INTERNET<>
082011<><>

Cloud Computing tržište u Srbiji

Prognoza za avgust: oblačno

Da li znate kakva je aktuelna ponuda računarstva u „oblaku” u Srbiji?

Dobre vesti za sve one koji su čekali malo oblaka u ove vrele dane: u Srbiji je već neko vreme moguće iznajmiti usluge Cloud Computinga. Veći broj konferencija u zemlji organizuje se sa Cloud Computingom kao glavnom temom, a mi smo potražili detalje o ponudi domaćih kompanija.

Krajem 2008. godine (SK 11/2008) pisali smo o „oblacima” u svetu informacionih tehnologija. Tada smo, ističući dobre i loše strane ovog ne tako novog koncepta računarstva, postavili pitanje kako će izgledati svet IT-a sa implementiranim tehnologijama koje predstavljaju preduslov za njegovo funkcionisanje. Odgovore je na površinu izbacila i ekonomska kriza, koju su neki iskoristili kao izgovor da ne ulažu u novitete, a drugi kao priliku da uštedom troškova isplivaju kao pobednici. Kako to izgleda u našoj zemlji?

Podsetimo da je Cloud Computing tehnologija koja omogućava pojedincima (rezidencijalnim), tj. poslovnim korisnicima, korišćenje računarske infrastrukture po sistemu – koliko koristiš toliko platiš. U trenutku kada su kapitalna ulaganja u računarsku infrastrukturu izazov i za veće korporacije, sistem po kojem se infrastruktura iznajmljuje, sa svim pogodnostima dostupnosti od 99,98 odsto u toku godine na bilo kom klijentu (desktop, laptop, tablični računar, mobilni telefon), predstavlja dobar put ka uštedi. Prema pokazateljima iz analiza koje se sprovode u inostranstvu i kod nas, uvođenjem ove tehnologije investicioni troškovi smanjuju se za više od 50 odsto, dok se operativni troškovi smanjuju i više od 70%. Ovo su svakako najznačajniji argumenti u korist računarstva u „oblacima”. Mane ove tehnologije takođe su poznate – podaci se (u opštem slučaju) ne nalaze se kod vas već na udaljenom serveru (obično se korisnicima ne saopštava tačna geografska lokacija, ali im ona i nije od nekog značaja), gde su bitni pojmovi dostupnost i oporavak od kvara, ali i pitanje sigurnosti podataka. Ne treba zanemariti ni činjenicu da za neke vrste aplikacija rešenje kao što je izmeštanje podataka i same aplikacije u oblak nema previše smisla – to su, pre svega, takozvana core business rešenja.

Veliki izazov predstavlja i realnost poslovanja većine kompanija u svetu i kod nas – softveri koji se koriste nisu standardizovani, te je njihovo komponovanje sa tehnologijama poput Cloud Computinga često teško izvodljivo. Naime, većina kompanija smatra da je jeftinije da se „unutar kuće” izradi aplikacija koja ispunjava minimalan skup funkcionalnosti. Ipak, u praksi se često pokaže da je takva odluka kočnica razvoja u budućnosti. Jedini način da se u red dovede čitava situacija jesu konsolidacija i standardizacija aplikacija unutar poslovnog sistema. Na taj način kompanija (ili pojedinac) tačno će znati koje funkcionalnosti su im potrebne, na koji način i u kakvom formatu. Ovo će mnogo pomoći da se svi poslovni procesi unutar kompanije parametrizuju, a sve u cilju lakšeg povezivanja sa sistemima na nižem sloju apstrakcije, tačnije uključivanja u sistem podržan „oblacima”. Nakon ispunjenja takvog algoritma, kompanija se može osloniti na provajdere Cloud servisa u smislu dostupnosti aplikacije(a) na različitim platformama sa obezbeđenim mehanizmom za disaster recovery (opravak od kvara).

U Srbiji se može naći široka paleta usluga u tom domenu. U toj oblasti značajna je saradnja Telekoma i kompanije Coming Computer Engineering, zasnovana na VMWare rešenjima. Telekom Srbija (zahvaljujući prisutnosti u regionu u Crnoj Gori i BiH) ima oko devet miliona pretplatnika i kao provajder signala mobilne telefonije, ali i širokopojasnog Interneta, idealni je partner kompaniji Coming Computer Engineering iz Beograda, koja se već 20 godina bavi razvojem i implementacijom IT sistema. Uočena je poslovna potreba za javnim i privatnim Cloud rešenjima koja nude fleksibilno korišćenje virtuelne infrastrukture, iznajmljivanje virtuelnih servera, odnosno serverskih i korisničkih aplikacija ili čitave platforme. Elementi ove usluge podrazumevaju povezivanje sa lokacijom infrastrukture sistema Cloud Computing te kompanije, pristup virtuelnim destop i/ili serverskim uređajima, kreiranje i podešavanje virtuelnih elemenata po želji korisnika, kao i instalaciju i podešavanje odgovarajućih aplikacija. Uslugu, prirodno, prate i sistemi za podršku sigurnosti podataka, kao i mehanizmi za disaster recovery.

Partnerstvo te dve velike kompanije garantuje obezbeđenje i nadzor data centra prema najvišim standardima, bezbednu VPN konekciju, virtuelni firewall, enkripciju podataka i antivirusnu zaštitu. Usluge Cloud Computing infrastrukture u režiji ovog tandema dolaze kroz nekoliko nivoa podrške – od osnovnog (devet sati, pet dana u nedelji), preko tri dodatna paketa koji nude 24/7 podršku sa dodacima nadgledanja, administracije svih podsistema, kao i optimizaciju performansi. Podrška poslovanju malim i srednjim preduzećima se proširuje i kroz iznajmljivanje infrastrukture samo za potrebe bekapovanja ili otkaza primarnog sajta, kao i za potrebe obezbeđivanja sezonskog i vršnog kapaciteta prema potrebama korisnika. Više informacija možete pronaći na sajtu kompanije Coming Computer Engineering (www.coming.rs), gde su dostupne i razne prezentacije na ovu temu s obzirom na široko polje delovanja u tom domenu.

Isto tako, ponudu Cloud usluga u Srbiji nudi i dobro poznata kompanija EUnet. Ovaj internet provajder je iznajmljivanjem Telenorovog Tier 3 data centra u Beogradu, ali i onih u Londonu i Majamiju, obezbedio veoma funkcionalnu infrastrukturu za podršku računarstvu u oblacima. Rešenja ove kompanije bazirana su na platformi CA3 AppLogic i ističu se agilnošću i skalabilnošću u pogledu kreiranja, raspoređivanja, upravljanja i nadgledanje aplikacija u oblaku. Usluge koje EUnet nudi raznolike su i pokrivaju sve segmente poslovanja – od iznajmljivanja Cloud servera (ponuđenih u četiri varijante) do privatnih Cloud servera (takođe u četiri varijante) i aplikacija u „oblaku” namenjenih razvoju i upravljanju kompleksnim portalima (Web Cloud server, LAMP server sa firewall i load balancing podrškom). EUnet nudi i razne web servise u domenu „oblaka”, i to u obliku već standardnih audio streaming, servera elektronske pošte i mejling listi, preko sistema telefonske centrale i FTP servera, sve do document management, SugarCRM i Jira (project/problem management) sistema. Više o uslugama koje nudi ova kompanija možete naći na sajtu www.eunetcloud.com. Posebno bismo pohvalili postojanje veoma kvalitetnih video fajlova koji pojašnjavaju aspekte računarstva u „oblacima” i dodatno olakšavaju izbor adekvatne usluge.

Ponudu zaokružuje kompanija Net++, koja je prvi zvanični prodavac Symantecovog Cloud rešenja za integrisanu zaštitu računara. U korporativnim ekosistemima Symantec spada u sam vrh ponude i nije čudno to što je u relativno kratkom roku postao dostupan i u našoj zemlji. Iznajmljivanjem Symanteca, kompanija ili pojedinac premeštaju odgovornost IT sigurnosti na treću stranu – u „oblak”, zajedno sa više od 10 miliona korisnika u svetu. Ažuriranje sistema za zaštitu vrši se automatski, a održavanje se ne naplaćuje dodatno, već je deo inicijalne usluge. U skladu s očekivanjima, paketi koji se mogu iznajmiti su onaj za integrisanu zaštitu mreža malih i srednjih preduzeća (Endpoint Protection.cloud), antivirusna zaštita kompatibilna sa svim mejl serverima (Email Antivirus.cloud) i paket AntiSpam.cloud za sprečavanje neželjenih pošiljki u sistemu elektronske pošte. Sve informacije o ovim uslugama mogu se naći na www.netpp.rs.

• • •

Pojedinačni korisnik u Srbiji još ne mora da razmišlja o Cloud Computingu, osim ako ne planira da otvori portal ili internet medij sa dnevnim osvežavanjem, gde iznajmljivanje Cloud infrastrukture može umnogome da olakša proširivanje zahtevanog kapaciteta. Cena radne snage u Srbiji još je veoma mala i postavlja se pitanje finansijske opravdanosti uvođenja Cloud Computinga u kompanije. Verovatno je mnogima i dalje jeftinije da razvijaju softver za sebe (plaćanjem malih mesečnih nadnica za programere), da podatke drže na hard diskovima i da se snalaze, barem dok finansijski ne ojačaju. Pozitivni primeri nekih kompanija u Srbiji koje su prešle u „oblak”, poput portala RTS-a, ipak ukazuju na to da je i kod nas moguće napraviti funkcionalan projekat koji štedi novac (i to onaj koji se crpi iz džepova građana) i olakšava korišćenje. Zato nije iznenađujuće to što su planovi uvođenja Cloud servisa usmereni ka javnim preduzećima i delovima javnog i Vladinog sektora, gde uštede koje garantuje Cloud znače i smanjenje troškova iz budžeta, što svakako pomaže u teškoj ekonomskoj situaciji u državi.

Momir ĐEKIĆ

 
.rs
Da li je Facebook ugrožen?
Cloud Computing tržište u Srbiji
Šta mislite o ovom tekstu?
Promene na Facebooku
YouTube noviteti
Plaćanje putem Interneta
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera