INTERNET<>
072011<><>

.rs

Troškovno poskupljenje

Po zahtevu stranih investitora • Konačno prenosivost brojeva u mobilnoj • Najava novih e-gov servisa

Kao što je i najavljeno, RATEL je promenio cene u fiksnoj telefoniji (www.ratel.rs/informacije/novosti.234.html?article_id=1110). Ukratko, na osnovu troškovnog modela koji je Telekom Srbija konačno podneo RATEL-u i koji je navodno proveren jer je bio raspisan tender za njegovu kontrolu od strane RATEL-a, promenjene su cene razgovora i pretplate, kao i cene interkonekcije fiksna-fiksna i fiksna-mobilna. Ostaje pitanje da li je troškovni model ipak realan, jer računa sve troskove viška zaposlenih, nerazdvojenih troskova između sektora (kroz istu žicu ide i telefon i ADSL)... Posebno je zanimljiva rečenica iz RATEL-ovog saopštenja da su cene određene po troškovnom modelu u cilju postepenog otklanjanja dispariteta cena na domaćem tržištu u odnosu na zemlje u okruženju. Pa čemu onda informacije o troškovima usluga ako je cilj da dostignemo region sa cenama, a ne da plaćamo koliko nešto košta, uz zaračunate zarade operatera?

Napominjemo to da je Telekom saopštio da nije tražio promenu cena, već da je to, kako im je rečeno u RATEL-u, urađeno na zahtev drugog fiksnog operatera (stranih investitora). S obzirom na to da Orion telekom nije tražio poskupljenje, ostaje da je Telekom u svom saopštenju mislio na Telenor.

U svakom slučaju, od prvog avgusta pretplata za fiksni skače na 430 dinara, impuls za sve korisnike na 0,4043 dinara, dok minut razgovora u lokalnom saobraćaju iznosi 0,92 dinara (0,46 dinara), a u međumesnom 1,41 dinar (0,705 dinara u vreme slabijeg saobraćaja). Sve cene su bez PDV-a. Dakle, cene u lokalnom saobraćaju su povećane a cene u međumesnom smanjene.

U pretplatu za rezidencijalne korisnike uključeno je 300 besplatnih impulsa, a cene svih usluga biće izjednačene za kućne i poslovne korisnike. Pažljivi čitalac će se zapitati zbog čega se i dalje barata impulsima ako su cene definisane po minutu. Odgovor je – zbog starih analognih centrala koje Telekom još nije zamenio i pored rekordnih prihoda iz godine u godinu. Podsetimo da stepen digitalizacije u Srbiji još nije 100 odsto, a kada će biti, to niko ne zna.

Cene interkonekcije su 0,69 din/min za lokalnu terminaciju, 0,90 din/min za jednostruki tranzit, a 0,93 din/min za dvostruki tranzit u fiksnu mrežu Telekoma. Ovo su niže cene nego sadašnje Telekomove, pa izgleda da buduće smanjenje prihoda Telekomu Srbija u ovom segmentu RATEL pokušava da nadoknadi povećanjem cena pretplate.

Orion telekom proslavio je prvi rođendan i najavio dalje širenje usluga, pa čak i neke akvizicije u regionu, tačnije u Crnoj Gori i BiH. Samo tokom prethodne godine Orion je uložio 15 miliona evra, a kao cilj postavlja 10 odsto tržišta fiksne telefonije. Međutim, nekoliko dana po ovom saopštenju usledila je reakcija na RATEL-ovu odluku o promeni cena fiksne telefonije. Orion telekom ovu promenu nije tražio i zbog više cene interkonekcije u fiksnoj telefoniji samo gubi. Firma napominje da će njene cene zasad ostati nepromenjene i poziva RATEL da omogući fer konkurenciju na tržištu.

Od prvog jula trebalo bi da je konačno omogućen prenos broja u mobilnoj telefoniji, jer su sva tri operatera su izjavila da su spremna za to. Ostaje da se vidi kako će to funkcionisati u praksi zbog dva zanimljiva problema. Prvi je nemogućnost legalnog otključavanja telefona kupljenog od operatera, a drugi to što korisnici mogu doći u zabludu da troše minute „u okviru mreže” jer se prilikom prenosa prefiks mreže zadržava.

Nakon neuspešne prodaje Telekoma, sindikati traže od države da otkupi OTE-ov deo akcija, a u austrijskoj štampi može se pročitati da Telekom Austrija nije odustao od Telekoma Srbija i da se čekaju politički trenutak i rezultati narednih izbora za nastavak pregovora. U međuvremenu, Austrijanci su u Hrvatskoj preko svog Vipneta kupili za 93 miliona evra fiksnog operatera B.net. U Hrvatskoj se po zahtevu tamošnjeg regulatornog tela uvodi mogućnost limita potrošnje mobilnih, ali i fiksnih linija.

Arapska telekomunikaciona kompanija Mobile Inteligence Solutions zainteresovana je da postane četvrti telekomunikacioni operator u Crnoj Gori. Dakle, očekuje se još jedan tender.

S obzirom na početak sezone godišnjih odmora, mobini operateri nude letnje roming pogodnosti, pa vam savetujemo da se pre puta dobro informišete o načinima kako da pođete što jeftinije.

Krajem maja održana je redovna skupština RNIDS-a na kojoj je usvojen pravilnik o ćiriličkom domenu. Zasad nije formiran cenovnik, ali se očekuje da će on biti više nego povoljan. U prelaznom šestomesečnom periodu, vlasnici postojećih .rs domena imaće prednost pri registraciji. Više detalja o tome kada budu poznati cenovnik i tačan datum početka registracije.

RNIDS je uspostavio saradnju sa Privrednom komorom Srbije u cilju prenošenja nadležnosti na PKS kao institucije u okviru koje će se voditi postupak rešavanja sporova povodom registracije internet domena .rs, a sve u skladu sa Pravilnikom koji je RNIDS usvojio početkom maja.

Od sledeće godine građani će moći da podnose godišnje poreske prijave elektronskim putem, a u toku je proba projekta elektronske prijave PDV-a. Još tokom maja počelo je registrovanje obveznika PDV-a za elektronsko poslovanje sa Poreskom upravom. Zasad je prijavljeno 17 od postojećih 100 hiljada firmi, a problem je i u tome što samo 4000 firmi poseduje elektronske sertifikate.

Republički geodetski zavod otvorio je u Beogradu digitalni arhiv za celu teritoriju Srbije. Glavna delatnost ovog arhiva je prevođenje svih analognih dokumenata u u digitalni oblik.

Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je da očekuje da će do marta 2012. godine svi domovi zdravlja dobiti mogućnost da izdaju elektronske upute i recepte, što će znatno olakšati rad lekarima.

U okviru projekta „Digitalna škola”, sve osnovne škole u Srbiji dobile su moderno opremljene računarske kabinete.

Google je u Zagrebu otvorio kancelariju za tzv. region adrijatika. Ona će pokrivati tržišta Srbije, Hrvatske i Slovenije, a na njenom čelu nalazi se Joško Mrndže.

Povodom završetka školske godine, EUnet petu godinu zaredom organizuje akciju „EUnet za 5”, kojom nagrađuje sve učenike osnovnih i srednjih škola besplatnim Internetom. Ove godine đacima je omogućeno da četiri meseca besplatno koriste EUnetov ADSL.

Telekom je najavio novu promociju koja će trajati do kraja septembra. Svi korisnici koji izaberu Open ADSL Click brzinu prema svojoj meri uz ugovor na 12 meseci dobijaju 50 odsto popusta. U mobilnoj telefoniji novitet su DATA prepaid tarifni dodaci – za 30 dinara 20 MB traje jedan dan, a za 60 dinara 50 MB traje nedelju dana.

Telenor je uz aktuelne modele tablet računara ponudio internet pakete „Surfuj”, kod kojih nakon potrošene ugovorene količine podataka brzina protoka biva drastično smanjena, ali se korisnik ne ostavlja bez konekcije niti dodatno plaća ukoliko to ne želi. Ovo je očigledno odgovor na Vipov mobilni Internet, jer MTS zasad nema ovakav tarifni paket.

BlogOpen je izabrao pobednika nagradnog konkursa za jednominutni promotivni spot koji će najaviti ovogodišnju konferenciju BlogOpen 2011 koja će biti održana 8. i 9. oktobra u Novom Sadu. Pobednički rad delo je Deane Petrović, koja je na najkreativniji način iskoristila materijal postavljen na sajtu Green Design i osvojila nagradu od 12.500 dinara i kotizaciju za konferenciju. Tri prvoplasirana video spota možete pogledati na sledećim adresama: www.youtube.com/watch?v=Hf7Y9ER48Z8, www.youtube.com/watch?v=RqhTwQIlajg, www.youtube.com/watch?v=EWWyBhnkxb8.

Dušan DINGARAC

 
.rs
Šta mislite o ovom tekstu?
Sajber ratovanje postaje realnost
Anonymous i LulzSec
Web 360° Virtual Tour Walk System
Muzika u oblaku
Bitcoin
Stiv Bolmer
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera