PD KUTAK<>
112009<><>

ChromePlus 1.2.5.0

Nabildovani Google Chrome

Google Chrome, web browser koji je nastao kao rezultat open-source projekta Chromium, napreduje velikim koracima. Google je očigledno rešio da ubrzanim putem dostigne najveće konkurente, bar kada se radi o broju aktuelne verzije softvera. Firefox je već prestignut, a preskočena je i polovina puta do „izjednačavanja” verzije sa aktuelnim Internet Explorerom. Kako svi poznatiji browseri imaju svoje „nezvanične” verzije, tačnije unapređenja koja se zasnivaju na istom jezgru, takav trend nije mogao da zaobiđe ni Chrome.

ChromePlus je prvi browser (bar kako je nama poznato) koji je zasnovan na ovom Googleovom web čitaču. U pitanju je projekat koji je zasnovan na Chromium verziji 4.0.206.0, koja je za nijansu starija od aktuelne i koja zasad donosi nekoliko korisnih unapređenja. Interfejs programa gotovo je u dlaku isti kao original, a razlike se odnose isključivo na funkcionalnost. Na primer, jedna od korisnih opcija jeste mogućnost da se otvoreni tab zatvori brzim dvoklikom bilo gde na tabu, a ne samo na „iksiću” u desnom uglu taba. Ovim se znatno doprinosi efikasnosti u radu pošto nije neophodno da se „cilja” malena meta.

Posebno nam se svidela opcija nazvana Super drag. Ona može da se koristi na dva načina. U prvom slučaju mišem možete da „uhvatite” link i da ga prevučete negde na istoj stranici. Kada „otpustite” link, otvoriće se novi tab sa stranicom na koju on pokazuje. Ako ovo i ne donosi velika ubrzanja (i dvoklik je dovoljno brz), drugi način korišćenja ove funkcije znatno je korisniji. Možete da obeležite neki tekst na stranici i da ga na isti način prevučete na neko drugo mesto na istoj stranici. Kada otpustite taj tekst, otvoriće se u novom tabu mašina za pretraživanje koju ste podesili kao osnovnu (najverovatnije Google), u polje za pretragu će se upisati izraz koji ste obeležili i dok pređete na novi tab sačekaće vas gotov rezultat pretrage po tom upitu.

 
Zadavanje komandi pokretima miša (mouse gesture) jeste opcija koja u Operi postoji već godinama. Iako nije često upotrebljavana od strane korisnika ovog browsera, autori ChromePlusa smatrali su da ona povećava efikasnost u radu. Ova opcija potpuno je konfigurabilna, tako da korisnik može da je prilagodi prema svojim afinitetima. Prečice se aktiviraju pritiskanjem desnog tastera na mišu i pokretanjem kursora u određenim pravcima koji treba da se prepoznaju kao komande. Tada će se preko ekrana iscrtavati plava linija koja će pratiti pokrete kursora, što je zgodno vizuelno sredstvo provere, naročito u početku, kada će sigurno biti pogrešnih i neuspešnih pokušaja zadavanja komandi na ovaj način.

Koliko god se korisnici žalili i negodovali, Internet Explorer i dalje ima najveći tržišni udeo na polju web čitača. U sadejstvu sa Microsoftovim (slobodnim) tumačenjem standarda vezanih za prikaz sadržaja web stranica, javljuju se situacije kada neke prezentacije ili stranice neće uopšte ili neće pravilno da se prikažu u drugim web čitačima. ChromePlus, kao i Chrome, koji potpuno prate W3C standarde (prolaze Acid2 test i daju 100/100 poena u Acid3 testu), zbog toga dolaze u paradoksalnu situaciju da u nekim slučajevima ne daju ispravan prikaz stranice. Kao rešenje ovog problema ChromePlus omogućava pokretanje IE taba. Ponovljeni testovi Acid2 i Acid3 ukazuju na to da se u ovom modu koristi IE engine, mada moramo da naglasimo da ovu tvrdnju treba uzeti sa rezervom jer nigde nismo uspeli da pronađemo zvaničnu potvrdu niti ni opovrgavanje. Uglavnom, test Acid2 ovde ne prolazi, a slika, odnosno greške, identične su kao u IE, dok kod testa Acid3 postiže skor 12/100, isto kao i IE 7 koji je instaliran na test računaru. Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da će IE mod raditi baš sa svakom stranicom pisanom za IE, ali nekoliko njih koje smo probali uspešno su bile prikazane.

Iako praktično svi programi za surfovanje Internetom imaju i svoje download menadžere, specijalizovani alati ipak su mnogo zgodniji za korišćenje. Umesto da izmišljaju toplu vodu, autori ovog naprednog Chromea jednostavno su omogućili da se instalirani program za download integriše u kontekstni meni ChromePlusa. Izbor programa je veliki, tako da se pored nama poznatih alata u listi pojavljuju i download programi za koje moramo da priznamo da nikada nismo čuli.

ChromePlus možda ne nudi mnogo opcija, ali to je u duhu Google Chrome browsera, koji je u trku sa ostalim web čitačima ušao sa načelima pojednostavljenja surfovanja. Ipak, ako vam je Chrome delovao previše spartanski, ChromePlus će možda doneti pravi odnos između jednostavnosti, brzine i efikasnosti u radu.

Branislav BUBANJA

 
Coolector 2.56
FreeDBGrabber 2.16
ChromePlus 1.2.5.0
Šta mislite o ovom tekstu?
MP3 Quality Modifier 1.13
Periodic Table Classic 3.8.1
Face Smoother 2.0
BlueScreenView 1.11
ThunderBrowse 3.2.6.5
Seamless Border 2
FootieFox 2.1.7
Aviary Screen Capture 0.8.6

Potrebno:
Windows
Veličina:
17,02 MB, 68,4 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .chromeplus .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera