PD KUTAK<>
112009<><>

Periodic Table Classic 3.8.1

Periodni sistem elemenata

Školska godina se polako zahuktava i gradivo počinje da se nagomilava. Hemija je nekako uvek među najtežim predmetima, verovatno zbog toga što se učenici susreću sa informacijama koje deluju previše apstraktno. To su uočili i autori programa koji vam predstavljamo u ovom tekstu. Oni su se potrudili da na jednom mestu spakuju skoro sve što se uči iz hemije u osnovnoj školi, a čini nam se da i srednjoškolci u velikoj meri mogu da iskoriste ovaj program.

U suštini, Periodic Table Classic je periodni sistem elemenata obrađen u elektronskoj formi, pri čemu su iskorišćene sve prednosti ovakvog interaktivnog pristupa. Prozor programa je po vertikali vizuelno podeljen na dva dela koji mogu ali ne moraju da budu međusobno tematski povezani. Levi prozor striktno je vezan za temu i hemijske elemente, dok se u desnom delu mogu prikazivati tekstualne informacije koje prate odabrani element u levom delu, ali i neke sasvim drugačije informacije (indeks hemijskih elemenata, biografije poznatih hemičara itd.). U desnom delu postoji čak i sekcija posvećena novostima iz sveta hemije, ali nam se čini da ona baš i nije zaživela s obzirom na to da u njoj nema nijedne vesti.

Program nudi mnogo više od pukog predstavljanja periodnog sistema elemenata. Osim običnog pogleda u kojem se vide svi elementi, postoji i mogućnost filtriranja, pri čemu bi se elementi videli u zavisnosti od njihovog agregatnog stanja, atomske strukture... Grafički pogled potpuno je konfigurabilan i omogućava jednostavan prikaz najrazličitijih podataka vezanih za hemijske elemente. Posebno je interesantan pogled koji na animirani način dočarava kako izgleda atom odabranog elementa. Sledeća korisna informacija pokazuje slike hemijskih elemenata onako kako se oni nalaze u prirodi ili kako izgledaju kada se dobiju putem nekih hemijskih reakcija. Tu se može videti struktura tih elemenata, sa kratkim naznakama ispod slike i, naravno, detaljnim opisom u desnom delu programa.

Deo sa mapom sveta je koristan zbog toga što pokazuje koji hemijski elementi postoje u određenim državama. Odabirom države možete da saznate i neke dodatne podatke. Na primer, za Srbiju se ovde kaže da ima nalazišta kalcijuma, bakra, gvožđa i olova, a za svaki od njih data je godišnja proizvodnja i koliki je to deo od ukupne svetske proizvodnje svakog od tih elemenata. Naravno, ukoliko želite da saznate nešto više o određenom elementu, dovoljno je da kliknete na njegovo ime i dobićete veliku količinu korisnih podataka. Kod mapa smo naišli na jednu od retkih stvari koja nije implementirana. Na primer, bila bi korisna obrnuta situacija – da se odabere neki element, pa da se prikaže njegova rasprostranjenost na mapi sveta, što zasad nije moguće.

U delu koji se odnosi na dokumenta „sažvakani” su podaci o različitim grupama hemijskih elemenata. Tu, recimo, možete da saznate zašto se plemeniti gasovi zovu baš tako i po čemu se oni razlikuju od običnih gasova, ali i da naučite kako da tumačite tabele koje se koriste u ostalim delovima programa.

 
U deo koji je nazvan Toolbox spakovano je sve što nije stalo u ostale delove programa. Između ostalog, ovde možete da vidite i saznate šta znače i kako se dobijaju neke hemijske jednačine, da proverite vrednosti različitih hemijskih konstanti i. što je možda najkorisnije, da vidite hemijske oznake velikog broja poznatih hemijskih jedinjenja. Osim oznaka, prikazuju se i procentualne vrednosti svih sastojaka tog jedinjenja, i to kako u tekstualnom (brojčanom) obliku tako i u vidu grafikona.

U desnom prozoru programa, koji smo do sada malo zapostavili, postoji mogućnost prikaza hemijskih elemenata na više načina, i to počev od standardnog (po atomskoj masi), preko istorijskog (po datumu pronalaska), pa sve do geografskog (po mestu gde je taj element prvi put otkriven), naravno sa još tridesetak drugih različitih načina za sortiranje.

Dobra vest za sve školarce (a nadamo se i za profesore hemije) jeste da se radi o besplatnom programu. Njegov edukacioni potencijal je ogroman. Nadamo se da će nastavnici to uvideti i pokušati da ga iskoriste na svojim predavanjima, jer smo sigurni u to da bi na taj način znatno podigli nivo razumevanja ove materije kod svojih učenika.

Branislav BUBANJA

 
Coolector 2.56
FreeDBGrabber 2.16
ChromePlus 1.2.5.0
MP3 Quality Modifier 1.13
Periodic Table Classic 3.8.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Face Smoother 2.0
BlueScreenView 1.11
ThunderBrowse 3.2.6.5
Seamless Border 2
FootieFox 2.1.7
Aviary Screen Capture 0.8.6

Potrebno:
Windows 2000/XP/Vista
Veličina:
21,1 MB, 65,39 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .freshney .org /education /pt
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera