INTERNET<>
072010<><>

WWW vodič

Periodni sistem

Svim hemičarima i školarcima koji vole hemiju predstavljamo nesvakidašnji periodni sistem elemenata. Iako je nešto starijeg dizajna, u potpunosti je interaktivan, tako da može da označi odabranu grupu elemenata, prikaže detaljne informacije o svakom od njih i navede u kom su stanju (gasovito, tečno ili čvrsto) na odabranoj temperaturi. Pored toga, može se podesiti da umesto informacija za odabrani element prikaže interesantne fotografije i video klipove vezane za njega. Preveden je na više jezika, ali, nažalost, nijedan od njih nije srpski.

Adresa: www.ptable.com

Open Clip Art

Predstavljamo vam projekat Open Clip Art Library koji je, kako mu samo ime kaže, biblioteka jednostavnih sličica koje mogu poslužiti kao ilustracija u tekstu ili u bilo koje druge svrhe. Iako je sajt već više godina aktivan, još je u razvojnoj fazi i nije omogućen pregled umanjene sličice, tako da je svaku potrebno otvoriti u originalnom obliku. Međutim, ono što ovu lokaciju čini veoma interesantnom jeste zavidan broj slika u kolekciji, koji se povećava skoro svakodnevno. Takođe, sve sličice su tagovane radi lakše pretrage, a uglavnom su u SVG i PNG formatu.

Adresa: www.openclipart.org

LogoPond

Ako vam je potreban logo za firmu ili želite da svoj rad predstavite drugima, upućujemo vas na LogoPond, galeriju jednostavnog ali modernog dizajna koja okuplja dizajnere širom sveta i na kojoj je moguće pronaći ogroman broj raznovrsnih logoa. Sličan sajt istih autora je illypads (http://illypads.com), takođe galerija, ali je reč o radovima koji mogu da posluže kao ilustracija. Na obe lokacije može se pronaći mnogo lepih i interesantnih kreacija, od kojih su samo neke na prodaju, ali u svakom slučaju mogu poslužiti bar kao inspiracija.

Adresa: http://logopond.com

Rekla-kazala

Iza zanimljivog i pomalo dečjeg naziva Reklakaza.la nalazi se lokacija koja će privući pažnju svima onima koji posećuju domaće web stranice, a cene i poštuju rad Vuka Karadžića. Radi se o digitalizovanoj verziji Vukovog rečnika u kojoj su reči (od kojih danas mnoge nisu u upotrebi i retko ko zna njihovo značenje) objašnjene na srpskom i nemačkom jeziku. Iza ovog projekta, gde je moguće osetiti kako se nekad govorilo, stoji Centar za digitalne humanističke nauke, koji na sajtu obećava da će svakog dana izlaziti po jedna nova reč.

Adresa: http://reklakaza.la

Firebox

Jedna od neobičnijih prodavnica koje se mogu naći na Webu je Vatrena kutija (u prevodu sa engleskog jezika). Na svojim virtuelnim rafovima sadrži sve stvari koje su potrebne prosečnom zaluđeniku (geeku) za normalno funkcionisanje u kući ili kancelariji. Od USB flash memorija sa temom Star Warsa, preko posebno oblikovanih kišobrana (za samuraje i one aerodinamične koji su otporni na vetar), ćebeta sa rukavima, pa sve do daljinskog upravljača u obliku čarobnog štapića. Pored svega navedenog, može se pronaći mnogo sitnica koje nisu neophodne sve dok ne otkrijete da postoje.

Adresa: www.firebox.com

Magija

Ako volite mađioničarske trikove, predlažemo vam da posetite Theory11, internet lokaciju na kojoj se može pogledati izvođenje većeg broja zadivljujućih mađioničarskih trikova. Takođe, ako poželite da se oprobate u izvođenju magije, na ovoj lokaciji moguće je poručiti objašnjenje za svaki od trikova u obliku video snimka koji se plaća. Među predstavljenim trikovima mogu se pronaći oni veoma jednostavni, predviđeni za početnike, ali i neki od kojih zastaje dah. U svakom slučaju, bili vi zainteresovani za učenje veštine magije ili ne, ovu lokaciju vredi posetiti.

Adresa: www.theory11.com

Popurls

Kako je Internet prepun raznih interesantnih stranica koje se pojavljuju svakodnevno na poprilično velikom broju različitih sajtova (Tweeter, blogovi, YouTube, flickr ...), prilično je teško ispratiti šta je trenutno najpopularnije i zaista zanimljivo. Popurls je lokacija koja na jednoj web strani u realnom vremenu prikazuje popularne linkove sa pomenutih, ali i mnogih drugih lokacija. Stranica je jednostavnog i praktičnog dizajna, i prikazuje linkove grupisane po lokaciji do koje vode i po temi. Registrovani korisnici mogu da prilagode prikaz svom ukusu.

Adresa: http://popurls.com

Galerija

Ako želite da obogatite prostor u kojem živite (ili radite) nekim originalnim umetničkim delom, predlažemo vam da posetite Art galeriju, domaći web sajt čija je namena da direktno spoji umetnike sa potencijalnim kupcima. Sajt je starijeg dizajna i pomalo je nezgrapan za navigaciju, ali, s druge strane, tu se nalazi više od stotinu domaćih slikara (naivaca i akademskih), od kojih neki više ne žive na ovim prostorima. U svakom slučaju, odlična ideja koja bi uz malo (više) izmena po pitanju dizajna mogla da postane domaći web centar likovne umetnosti.

Adresa: www.artgalerija.net

Dizajn

Svim zaljubljenicima u dizajniranje predstavljamo internet lokaciju prilično provokativnog naziva DesignPorn. Naravno, sajt ne sadrži neprimerene slike niti takav tekst, nego su njegovi autori strastveno vezani za dizajniranje (jer su i sami dizajneri), te su svoju strast preneli na Internet. Sadržaj se sastoji iz kratkog opisa i ilustracije, a uglavnom vodi ka drugim web adresama gde se može naći kompletan predstavljeni članak. Sajt je ima probran i interesantan sadržaj, grupisan po temama koje su provokativnog karaktera, u stilu svog naziva.

Adresa: www.designporn.ca

Readme.cc

Čitanje jeste aktivnost jedne osobe, ali se povremeno oseti potreba da se sa drugima podeli mišljenje o pročitanom delu. Na internet adresi koju vam predstavljamo nalazi se zajednica koja je formirana upravo zbog toga. Na njoj ne postoje knjige nego samo komentari, diskusije i preporuke vezane za njih. Pretežno se radi o novijim naslovima i autorima, mada se pronađe i neki klasik. Možda je najbitnija činjenica vezana za ovu lokaciju to što je dosta tekstova prevedeno (i konstantno se radi na tome) na nekoliko evropskih jezika.

Adresa: www.readme.cc

Peticije

Na Webu se može pronaći više raznih lokacija predviđenih za potpisivanje peticija, a od prošle godine peticiju moguće je digitalno potpisati i na domaćem Webu. Iako u našem zakonu nije baš najbolje regulisana važnost digitalnog potpisa, na ovoj lokaciji potpisivanje je prilično ozbiljno, jer je od podataka koji su obavezni za unos neophodan, između ostalog, i jedinstveni matični broj. Pored fizičkog lica, peticiju može potpisati i firma, što dodatno doprinosi ozbiljnosti peticija koje se mogu kreirati na ovoj lokaciji.

Adresa: www.peticije.rs

Paper toys

Igranje je deo života svake osobe i predstavlja bitan činilac tokom odrastanja. Ako želite da se poigrate i napravite, recimo, Ajfelovu kulu koristeći štampač (bilo crno-beli bilo u boji), makaze i nešto lepka, PDF fajl spreman za štampu možete preuzeti sa ove lokacije. Ali, to nije sve. Ovde je moguće pronaći mnoštvo figurica, od kojih će svako moći da odabere sebi interesantnu. Između ostalog, nekoliko svetski poznatih građevina (Tadž Mahal, bruklinski most itd.), kao i mnoštvo različitih vozila – britanski taksi, tenk, pa čak i svemirski šatl.

Adresa: www.papertoys.com

Galaxy Zoo

Od kada je 1990. godine postavljen u orbitu, svemirski teleskop Hubble pravi izuzetne slike koje nam prikazuju delove svemira kakvi doskora nisu mogli ni da se zamisle. Tako se pojavio ogroman broj zvezda, galaksija i drugih fenomena koje je potrebno nekako sortirati. Projekat Galaxy Zoo pokrenut je sa namerom da se klasifikacija galaksija uradi u što kraćem vremenskom roku i na što lakši način. Svako ko poželi može da doprinese ovoj nameri, ali tek pošto prođe prilično temeljno upoznavanje s tipovima galaksija i postane registrovan korisnik.

Adresa: www.galaxyzoo.org

Zooniverse

Zooniverse predstavlja početnu stanicu nekolicine projekata istraživanja svemira kojoj se može priključiti svako koga interesuje ova oblast nauke. Započet je 2007. godine, nakon veoma velikog odziva na projektu Galaxy Zoo, koji smo predstavili. Pored njega, u skorije vreme pokrenuti su i projekti potrage za supernovama, solarnim olujama, istraživanje spajanja galaksija i najnoviji projekat istraživanja površine Meseca. U svakom slučaju, ako volite da istražujete vasionu, ova lokacija predstavlja tačku od koje bi se moglo početi.

Adresa: www.zooniverse.org

Moon Zoo

Kao što smo već rekli u prethodnom tekstu, Moon Zoo predstavlja najsvežiji projekat koji dolazi od Zooniversea, te je zbog novijih tehnologija koje se koriste zasigurno najinteresantniji. Projekat predviđa istraživanje i klasifikovanje površine Meseca, a u te svrhe koriste se posebno razvijane aplikacije i fotografije, koje se možda mogu videti samo ovde, a načinjene su posebnim uređajem koji se nalazi u niskoj Mesečevoj orbiti. Pored ovakvog načina istraživanja, na ovoj lokaciji može se naći i dosta detaljnih informacija o Zemljinom prirodnom satelitu.

Adresa: www.moonzoo.org

Cheat Sheet

Programiranje može biti prilično naporan posao, pogotovo ako se u okviru jednog projekta mora koristiti više programskih jezika. Svakako, sve programske jezike nije moguće odlično poznavati u isto vreme (osim ako posedujete nadljudske sposobnosti), te da bi se savladala ova prepreka neophodan je podsetnik u kom se nalaze osnovne stvari. DevCheatSheet je lokacija na kojoj se veoma brzo može doći do traženih informacija, ali ne samo u domenu programskih i skript jezika, nego i mnogih programskih paketa i operativnih sistema.

Adresa: http://devcheatsheet.com

History

U šetnji po Webu upućujemo vas na adresu interesantnu svima onima koji vole istoriju ili žele da obnove svoje znanje iz te oblasti. Eye Witness to History sadrži interesantne tekstove na engleskom jeziku koji su prošarani ilustracijama, a pokrivaju skoro sva doba istorije. Međutim, nisu previše opširni i detaljni, tako da su pogodni i za učenje engleskog jezika, pored učenja istorije. Iako je dizajn sajta nešto stariji, prilično je lak za navigaciju i simpatičnog izgleda, a sigurno je to da svako može pronaći nešto što ga interesuje.

Adresa: www.eyewitnesstohistory.com

Filharmonija

Dokonom čoveku može svašta da padne na pamet, a još jedan od dokaza te tvrdnje može se naći na ovoj lokaciji. Reč je o krajnje neobičnom iskorišćavanju javnih kamera u nemačkom gradu Hamburgu, gde je uz pomoć aplikacije svakom posetiocu sajta omogućeno da dodeli neki od definisanih instrumenata slučajnim prolaznicima, ali i da promeni muzičku pratnju. Naravno, aplikacija je potpuno bezazlena i prilično zanimljiva, dakle savršena za gubljenje vremena. Napomenimo i to da potpuni doživljaj ’komponovanja’ prolaznika zahteva nešto brži pristup Internetu.

Adresa: www.sounds-of-hamburg.de

Veselin MILJKOVIĆ

 
.rs
Televizija u novom ruhu
You Tube iz piratske ere
Nova pravila SEM optimizacije (2)
Internet i autorska prava
Akcija skeniranja starih brojeva „Sveta kompjutera”
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera