INTERNET<>
092011<><>

.rs

e-brojevi

Da li e-Uprava može da reši redove za pasoše?

Portal e-Uprave (www.euprava.gov.rs) postoji malo duže od godinu dana. Na njemu su trenutno dostupne usluge 96 organa (35 republičkih i 61 lokalne samouprave). Od zvanično dostupnih 300 usluga, njih 250 je na nivou koji je veći od nivoa informacije. Dakle, i statična stranica sa obaveštenjem o postupku dobijanja neke potvrde je e-usluga. Na portalu je trenutno registrovano oko 15.000 korisnika, ali nisu dostupne informacije o broju i specifikaciji usluga koje su pružene putem ovog sajta. U toku je implementacija platforme za elektronsko plaćanje e-Plaćanje +, koju će organi javne uprave moći da koriste za svoje aplikacije nezavisno od portala.

Najpopularniji servis je onaj za zakazivanje termina za lične karte i pasoše. Proradio je 28. jula i kao logičan nastavak ne baš najsrećnijeg SMS zakazivanja. Ovoga puta servis je besplatan i dostupan je za četiri policijske stanice na teritoriji Beograda (Čukarica, Novi Beograd, Zemun i Zvezdara) i na celoj teritoriji Policijske uprave Novi Sad. U medijima je ova usluga najavljena na sva zvona. Za samo 24 sata stiglo je 1089 rezervacija, mediji su već javljali o tome kako jenjavaju redovi ispred policijskih stanica u Beogradu... Međutim, da je stvarni efekat ipak više stvar medijske kampanje govori, pored malog broja stanica u sistemu rezervacije, i mogućnost rezervisanja termina samo u narednih 14 dana (virtuelni šalter radi od 7.20 do 21.00), kao i nemogućnost zakazivanja termina za podizanje dokumenata. Tako je već desetak dana kasnije u medijima zabeleženo da je čovek u Novom Sadu čekao 40 sati da bi zakazao termin...

Iako još nisu poznati detalji oko podele besplatnih akcija Telekoma Srbija, kompanija preduzima neophodne korake kako bi se jednog dana kotirala na berzi. Tokom avgusta održan je tender za korporativnog agenta za pružanje finansijskih usluga u vezi sa hartijama od vrednosti.

Generalni direktori Telekoma i Telenora su, uz učešće predsednika UO RATEL-a, imali niz saopštenja u medijima. Tematika je bila odluka RATEL-a o izmeni cena u telefonskom saobraćaju – da li je ona obavezujuća za Telekom, da li ju je tražio Telekom ili možda Telenor ili ju je RATEL doneo da bi zaštitio sve učesnike na tržištu, a na osnovu cena iz Telekomovog troškovnog modela. U svakom slučaju, Telekom najviše boli nova, niža cena interkonekcije ka mobilnim mrežama, pa su tim povodom i tužili RATEL (još jedna tužba u nizu), dok je Telenor zadovoljan odlukom i planira da povuče svoju tužbu protiv RATEL-a...

Vip je objavio poslovne rezultate za prvu polovinu godine. Tržišno učešće je sa više od 1,5 miliona korisnika skočilo na 14,7 odsto, kao i prihodi, tako da je zarađeno ukupno 65,6 miliona evra. Iako to predstavlja rast od više od 34 odsto u odnosu na isti period prošle godine, Vip još posluje sa gubitkom.

Mesec dana nakon početka prenosivosti brojeva u mobilnim mrežama, operaterima je stiglo oko 6000 zahteva, od kojih je 3849 prosleđeno RATEL-u. Vip je imao najpozitivniji bilans, a u izveštajima je naveden samo broj onih koji su prešli u njihovu mrežu (1709), dok su Telekom (u 1475 iz 3261) i Telenor (u 1348 iz 1057) prošli znatno lošije. Veliki broj zahteva morao je da bude odbijen jer nisu zadovoljavali uslove. Iako se navedene cifre ne slažu sa onim što je RATEL objavio (očigledno je da je proces vrlo dinamičan i da presek nije urađen na isti način kod sva četiri izvora informacija), očigledno je da je Vip kao najmlađi operater na tržištu najviše profitirao.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić još jednom je ukazao na to da je neophodna javna rasprava o predlogu Pravilnika koji reguliše kontrolu elektronske komunikacije. U septembru će ova tematika biti ponovo pred Narodnom skupštinom, nakon što je Ustavni sud utvrdio da su pojedine odredbe zakona neustavne. Sam Pravilnik ide čak još dalje i omogućava narušavanje tajnosti sredstava komunikacije ne samo na osnovu sudske odluke, a uvodi i neke nove odrednice koje nisu definisane zakonom.

Ministarstvo finansija dalo je mišljenje o računima poslatim elektronskim putem (http://goo.gl/Rokbx). Iako je u javnosti to pompezno protumačeno tako da elektronski računi važe kao i papirni, pažljivijim čitanjem zaključuje se da takav dokument mora biti elektronski potpisan. No, to sigurno neće uneti revoluciju u poslovanje, jer nedostaje još mnogo propisa potrebnih da bi sve moglo da se obavlja elektronski.

Od 120 hiljada obveznika PDV-a, do sada se 20.000 njih registrovalo za elektronsko poslovanje kod Poreske uprave. Servis za elektronsko podnošenje prijave za PDV je aktivan i dostupan za 200 firmi u ovoj probnoj fazi, pa je u junu bilo čak 14 elektronskih prijava PDV-a naspram njih pet u maju. Servis poreske prijave godišnjeg poreza na dohodak građana biće spreman dogodine, kada se bude prijavljivao ovogodišnji porez, a u toku je analitička konsolidacija podataka kako bi u prvom kvartalu naredne godine u vidu elektronskog servisa bila ponuđena usluga upita stanja na poreskim računima.

MUP Srbije, tačnije Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, primilo je izraze zahvalnosti od Ministarstva za unutrašnju bezbednost SAD zbog ključnog doprinosa u operaciji Delego. Reč je o međunarodnoj akciji započetoj u decembru 2009. godine sa ciljem raskrinkavanja grupe od 72 osobe osumnjičene za promovisanje pedofilije i podsticanje seksualnog zlostavljanja dece preko Interneta. Stvari su počele da se odmotavaju kada je „pao” jedan od članova ove grupe u Novom Sadu. Grupa je koristila proksije za prikrivanje lokacije, programe za enkripciju i privatni forum. Tokom cele akcije uhapšeno je oko 500 ljudi.

Evropska komisija kritikovala je vlasti u Srbiji zbog ukidanja „lažnih” Twitter naloga nekih domaćih političara.

Nacionalni internet registri osam evropskih zemalja udruženo rade na podizanju svesti o važnosti internet domena, te su razvili Facebook igru Domain Star, koja korisnicima omogućava da obave Whois upit koristeći nazive domena na zabavan način. Na adresi apps.facebook.com/domainstar nalazi se aplikacija koja omogućava proveru da li je slobodan .rs domen u svim varijacijama imena i prezimena korisnika, uz link ka ovlašćenim registrima domena. Moguće je, naravno, proveriti i da li je bilo koja druga reč slobodna za registraciju u odabranom nacionalnom internet domenu.

Prvi krug prijavljivanja za program podrške projektima popularizacije Interneta za 2011. završen je 31. jula. Na adresu RNIDS-a u propisanom roku stigle su prijave za 191 projekat, iz svih krajeva Srbije.

World Wide Web napunio je 20 godina. Ubrzo nakon istorijske odluke ICANN-a, Internet Advertising Bureau pozvao je ICANN da povuče svoj plan za odobravanje komercijalnih „top level” domena.

Nedavno saopštenje PayPala, u kom se pominje Srbija, ne znači da će od 24. septembra Srbija biti uključena u ovaj sistem (http://goo.gl/anznr). Reč je o tome da PayPal drugačije tarifira neke transakcije u zavisnosti od toga sa koje se teritorije obavljaju, ali to nema nikakve veze sa „poreklom” samog naloga.

EUnet je u sklopu kampanje „Oblak po vašoj meri” predstavio popuste na dva cloud paketa (www.cloud.rs).

Orion Telekom predstavio je pripejd CDMA internet paket, koji za 4600 dinara uključuje USB modem i dva meseca besplatnog Interneta.

SBB je nakon Android aplikacije „Gledamo TV”, koja prikazuje sadržaj TV kanala, lansirao i aplikaciju koja predstavlja vodič kroz SBB video zonu, koja je sada dostupna gotovo u celoj Srbiji.

U komšiluku, odabrani korisnici Hrvatskog Telekoma testiraju LTE mrežu sa brzinom downloada do 150 Mbit/s. Cenimo da će, ukoliko se ne produbi kriza iz koje smo zvanično izašli, sledeće godine LTE biti predstavljen i u Srbiji, jer su pripreme infrastrukture u toku.

Dušan DINGARAC

 
.rs
Šta mislite o ovom tekstu?
Muzika u oblaku
Google kupio Motorola Mobility
Aktuelni trenutak Interneta u Srbiji
Sadašnjost i budućnost Interneta
Društvene mreže
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera