PD KUTAK<>
102009<><>

ZiggyTV 3.4

Multimedijalna svaštara

Kada smo pokušali da klasifikujemo program koji vam predstavljamo u ovom tekstu, naišli smo na jedan mali problem. Za razliku od većine programa koji na neke načine koriste internet konekciju, ZiggyTV je pokušao da većinu tih načina obuhvati u jednoj aplikaciji. Ime programa asocira na to da se radi o još jednom alatu za gledanje TV stanica preko Interneta, što ZiggyTV jednim delom i jeste. Međutim, on je i mnogo više od toga: torrent pretraživač, front-end za online igre, pretraživač muzike itd.

Još jedna od specifičnosti ovog programa jeste to što je napisan u programskom jeziku Java i distribuira se u open-source varijanti, pa ukoliko ste zainteresovani, možete da se domognete i izvornog kôda. Korišćenje Java okruženja možda donekle usporava funkcionisanje programa, ali donosi veću portabilnost, a i nove verzije Jave mogu da doprinesu poboljšanju stabilnosti programa. Mi smo i sada bili zadovoljni, pošto je sve radilo veoma dobro. Samo smo jednom imali mali problem sa prikazom pojedinih elemenata programa. Autori programa sami su upozorili na moguće konflikte sa pojedinim verzijama Java okruženja na operativnom sistemu Windows Vista, ali kod nas se to nije manifestovalo ni na koji način. ZiggyTV je dobro radio i u XP i u Vista okruženju.

Šta sve zapravo predstavlja ovaj program? U neku ruku, to je multimedijalni plejer, program za pronalaženje torrent fajlova, online pretraživač muzike, program za slušanje strimovanih TV i radio-signala, ali i alat za „ubijanje” dosade igranjem različitih Flash online igara. Sve ove funkcije međusobno su isprepletane i ne mogu se izdvajati. Na primer, prilikom pretrage muzike možete da preuzmete odabranu pesmu i da je reprodukujete u internom plejeru. Pretraga torrent fajlova koristi neku vrstu filtriranog prosleđivanja upita Googleu i „izvlačenje” i sortiranje rezultata pretrage. Bitno je pomenuti to da su podržani kako BitTorrent tako i Gnutella peer-to-peer protokoli za deljenje fajlova. Takođe, za razliku od većine drugih peer-to-peer programa, ZiggyTV je sposoban na to da vrši transfer čak i u slučajevima kada se fajlovi sa obe strane nalaze iza firewalla. Da li se vi nalazite iza firewalla, kao i još nekoliko drugih korisnih informacija kao što su status internet konekcije, broj vaših fajlova dostupnih drugim korisnicima, brzina uploada i downloada i slično možete pronaći u statusnoj liniji koja je postavljena na dnu prozora programa. Interesantne su i mogućnosti da vidite koje ste sve upite postavljali za pretragu, ali i preko kojih su sve upita drugi korisnici došli do vašeg računara. Jedna od naizgled sporednih, ali vrlo korisnih funkcija jeste mogućnost povećanja ili smanjenja fonta u aplikaciji, i to praktično unedogled.

 
Do sada smo se uglavnom bavili funkcijama programa koje se odnose na preuzimanje i deljenje fajlova. Uslovno rečeno, drugi deo programa (mada se u praksi nigde ne može povući neka linija razdvajanja) odnosi se na gledanje prenosa TV stanica i video inserata preko Interneta, slušanje internet radio-stanica i igranje online igara. Kod prikaza video signala, online TV je samo jedan segment. Moramo da priznamo da smo bili prijatno iznenađeni mogućnošću pregleda velikog broja domaćih TV stanica, a još više nas je iznenadio deo preko koga mogu da se pogledaju streaming verzije stotinu različitih filmova i TV serija. Nismo baš sigurni da li se ovde radi o legalnoj aktivnosti, ali smo imali prilike da odgledamo online filmske blokbastere iz prethodnih sezona, kao i najnovije epizode mnogih popularnih TV serija. Izborom i količinom radio-stanica takođe smo bili veoma zadovoljni. Jedino što nismo uspeli jeste da pronađemo neku domaću radio-stanicu koja se emituje na ovaj način (mada, ostavljamo mogućnost da je to bila i trenutna situacija). Mnogo važnije je to da su sve izlistane radio i TV stanice, kao i filmovi/serije bili funkcionalni. Ovo ukazuje na to da se vrši dobro filtriranje i da se u listi ne prikazuju linkovi koji ne funkcionišu u datom trenutku.

Za kraj smo ostavili opciju za pristup velikom broju Flash igara. Uglavnom su to „zezalice” koje se igraju sa uključenom četvrtinom mozga, ali moramo da priznamo to da smo naišli i na nekoliko veoma zaraznih „potrošača slobodnog vremena”.

ZiggyTV pokazao se kao neuobičajen program koji unosi svežinu u aplikacije koje koketiraju sa Internetom. Pomenućemo još i to da postoji i profesionalna verzija, koja se plaća i koja nudi nešto brži download (do 25 procenata, prema rečima autora) i prikazuje veći broj pronađenih fajlova za postavljene upite, ali moramo da priznamo da nismo naišli na primetna ograničenja ni u besplatnoj verziji.

Branislav BUBANJA

 
ZiggyTV 3.4
Šta mislite o ovom tekstu?
Dizzler 1.2
Duplicate Cleaner 1.3.2
Tucan Manager 0.3.8 alpha
BurnAware Free 2.3.9, InfraRecorder 0.50.0.0, DeepBurner Free 1.9, Explore&Burn 1.2.1, BwgBurn 0.7.5, FinalBurner Free 2.13.0.164, CDBurnerXP 4.2.5, Nero Free 9.4.12.3d
Daily Crossword 1.6
WebMail Notifier 1.4.5
OldMovie 1.31n
SmoothWheel 0.44.19

Potrebno:
Windows
Veličina:
6,46 MB, 11,52 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .ziggytv .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera