NA LICU MESTA<>
082011<><>

Huawei kamion bele boje

Huawei demonstracioni kamion, Bel Expo centar, Beograd, 21. jul

Uobičajeno mišljenje, stečeno na buvljaku, bilo bi: „Pih, opet neka kineska bofl roba”. Takav stav se (ne samo) u našoj zemlji uvrežio, uprkos činjenici da mnogi svetski IT giganti svoju proizvodnju odavno sele u Kinu, kao i da velika većina telekomunikacionih provajdera koristi upravo Huawei opremu. A građenje brenda Huawei na našem tržištu počelo je sa IPTV-om, koji je Telekom pre neku godinu postavio upravo sa njihovom opremom. Danas se o kineskom IT gigantu mnogo više zna, a „buvljačko mišljenje” odavno je iščezlo. Čak i ova demonstracija, koju je Huawei namenio prvenstveno (potencijalnim) poslovnim partnerima, dokazala je da imaju originalnosti, ne samo po pitanju robe koju nude već i u samom nastupu.

Kamion, čija je prikolica opremljena najnovijim proizvodima firme Huawei, nakon dvadesetak svetskih metropola stigao je i u Beograd (a posle Beograda nastavio je put za Podgoricu). Unutrašnjost je opremljena kao sala za demonstracije sa svom neophodnom opremom (stolicama i video bimom), a jedino što je potrebno jeste da se „štekne” na neki broadband priključak Internetu – i svi uređaji u prikolici su u funkciji. A uređaji su autora teksta zamalo naterali da se prijavi za volontera-demonstratora za narednih 20 gradova. Paleta prikazanih proizvoda je široka: prikazano je desetak mobilnih telefona, od kojih se na našem tržištu trenutno nudi samo jedan, a neki će debitovati u narednim mesecima, nekoliko tableta, preko video telefona, do raznih svičeva i ostale mrežne opreme.

Međutim, možda je još i najinteresantnija sama filozofija firme. Oni insistiraju da se budućnost zasniva na spajanju mobilne i fiksne telefonije, za šta već sada imaju potpuna rešenja. Ključni problem koji oni vide jeste povećanje količine podataka koje traže korisnici, jer ulazimo u doba kada caruje Ultra-Broadband pristup Internetu (zato i cela manifestacija ima naziv „Ultra broadband, brightening future”). Bilo da ste kućni korisnik pa „vučete” sve više video materijala i slika, ili je u pitanju „razgovor” M2M (mašina sa mašinom) – žeđ za sve većim protokom iz dana u dan se povećava. A utoliti tu žeđ opremom normalne cene je cilj – kako ove firme tako i kupaca. Dokaz je to što je većina mrežne opreme koju smo videli imala niske cene, a Huawei je pazio i na ekološke komponente (potrošnju, na primer).

Demonstracioni kamion u Bel Expo centru bio je odlična prilika da bliže upoznamo (pre)široku gamu proizvoda kineskog giganta i da se uverimo u to da je Huawei zaslužio titulu jednog od najvećih svetskih proizvođača mrežne i telekomunikacione opreme. Usput, nema samo Apple onaj čuveni pokret „bacanja” za prebacivanje videa sa smartphona na TV, ima ga i Huawei.

Dušan STOJIČEVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Teorija singularnosti

 NA LICU MESTA
Microsoft Imagine Cup 2011, Njujork
Seminar Digital Impact
WebFest2011.me
Fujitsu / Direct Link konferencija
Konsing Group radni doručak
Huawei demonstracioni kamion
Šta mislite o ovom tekstu?
Ostali događaji, ukratko

 KOMPJUTERI I FILM
„Planeta majmuna: početak”
„Automobili 2”

 DOMAĆA SCENA
Digitalni arhiv RGZ

 SITNA CREVCA
Veza računara i monitora (2)
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera