INTERNET<>
042010<><>

Dve godine .rs domena

U.sk.oro u.sk.rs

Priča o tri domena

Kada je pre nepune tri godine formiran RNIDS kao stručna, nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija, dobar deo prisutnih na osnivačkom skupu (www.sk.rs/2006/08/skin01.html) nije mogao da ni zamisli da će cela priča biti toliko uspešna koliko to danas jeste.

Stari domen .yu gasi se pred sam izlazak ovog broja, 30. marta 2010. godine u 12 sati. Ovo je bio jedan od glavnih uslova ICAAN-a da bi RNIDS mogao da upravlja nacionalnim domenom .rs. Tim povodom pripremljen je „podsetnik” za korisnike koji vam toplo preporučujemo (www.rnids.rs/files/Saopstenje_oprastanje_od_YU.pdf).

Sadašnji nacionalni ccTLD domen .rs dostigao je brojku od više od 55.000 poddomena. Sistem prodaje i sam način funkcionisanja RNIDS-a (trenutno ima šest zaposlenih, nabavlja se sopstvena oprema) je na više nego zadovoljavajućem nivou, a sudeći po izboru sadašnjeg direktora i njegovim planovima, domen i RNIDS imaju svetlu budućnost.

RNIDS je započeo proceduru prijavljivanja za IDN ccTLD, odnosno za ćirilični nacionalni domen. Relativno komplikovanu proceduru, zajedno sa neophodnim aminovanjem Vlade i javnom raspravom, uspešno je započeo, ne zaostajući mnogo za prvim zemljama koje žele domene na svojim nelatiničnim pismima. RNIDS ima i ideje kako učiniti budući ćirilični domen masovnim, što bi kasnije lako moglo da dovede do toga da bude komercijalno samoodrživ.

Povodom druge godine funkcionisanja domena .rs RNIDS je organizovao radnu proslavu sa prigodnim gostima iz inostranstva. Na skupu u Privrednoj komori Srbije svečanosti su prisustvovali predstavnici Privredne komore Srbije, SPC i Ministarstva odbrane, a kao uvaženi gosti iz inostranstva Vim Dengezele (Wim Degezelle), menadžer za komunikacije u Savetu evropskih registara nacionalnih domena najvišeg nivoa (Council of European National Top Level domain Registers – CENTR www.centr.org), Julija Ovčinkova, član saveta Koordinacionog centra za domen .ru (Coordination Center for TDL .RU) i dr Manel Sanroma (Manel Sanroma), član stručnog saveta Fondacije „tačkaKat” (Fundacio puntCat) iz Barselone.

Vim Dengezele je bio tu više da uveliča samu proslavu i izloži neke opšte stvari o ccTLD i instituciji za koju radi, dok su se druga dva gosta bavila stvarima u vezi sa budućim ćiriličnim domenom. Naime, Rusija je jedna od prve četiri zemlje koja je podnela zahtev za IDN ccTLD, te je Julija Ovčinkova je prenela svoja iskustva sa budućim domenom .рф. Što se tiče Manela Sanroma, on je bio predstavnik fondacije koja upravlja domenom .cat, koji objedinjuje ljude koji govore katalonskim jezikom a nalaze se u različitim zemljama, i brine o kulturnom nasljeđu na ovom jeziku. Upravo zbog sličnosti sa namenom našeg budućeg ćiriličnog domena, Sanroma je bio veoma zanimljiv gost.

Skupu se obratila i Mirjana Tasić, nekadašnji administrator .yu domena a danas savetnik direktora RNIDS-a, dajući istorijski pregled .yu domena od početka, preko formiranja RNIDS-a i .rs domena do današnjih dana. Direktor RNIDS-a Nenad Marinković govorio je o RNIDS-u danas i nekim zanimljivim planovima.

Prezentacije svih govornika možete preuzeti na adresi www.rnids.rs/node/236.

Planovi RNIDS-a koji su nam se učinili zanimljivim obuhvataju i paketnu prodaju domena po nižim cenama za krajnje korisnike. Reč je o situaciji kada neko želi da zakupi više sličnih domena kako bi zaštitio svoj žig (recimo, isti naziv po svim poddomenima, verzije imena sa crticom i najčešće moguće greške kod nekih naziva). Takođe, u planu je povećanje broja poddomena (sadašnji .co.rs, .in.rs...), konkurs za ovlašćene registre za sufinansiranje popularizacije .rs domena, konkurs za sponzorstvo IT događaja, konkurs za donatorske projekte u suorganizaciji sa drugim subjektima, kao i konkurs za razvoj javnih neprofitnih servisa namenjenih malim i srednjim preduzećima (recimo, email servis). U planu su i unapređivanje Whois servisa, novi sajt...

 
Zanimljiva su i iskustva drugih ccTLD koja bi mogla da se primene kod nas. Recimo, Švedska je za 30 odsto smanjila broj registrovanih globalnih domena u korist nacionalnog nakon prave kampanje. Poljska je uvela u svoj .pl domen sva latinična slova koja koriste nacionalne manjine u Poljskoj i time dobila nekoliko desetina hiljada novoregistrovanih domena. Kod nas bi slična stvar mogla da zaživi uključivanjem latiničnih slova koja se koriste u srpskom jeziku.

Što se tiče procedure za dobijanje ćiriličnog domena, jedna od najvećih stavki je javna rasprava. „Svet kompjutera” je na svom forumu prvi pokrenuo raspravu koja je ubrzo razdvojena u dva pravca: Treba li Srbiji ćirilični internet domen na Internetu (www.sk.rs/forum/showthread.php?t=55575) i Kako treba da glasi ćirilični domen Srbije na Internetu (www.sk.rs/forum/showthread.php?t=55831). Javna rasprava je otvorena i na forumu RNIDS-a i na forumima još nekih IT medija (www.rnids.rs/node/246).

Rasprava je počela burno, pa je bila neophodna moderacija u cilju usmeravanja rasprave u konstruktivnom smeru. Zbog toga je izvršena podela na dve teme, a i pored svih napora administratora, teme imaju dosta „šuma”. Ako bismo želeli ukratko da sumiramo, postoje pristalice i protivnici same ideje ćiriličnog domena. Razlozi za i protiv zaista su raznoliki i idu od tvrdnje da je teško kucati ćirilične internet adrese kada čak ni nemamo srpsku ćiriličnu tastaturu, preko bojazni da će biti tehničkih problema, tvrdnji da bi se novac koji je potrebno platiti ICANN-u prve godine (26.000 dolara, a nakon toga samo procenat od prodaje) mogao pametnije upotrebiti i stavova da ćirilični domen treba da postoji radi očuvanja srpskog jezika i pisma, pa sve do ekstremnih nacionalističkih stavova.

Što se tiče eventualnih kandidata za naziv domena, rasprava je morala da bude kanalisana, jer će ICAAN prihvatiti samo onaj predlog koji asocira na ime zemlje i samu zemlju. Zbog toga na glasanje nisu stavljeni predlozi tipa .бре, .ић i slični.

Pozivamo sve čitaoce da se pridruže raspravi i glasanju na našem ili nekom drugom forumu sa RNIDS-ove liste, jer će rasprava trajati do maja.

Nakon rasprave sledi glasanje, a tako izabran naziv biće prezentovan naučnim, kulturnim i državnim institucijama, pa se tek sa njihovim pozitivnim mišljenjem i celokupnom dokumentacijom sa javne rasprave ide pred ICAAN.

Dušan DINGARAC

 
Dve godine .rs domena
Šta mislite o ovom tekstu?
Druženje iz novog ugla
Mračna strana Interneta
Internet preduzetništvo za početnike (6)
.rs
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera