NA LICU MESTA<>
082011<><>

Vodič za digitalnu džunglu

Seminar Digital Impact , hotel „Continental”, Beograd, 1. jul

Organizator ovog seminara bila je oditorska kuća ABC Srbija, koja je imala nameru da pojasni uticaj Interneta na sferu marketinga i oglašavanja. Povod za seminar bilo je potpisivanje ugovora sa firmom Gemius, čiji će softver Audience ABC Srbija koristiti u daljoj evaluaciji posećenosti srpskih sajtova. Ipak, ono što je prepunoj sali bilo interesantnije i korisnije jesu predavanja troje gostujućih predavača.

Predavanje Džona Vilijamsa (agencija Grey iz Londona) bilo je fokusirano na pitanje kako bi marketinške agencije trebalo da se menjaju u doba Interneta. Iako je to pitanje možda malo nezanimljivo, predavač je šarmantno objasnio dva ključna elementa od kojih se polazi, oličena u dve sintagme – „Context is the Emperor” i „Long and open Idea”. Prva daje značaj internet sadržaju kao ključnom elementu ove globalne mreže, dok druga govori o tome da marketing više nije mesto za jednog čoveka, već da se na idejama radi timski kroz intenzivan razgovor. Najbitnije – nema mesta egu u ideji.

Drugo predavanje bavilo se pitanjem digitalnih medija i „oskudice pažnje”, a održao ga je Brajan Morisi, glavni urednik „Digidaya”. „Oskudica pažnje” je izraz iskorišćen da naznači da se na Internetu dešava eksplozija sadržaja, da ima previše jeftinog sadržaja i da se oglasi (baneri i slično) stavljaju svuda gde je moguće. Sve ovo utiče na pažnju korisnika, a kao dokaz za to dato je stanje u SAD: postoji 1,1 trilona reklamnih banera i ostalih oglasa na Internetu, ali tek 8 odsto korisnika klikne na samo 25 odsto svih banera. Takvo stanje nateralo je i oglašivače da se prepuste sveopštem trendu – oglasi se sada prave kao sadržaj, a primetno je da se u tu svrhu sve više koriste društvene mreže.

Za kraj je ostavljeno predavanje Izraelke Tal Navaro, koja je govorila o revoluciji društvenih mreža. Prvo, ona je posmatrala taj fenomen kulturološki, kao jedan od najvećih uticaja na način života ljudi. Raščlanjujući teorijski ovaj fenomen, ona je objasnila zbog čega postoji tolikibroj korisnika ovih mrež, počev od osnovnih (ostati s nekim u kontatu), preko socijalnih (biti deo nekog društva), pa sve do toga da ljudi žele da se iskažu. Tako posmatrano, oni koji postavljaju reklame moraju da imaju na umu da je društvena mreža takva da je oglašivač u direktnoj komunikaciji sa korisnikom ili kupcem. I ne samo to, već moraju da uče o njima i da uče od njih.

Na kraju seminara bio je organizovan okrugli sto koji se bavio temom važnosti istraživanja na Internetu za efikasniji marketing. Veoma posećen seminar nije ostavio nikoga ravnodušnim, iako je više ukazao na trendove u svetu nego kod nas. Normalno, ti trendovi polako i sigurno stižu i u naše krajeve.

Dušan STOJIČEVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Teorija singularnosti

 NA LICU MESTA
Microsoft Imagine Cup 2011, Njujork
Seminar Digital Impact
Šta mislite o ovom tekstu?
WebFest2011.me
Fujitsu / Direct Link konferencija
Konsing Group radni doručak
Huawei demonstracioni kamion
Ostali događaji, ukratko

 KOMPJUTERI I FILM
„Planeta majmuna: početak”
„Automobili 2”

 DOMAĆA SCENA
Digitalni arhiv RGZ

 SITNA CREVCA
Veza računara i monitora (2)
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera