INTERNET<>
092011<><>

WWW vodič

MapMyRide

Iako se letu bliži kraj, to ne znači da treba prestati sa omiljenim sportskim aktivnostima. Ako ste odlučili da se time malo ozbiljnije pozabavite, predstavljamo vam jednu od boljih lokacija za praćenje sportskih aktivnosti. Map My Ride obezbeđuje mnoštvo funkcija koje mogu biti motivacionog karaktera, naročito zbog toga što je sajt u osnovi socijalna mreža, tako da se svaka aktivnost (trčanje, vožnja biciklom, pa čak i to šta ste pojeli) može podeliti sa drugima. Jedina zamerka odnosi se na reklame, koje su neizbežne ukoliko se koristi besplatna verzija sajta.

Adresa: www.mapmyride.com

EkoLog

Ako se preko Interneta ne može rešiti problem zagađenosti, možda je dovoljno za početak popisati gde se sve kriju potencijalne ekološke katastrofe u obliku divljih deponija, nemarnih zagađivača itd. EkoLog je delo domaćih autora (koji potiču iz više gradova Srbije), a obezbeđuje prijavljivanje problema na veoma jednostavan način. Svakako, zahteva registraciju, a uz svaki prijavljeni problem mogu se postaviti fotografije, kao i opis. Problemi su jasno predstavljeni na mapi i podeljeni u kategorije, tako da se može steći vrlo jasan uvid u stanje.

Adresa: www.el.rs

Srpski jezik

Ne postoji mnogo internet lokacija na kojima se može pronaći rešenje za jezičku nedoumicu. Da ne pominjemo samo broj adresa na kojima je upotreba srpskog jezika do te mere nepravilna da prevazilazi granice smešnog. Predstavljamo vam sajt koji je posvećen srpskom jeziku, a gde se, pored rečnika jezičkih nedoumica, mogu pronaći i gramatika i pravopis. Još je u fazi razvoja, te je pretraga moguća isključivo na ćirilici, a mnogi članci tek treba da budu objavljeni. Svakako, reč je o korisnoj adresi, spakovanoj u moderan dizajn.

Adresa: www.srpskijezickiatelje.com

Expansys

Iza čudnog i možda pomalo neprikladnog naziva Expansys krije se online prodavnica koja će se svideti svima onima koji vole da u svom posedu imaju uređaje koji su se tek pojavili u prodaji. Naravno, pod tim se prvenstveno podrazumevaju računari u svim oblicima, kao i sva moguća prateća oprema. Pored kupovine, na ovoj lokaciji moguće je poručiti čak i one uređaje koji su najavljeni da će uskoro biti u prodaji. Sajt je modernog dizajna i veoma praktičan ako želite da otkrijete nove, postojeće ili najavljene uređaje.

Adresa: www.expansys.com

Lekovi

Mada naziv Diagnosia sugeriše na to da je reč o sajtu za neki oblik dijagnostike, reč je o online enciklopediji lekova. Namenjen je kako pacijentima tako i doktorima kao ispomoć prilikom pronalaženja adekvatne zamene za neki lek, a navedene su i sve moguće posledice (pozitivne ili negativne) koje uzimanje nekog leka može da izazove. Sajt je preveden na četiri jezika (nemački, španski, engleski i francuski), a pretraga lekova može se vršiti na više načina. Svakako jedan od korisnih sajtova, čiju adresu treba imati u prečicama za svaki slučaj.

Adresa: www.diagnosia.com

Circuit Bee

Ako volite da se igrate lemilicom ili da projektujete električna kola, predstavljamo vam jednu relativno svežu i veoma zanimljivu internet lokaciju. Simpatičnog naziva i logoa, Circuit Bee svojim registrovanim korisnicima obezbeđuje da sa celim svetom podele svoje vizije i rešenja električnih kola. Sajt je još u fazi razvoja, podržava samo jedan format šema i ne sadrži veliki broj njih. Ipak, imajući u vidu to da je na samom početku svog web života, ubrzo možemo očekivati veći broj šema za raznoraznu primenu.

Adresa: www.circuitbee.com

Značenje

Šta je pesnik hteo da kaže, uglavnom najbolje zna samo on, ali nije redak slučaj da se jedna pesma može interpretirati na više načina. Ako je predmet vašeg interesovanja analiza omiljene ili bilo koje druge pesme, odgovor možete potražiti na stranicama Song Meaningsa. U pitanju je dopadljiva internet lokacija, jednostavna za pretragu i upotrebu. Namenjena je isključivo otkrivanju značenja pesama, a svaki registrovani korisnik može da pretpostavi na šta je pesnik mislio dok je pesmu stvarao.

Adresa: www.songmeanings.net

Okean

Kako svet u kome živimo ne može svima da obezbedi da se bave onim što bi najviše voleli, mogu nastati ozbiljni psihički problemi. Međutim, ako smo toga svesni, nešto možemo i da uradimo po tom pitanju. Dobar primer preduzimljivosti je jedan američki računovođa koji je celog života želeo da postane crtač stripova, ali se to nikada nije dogodilo. Iako nije postao svetski popularan, njegova potreba je zadovoljena, a ceo svet je bogatiji za jedan strip koji izlazi isključivo na Webu i koji se zove Calm Blue Oceans. Crteži su jednostavni i dopadljivi, a teme su raznovrsne.

Adresa: http://calmblueoceans.com

Writer Cafe

Pravo mesto za sve one koji vole da se bave pisanjem poezije ili proze je u društvu pesnika i pisaca. Internet lokacija Writers Cafe obezbeđuje da se oni nađu na jednom mestu, ma gde bili na planeti. Nažalost, jedini jezik koji je u upotrebi je engleski, ali imajući u vidu da je u pitanju najrasprostranjeniji jezik na Webu, to onda i nije veliki problem. Pored funkcija društvene mreže i još nekoliko korisnih, na ovoj lokaciji mogu se naći korisni saveti i uputstva kako započeti svoju knjigu, pesmu ili kratku priču.

Adresa: www.writerscafe.org

The Milk

Živimo u svetu gde se stvari dešavaju veoma brzo, te je teško ispratiti sve svoje obaveze, naročito one koje smatramo manje važnim. Svakako, postoji više načina da se sve zapamti ili zapiše, ali jedan od boljih je da se svaka obaveza sačuva na Webu, gde se ne može slučajno zagubiti poput raznih papirića ili tekstualnih fajlova. Remember The Milk je web servis koji svojim korisnicima obezbeđuje mnoštvo opcija za upravljanje zadacima na više različitih platformi. Iako je malo komplikovaniji prilikom prvog korišćenja, brzo se stiče uvid u njegov pun potencijal.

Adresa: www.rememberthemilk.com

Green Design

Domaća web scena svakim danom postaje u svakom pogledu sve bogatija – od zanimljivih blogova, pa sve do servisa koji se plaćaju ili su besplatni. Predstavljamo vam sajt za afirmaciju grafičkih dizajnera po imenu Green Design. Iako se neke od usluga naplaćuju, koristi se potpuno nov pristup (na našem tržištu) za spajanje afirmisanih ili neafirmisanih dizajnera s onima kojima je neophodno kvalitetno i profesionalno dizajnersko rešenje. Sajt je moderno koncipiran i lak je za navigaciju, a ako je suditi po sadržaju i posećenosti, čeka ga lepa budućnost.

Adresa: www.greendesign.rs

YouTube Live

Pored činjenice da se na Webu može pronaći nekolicina kvalitetnih servisa za prenos videa uživo, YouTube je odlučio da od aprila ove godine ponudi svojim korisnicima i tu uslugu. Za sam početak bilo je predviđeno prenošenje sportskih događaja (popularnih na drugim krajevima planete), kao i nekoliko web emisija. Takođe, postoje neke indicije da će YouTube početi sa emitovanjem sopstvenog programa, ali ne u bližoj budućnosti. Iako je od pokretanja usluge prošlo skoro pola godine, programa uživo nema mnogo, ali vremenom se stvari mogu promeniti.

Adresa: www.youtube.com/live

Kalibracija

Nakon što ste se oduševili kvalitetom slike na monitoru koji vam je prodavac predstavio kao najbolju kupovinu, doneli ste ga kući, priključili i počeli da uživate u svom novom parčetu hardvera. Međutim, slika ne izgleda ni približno onako dobro kao u prodavnici! Rešenje je precizno podešavanje prikazivanja slike, za šta su neophodni nešto znanja i poneka alatka, koji se mogu naći na adresi koju vam predstavljamo. Relativno brzo i jednostavno (nakon „samo” 13 koraka) vaš novi monitor će zasijati u punom sjaju i kvalitetu slike.

Adresa: http://www.lagom.nl/lcd-test

10 Minute Mail

Ponekad je neophodno ostaviti svoju email adresu na sajtu ili forumu sumnjivog porekla i sumnjivih namera. Ipak, ubrzo nakon toga, možete se duboko pokajati zbog količine neželjenih poruka u sandučetu. Sajt koji vam predstavljamo kreiran je s namerom da takvu situaciju spreči. Bez registracije ili ostavljanja bilo kakvih ličnih informacija (osim IP adrese sa koje je pristupljeno) moguće je kreirati privremenu email adresu, koja traje tačno deset minuta. Na poruke je moguće odgovoriti ili ih proslediti na drugu adresu, dok je kreiranje novih onemogućeno.

Adresa: http://10minutemail.com

Strani jezici

Ukoliko želite da naučite strani jezik, pored mnogobrojnih kurseva, možete se osloniti i na Internet. Jedan od najboljih sajtova koji su tome posvećeni je Live Mocha, gde postoje kursevi za više jezika. Napravljeni su prilično sistematično i omogućavaju učenje po nivoima znanja. Pored toga, mogu se naći i informacije o kulturi i običajima, kao i još mnogo zanimljivih stvari koje mogu doprineti tome da učenje stranog jezika bude pravo uživanje. Iako su kursevi vrlo kvalitetni i detaljni, besplatni su.

Adresa: www.livemocha.com

Kontakti

Živimo u eri informatike, ali to nije siguran znak da ćemo ostati u kontaktu baš sa svim prijateljima i poznanicima. Dovoljno je da se neko preseli, promeni email adresu ili prestane da koristi nalog na nekom od social networking sajtova i da potpuno nestane iz kruga naših prijatelja. Za neke od tih scenarija postoji rešenje – Contact Gorilla. Mada zvuči pomalo zastrašujuće, Gorilla neće posećivati vaše kontakte sa Gmail, Yahoo, MSN i drugih naloga, nego će ih jednostavno zamoliti da samo ažuriraju svoje podatke.

Adresa: www.contactgorilla.com

File share

Ako imate veći fajl koji treba da pošaljete, možete to učiniti na više načina, uključujući i sledeći – kopiranje na USB flash te slanje preko goluba pismonoše. To je možda jedan od najinteresantnijih, ali sigurno ne i najbržih načina. GE.TT je servis koji besplatno i bez registracije obezbeđuje da se potrebni fajl veoma brzo pronađe na željenoj lokaciji. Besplatan nalog obezbeđuje postavljanje više fajlova, duži period validnosti linka (90 dana), statistiku, pa čak i to da je link ka fajlu moguće poslati pre nego što je njegov upload završen.

Adresa: http://ge.tt

Gamersband

Ukoliko nemate društvo za igranje video igara jer niste sigurni ko u vašoj bližoj ili daljoj okolini igra slične igre, društvene mreže su tu da vam pomognu. U martovskom broju predstavili smo vam jednu specijalizovanu mrežu za igrače, a sada je na red došla još jedna – Gamersband. Poput prethodne, i ova obezbeđuje mnogo interesantnih mogućnosti za sve igrače bilo kog tipa i bilo koje platforme, ali je više orijentisana na pronalaženje igrača u geografski bliskoj okolini. Naravno, najbitnija stvar je pronalaženje dobrog tima za kvalitetan gejmerski provod.

Adresa: www.gamersband.com

Veselin MILJKOVIĆ

 
.rs
Muzika u oblaku
Google kupio Motorola Mobility
Aktuelni trenutak Interneta u Srbiji
Sadašnjost i budućnost Interneta
Društvene mreže
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera