te MP3, nekompresovani WAV, AAC ili direktna kopija izvornog streama za zvuk.

Bez obzira na to koji kodek izaberete za sliku, možete ručno navesti koji će FourCC indentifikacioni kôd biti upisan u fajl (XviD, DivX 4, DivX 5 ili FFmpeg), što može „naterati” neke starije hardverske plejere na reprodukciju filma iako oni zvanično ne podržavaju izabrani kodek. Od dodatnih opcija, tu je forsiranje sinhronizacije zvuka i slike u slučaju problema sa kašnjenjem zvuka, biranje principa određivanja veličine izlaznog fajla (broj fiksnih delova u megabajtima ili željeni bitrejt), filter za skaliranje slike, broj video prolaza, normalizacija zvuka i slično.

Šlag na tortu predstavlja baratanje titlovima. Za razliku od dvd::ripa, OGMRip, osim VobSub titlova, koji zapravo predstavljaju kopirane „slike” slovâ sa DVD-a, sadrži i automatizovano optičko prepoznavanje teksta kojim se takvi titlovi jednostavno prebacuju u popularni tekstualni format SRT, podržan od strane većine softverskih i hardverskih plejera. Umesto ručnog upisivanja skeniranih slova, što smo morali da radimo sa nekim alatima na Windowsu, OGMRip je sve to uradio umesto nas, i to sa veoma visokim stepenom uspešnosti. Na uzorku od nekoliko DVD filmova sa sasvim različitim fontovima morali smo da napravimo nekoliko sitnih ispravki (mešanje malog L i velikog I, dodavanje razmaka između reči), ali smo oduševljeni upotrebljivošću rezultata dobijenog ovim automatizovanim rutinama. Da stvar bude još bolja, program podržava i proveru pravopisa u engleskim titlovima.

Kako program ne sadrži nikakvu preview opciju, nakon nekoliko izvršenih eksperimenata može se steći slika o svim njegovim mogućnostima. S obzirom na to da je sve filmove koje smo mu podmetnuli obradio veoma uspešno, ne ostaje nam ništa drugo nego da ga preporučimo kao sjajan izbor za bekapovanje DVD-ja pod GNU/Linuxom.

Ivan TODOROVIĆ

 
OGMRip 0.12.3
Šta mislite o ovom tekstu?
DoThisNow 1.2.0
Postr, Flickr Uploader 0.12.3
Specto 0.3
SoundConverter 1.4.1
VVV 1.0
luckyBackup 0.3.2

Platforma:
GNU/Linux, *BSD
Licenca:
GNU LGPL
Veličina:
208 KB paket; 1 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
ogmrip .sourceforge .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera