NA LICU MESTA<>
082011<><>

Strogo poverljivo

Konsing Group radni doručak, hotel „Balkan”, Beograd, 27. jun

Verovatno za ovu firmu niste čuli, pa odmah da vam kažemo da će oni raditi na planiranju IT infrastrukture Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine za poznatog mobilnog operatera O2 (vrednost posla oko dva miliona funti). I ne samo to, već su u maju ove godine potpisali ugovor sa norveškom firmom Netel AS (vredan 15 miliona evra) o zameni novom opremom i izgradnji mobilnih mreža (svih) norveških operatera mobilne telefonije – Telenor, Netcom i Mobile Norway. I ne samo to, već je najavljeno još sličnih poslova na području skandinavskih zemalja i Poljske, gde se vrlo brzo očekuje konkretan ugovor sa mobilnim operaterom Aura Two za zamenu njihove kompletne mreže novom opremom. I ne samo to...

Zapravo se radi o beogradskoj firmi koja je nastala 1995. godine pod okriljem nekadašnjeg srpskog giganta Elektronska industrija, a koju je privatizovala američka kompanija CGI (COMgroup International) 2002. godine kupivši 70 odsto vlasništva, koliko ima i danas. Sada je to firma sa više od 350 zaposlenih, a veliki broj njih su inženjeri koji su i nosioci opisanih poslova. Svoje osnovne poslove planiranja, modernizacije i izgradnje mobilne mreže ova firma radila je sa sva tri domaća provajdera, a od ostalih delatnosti – oni su provajderi bežičnih mreža za poslovne korisnike.

Tako smo na ovom radnom doručku dobili pravi dokaz da naše firme ne moraju da izvoze robu i sirovine da bi bile uspešne na zapadnom tržištu. Konsing Group (www.konsing.net) dokazala je da može da se izvozi i pamet, ali ne na onaj način na koji smo navikli – odlaskom mladih inženjera. Ova firma bavi se inženjeringom u telekomunikacijama i najveća je te vrste u jugoistočnom delu Evrope, a u našoj zemlji drži oko 70 odsto tržišta u tom poslu. Širenje na evropsko tržište je, kako tvrde u firmi, rezultat ulaganja u ljude i njihovo znanje, a pri tom obećavaju još radnih doručaka za prezentovanje novih ugovora. A vi nemojte nikom da kažete ovo za OI u Londonu – to spada pod „strogo poverljivo”. I za kraj jedno pitanje – da li sada znate ko je Konsing Group?

Dušan STOJIČEVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Teorija singularnosti

 NA LICU MESTA
Microsoft Imagine Cup 2011, Njujork
Seminar Digital Impact
WebFest2011.me
Fujitsu / Direct Link konferencija
Konsing Group radni doručak
Šta mislite o ovom tekstu?
Huawei demonstracioni kamion
Ostali događaji, ukratko

 KOMPJUTERI I FILM
„Planeta majmuna: početak”
„Automobili 2”

 DOMAĆA SCENA
Digitalni arhiv RGZ

 SITNA CREVCA
Veza računara i monitora (2)
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera