TRŽIŠTE<>
072011<><>

Kraj desktop računara?

PC ide u penziju?

Jedan od tvoraca personalnog računara kakvog danas poznajemo kaže da je vreme za promene. Da li se slažemo s njim?

U knjigama, na sajtovima internet enciklopedija i u mnogim računarskim kuloarima pronaći ćete da je Stiv Džobs (Steve Jobs) jedan od tvoraca personalnog računara kakvog danas poznajemo. Trideset i koju godinu ovaj harizmatični zanesenjak, idol štrebera i onih koji bi to voleli da budu, menja svet informacionih tehnologija. U centru tog sveta doskora se nalazio upravo PC. Džobs kaže da je vreme za promene. Da li se slažemo s njim?

Došlo je novo informatičko doba – ono u kojem lidersku ulogu preuzimaju tehnologije i pravci koji u prvi plan ističu vrhunski doživljaj korisnika (eng. user experience). Polako prestajemo da slušamo o tome kakav je procesor, koliko snage nudi, koliko se memorije nalazi u uređaju i u kojoj je tehnologiji izrađen ekran. Ovi podaci ustupaju mesto informacijama koje govore o zadovoljstvu koje korisnik doživljava dok uređaj drži u rukama, konzumira multimedijalne sadržaje ili priprema prezentaciju za neku poslovnu aktivnost. Samo od sebe nameće se gledište da je sve ovo navedeno dokaz da se informatička javnost „uneozbiljila” te umesto da kao do sada troši svoje vreme na podizanje radnog takta procesora, troši ga na beznačajno dodvoravanje neobrazovanima. Takav stav je rigidan i površan – njegovo utemeljenje u praksi je na veoma klimavim nogama. Svet IT-a se promenio! Računar više nije ekskluzivno skrovište štrebera kao u Džobsovo (ili vaše, naše) vreme. Konačno su se obistinila Murova predviđanja – računari se prodaju u supermarketima, ne baš „na kilo”, ali približno tako. Potrošači su raznorodni – od univerzitetski obrazovanih pojedinaca do onih koji dalje od osnovne škole nisu išli.

Tržišni udeo popularnih tabličnih računara u SAD (maj 2011.)
Da li sve to znači da su savremeni računari skrojeni upravo za te „neobrazovane” pojedince? Zlonamerni jedva čekaju ovakvo pitanje jer jedva čekaju da to potvrde. Ipak, to nije tako. IT industrija se prilagodila i otisnula u nekom svom pravcu. Ona više nije u službi obrazovnih pojedinaca, ona je sada skoro pa osnovno pravo svakog ljudskog bića.

Revolucija, ponovo

O ubicama tog istog personalnog računara slušali smo godinama, čak decenijama. Osporavan od samog starta, stari, dobri PC izdržao je svakakve napade, prilagođavao se koliko je mogao i donosio bogatstvo mnogim kompanijama koje su se na vreme „ukrcale u voz”. Džobs je već više puta „napadao” PC i svim tim napadima jedno je zajedničko – svi su bili usmereni protiv kompanije, ne protiv proizvoda (iako to glavnokomandujući kompanije Apple nikada javno neće priznati). Prvo je to bio rat Applea protiv IBM-a, a kasnije se s druge strane našao Microsoft, uprkos veoma bliskoj zajedničkoj prošlosti Gejtsa i Džobsa. Taj rat, u nešto izmenjenom obliku, i danas se vodi, a njegovo razumevanje ključno je za razumevanje takozvane post PC ere, perioda koji Džobs najavljuje kao sledećeg bitnog doba u razvoju informacionih tehnologija.

Vreme potrebno da se rasprodaju kotizacije za učešće na WWDC (World-Wide Developer Conference), glavnom događaju za one koji se bave razvojem softvera na Apple platformama Mac OS X i iOS
Reč je o izrazu koji smo već čuli – pre desetak godina pričalo se da će računari kakve poznajemo zamreti jer će povećanje propusne moći globalne svetske mreže podstaći razvoj nekakvih drugačijih uređaja koji će se konektovati na Internet i koje ćete koristiti „24/7” (24 sata dnevno, sedam dana u nedelji) i time u potpunosti napustiti svoj stari, dosadni PC. Tako nešto ipak se (još) nije desilo. U deceniji za nama prodaja računara konstantno je rasla, i to dvocifreno (u procentima). Povod za novu najavu odlaska personalnih računara u penziju jeste predstavljanje druge generacije najpopularnijeg (jedinog pravog, ako se tako može reći) tabličnog računara (eng. tablet).

Najava kraja ili promena paradigme

U svom obraćanju javnosti pri predstavljanju iPada 2, Džobs se osvrnuo na interpretaciju da su pametni telefoni i tablični računari danas zajedno „moćniji” od personalnih računara i da će sve veći broj ovih uređaja u potpunosti izbaciti stare „mašine” iz jednačine. Tu tvrdnju je u internetski etar lansirala i svojevrsna podrška Gartnera (kompanije za istraživanje tržišta), koja je ustvrdila da će sve veća prodaja iPada i drugih tabličnih računara uticati na pad planirane prodaje personalnih računara. Ma koliko taj stav bio zabrinjavajući za velike proizvođače čipova, bolji pogled na situaciju mogao bi da ponudi i drugačiju interpretaciju.

Ne dobivši bitku Mac vs PC, Apple je morao nešto da učini kako bi se nametnuo kao liderska IT kompanija. Na tom putu od najvećeg značaja su iPod, iPhone i iPad, uređaji koji su kompaniji iz Kapertina u SAD doneli ne samo željenu poziciju u prodaji već i mogućnost da upravlja promenama u čitavoj industriji. Apple je, upravo zahvaljujući toj mogućnosti, izmestio borbu na drugačije bojno polje, ono s početka ove priče. Umesto podatka o tome koliko je brz novi procesor ili koliko obradnih jedinica ima u grafičkom čipu ili o kom se uopšte čipu radi, Apple se koncentriše na mogućnosti svog proizvoda. Ovakav pogled na svet i te kako ide na ruku kompaniji Apple. Njihov korisnički interfejs, način na koji se prikazuju informacije od značaja korisniku i kompletan doživljaj nekog njihovog uređaja uvek su ispred konkurencije makar za nijansu. Ova promena paradigme uslovila je da se danas ratovi ne vode na liniji razgraničenja proizvoda različitih kompanija, već na onoj koja razdvaja „staro” od „novog”. iPad donosi ukus novog, svežeg, drugačijeg i slobodnog (iako je u pitanju proizvod u kojem je veoma malo toga dozvoljeno), a vaš stari PC? Dugo traje podizanje sistema, ne možete ga poneti sa sobom, a ako je u pitanju laptop, njegova baterija sigurno neće nadmašiti 10 sati uživanja koliko nudi iPad. Sve su to snažni argumenti za posedovanje tabličnog računara ili pametnog telefona, ali je pitanje da li to znači da su kućni računar ili poslovni laptop suvišni. Nameće se još jedan pogled na stvari – zar pametni telefon ili tablični računar nisu računari? Naravno da jesu. Apple bi voleo da stvari posmatrate drugačije, da pomislite da je PC zapravo samo desktop/laptop računar sa operativnim sistemom Windows. Kada se u obzir uzme činjenica da je, otkako je Mac zapravo postao PC (Intelov procesor, čipset, nVidijina grafička kartica, standardne komponente), porasla prodaja ovih računara, postavlja se pitanje da li je gospodin Džobs baš skroz iskren u najavi dotične revolucije.

Za trenutno najmoćniju svetsku kompaniju (u IT sferi i šire), tržište prenosnih uređaja je ključno za postizanje potpune dominacije. U tome svakako nisu jedini. Microsoft je najavio revolucionarni Windows 8 (prve utiske možete pročitati u ovom broju), koji bi trebalo da objedini sve varijante uređaja, od prenosnih do desktop računara. Google poprilično dugo, moglo bi se reći, sprema Chrome OS na jednom tipu, odnosno Android na drugom tipu uređaja. Apple ima relativno sličan mehanizam: iOS na prenosnicima, Mac OS X na laptop, desktop i ostalim računarima. Osnovni razlog što se ove dve kompanije nisu usudile da idu istim putem kao Microsoft jeste priroda samih uređaja. Prenosnici su opremljeni ekranima na dodir, što i te kako utiče na dizajn i funkcionalnosti korisničkog interfejsa, a upravo je u toj kategoriji Apple izgradio najkvalitetniju odstupnicu. Na tom polju ima mnogo inovacija – u trku su se uključili i proizvođači uređaja, pre svih HTC, Samsung i RIM, dok odgovor kompanije Nokia još čekamo.

• • •

Debata o sudbini PC uređaja odavno je otvorena. Blistav početak širokopojasnog Interneta bio je prvi veliki izazov i preskočen je sa najvišom ocenom. Mnogi će ove godine kupiti pametni telefon ili tablični računar, ali će i dalje kod kuće i na poslu za ozbiljan rad ipak koristiti stari, dobri PC. Gartner je, u okviru studije o budućnosti u IT industriji, s javnošću podelio deo koji glasi: „Ograničenost PC uređaja je izložena (javnosti)”, gde se osvrnuo na činjenicu da je doskora PC bio mejnstrim uređaj, koji se mogao pohvaliti time što su njegovu spoljašnjost dizajnirali poznati svetski umetnici i dizajneri. Kako se navodi, to više nije slučaj – sada su u modi prenosnici, pa će PC, nakon dosta godina provedenih u miru, morati ponovo u rat, ovog puta sa protivnikom u vidu tabličnog računara. Budite u toku, čeka nas uzbudljiva borba za pozicije u „novom dobu”.

Naposletku, pogledajte neke od podataka, ogoljenih od tendencioznih komentara, koji govore ponešto o tome koliko je PC zreo za penziju:

Intel je prijavio zaradu veću od procenjene. Prihodi u PC odeljenju porasli su za 17% u odnosu na prethodnu godinu.

• Profit kompanije IBM porastao je za 10% u odnosu na prethodnu godinu

• Apple ne može da isporuči dovoljno iPad2 uređaja – od planiranih 6 miliona prodato je 5,1 milion, iako je isporučeno samo 4,7 miliona.

• Tablični računar Playbook (RIM, Blackberry) prodat je u svega 500.000 primeraka i retko koji korisnik se na Internetu javlja da je zadovoljan

• Prodaja uređaja u kompaniji HTC cveta – samo u maju ostvaren je duplo bolji rezultat od ukupne prodaje u prethodnoj godini

• Nijedna kompanija nije uspela da izbaci dostojnog konkurenta iPadu u toku 2010. godine, a ni u prvoj polovini 2011.

Momir ĐEKIĆ

 
 TRŽIŠTE
Kraj desktop računara?
Šta mislite o ovom tekstu?

 NA LICU MESTA
ICANN 41, Singapur
EuroDIG
InfoTech 2011, Vrnjačka Banja
Epson/Ewe Comp konferencija
Telenor prezentacija
Ostali događaji, ukratko

 DOMAĆA SCENA
Teslini patenti u 3D

 SITNA CREVCA
Veza računara i monitora

 SERVIS
Izbor memorije
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera