TEST DRIVE<>
092011<><>

Asus F1A75-M PRO, Biostar TA75M+, Gigabyte GA-A75M-UD2H, MSI A75MA-G55

MikroFuzija

Asus F1A75-M PRO
Asus F1A75-M PRO
U prošlom broju imali ste prilike detaljno da se upoznate sa novinama koje donose novi APU i odgovarajuće matične ploče za njih, pa smo za ovu priliku pripremili nekoliko modela za koje mislimo da mogu biti interesantni svima onima koji žele da uđu u svet AMD-ove platforme Fusion.

Kako zbog popularnosti tako i zbog adekvatnog AMD-ovog APU-a, od platforme Fusion niko ne očekuje nabudžene modele, velikog formata i ogromnih overklok mogućnosti. Logika nas vodi u drugom pravcu, pa od proizvođača, bar u prvom talasu možete očekivati ploče sa čipsetom A75, u mikroATX i sličnim formatima. Ovo i te kako ima smisla, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da je nivo integracija sve veći, pa onda i nema mnogo smisla kupovati ploču za APU sa nekoliko dodatnih PEG slotova, što je inače i glavni razlog za pun ATX format.

Biostar TA75M+
Biostar TA75M+
Dodatno nas je obradovala činjenica da su prvi modeli sa kojima su najveći proizvođači stupili na tržište upravo modeli mikroATX formata, a neki od njih zasad i nemaju u ponudi „veće” modele. Postoji mogućnost i da će se stvari malo istumbati kada AMD izbaci i nešto slabiju verziju A55, pa će se napraviti mesta i za A75 modele sa punim ATX formatom. Da napomenemo, za razliku od A75, kod čipseta A55 nećemo videti nativnu SATA 6 Gbps, ali ni USB 3.0 podršku. Takođe ni od FIS prebacivanja za eSATA neće biti ništa, ali osim navedenog, A55 ploče bi trebalo da pruže sve ostalo što omogućava čipset A75. Ali o tome više u sledećem broju.

Kako to obično i biva kada je AMD-ov čipset u pitanju, jasno propisana pravila ne dozvoljavaju neke preterane oscilacije u performansama, pa smo u skladu s tim očekivali razlike uglavnom u dodatnoj opremi i tehnologijama koje su implementirane. Od najvećih proizvođača smo „pokupili” dostupne modele i zasukali rukave.

Gigabyte GA-A75M-UD2H
Gigabyte GA-A75M-UD2H
Uveliko poznat po širokoj paleti najrazličitijih modela, ASUS je za čipset A75 predstavio čak osam modela, a mi se ovoga puta družimo s jednom od tri ploče mikroATX formata. Asus F1A75-M PRO je najbolje opremljeni model ovog trojca (F1A75-M, F1A75-M LE i F1A75-M PRO), a samim tim spada u rad skupljih u ponudi ovog proizvođača. Prepoznatljiv crni lak kojim je ofarban PCB prošaran je plavim, crnim i sivim elementima, kao što smo i navikli kada je Asus u pitanju. S obzirom na to da se radi o modelu više klase, upotrebljena je kvalitetna digitalna naponska jedinica koja napon filtrira u šest faza, a to je ujedno i jedina ploča koja sadrži 8-pinski CPU konektor. Iako to ne smatramo velikom potrebom na ovakvim pločama, Asus je na F1A75-M PRO stavio dva PEG slota, dok za dodatne uređaje imate po jedan PCI i PCIe x1. Zadnja strana nosi šest USB portova, od kojih su četiri po 3.0 standardu, a preko konektora na ploči moguće je obezbediti još dva USB 3.0 i čak još osam USB 2.0. Ništa manje nije bogat ni izbor display konektora, pa ćete tako, pored VGA i DVI, pronaći i HDMI, uparen sa optičkim S/PDIF audio izlazom, što će oni koji uživaju u HD multimediji i te kako znati da cene. Naponska sekcija i južni most opremljeni su bazičnim pasivnim hladnjacima koji se tokom testiranja nisu preterano zagrevali, pa nam se čini da je Asus napravio dobar izbor sa tipom hladnjaka koji, zbog izvijenih delova i nešto višeg profila, posebno na naponskoj jedinici odlično disipira toplotu.

Kako i dolikuje, Asusova ploča opremljena je i TPU i EPU procesorima, koje možete kontrolisati preko prekidača na PCB-u, što znači da će korisnici moći da podešavaju nivo potrošnje pri različitim opterećenjima, kao i performanse u zavisnosti od potreba. Tu je i taster MemOK!, namenjen podizanju sistema kada ima problema sa memorijom.

MSI A75MA-G55
MSI A75MA-G55
Sa softverske strane, BIOS je zamenjen možda najboljim EFI pandanom koji smo dosad videli. On dozvoljava fina podešavanja velikog broja parametara. Kada ovaj podatak uparite sa vrlo kvalitetnim naponskim sekcijama za vitalne komponente, ova ploča deluje kao odlična platforma za ceđenje poslednje kapi snage iz hardvera koji je „uboden” u nju. Napomenućemo još i to da se na ploči nalaze i četiri konektora za ventilatore, čije je brzine moguće kontrolisati, pa i oni najzahtevniji neće imati šta da prigovore. Uz ploču dolazi i bogat softverski paket preko kog je moguće iz Windows okruženja vršiti kako podešavanje najbitnijih parametara rada ploče, tako i update BIOS/EFI sekcije, ali i kontrolu brzine rada ventilatora te praćenje napona i očitavanje vrednosti na ugrađenim senzorima.

Biostar je na ovom testu predstavljen modelom TA75M+, jednim od dva trenutno dosutupna na našem tržištu. Znatno niža cena uslovila je i nešto manju količinu opreme i lošiji kvalitet komponenata. Naravno, od nekih stvari se ne odstupa, naročito onda kada je u pitanju ploča serije T , pa su i na ovom modelu, kao i kod svih ostalih, korišćeni isključivo oklopljeni kondenzatori koji imaju znatno duži vek od regularnih.

Ostatak je vrlo sličan Asusovom modelu – dva PEG, jedan PCI i jedan PCIe x1 slot za proširenje, šest SATA 6.0 Gbit/s konektora, a posebno nas je obradovalo prisustvo tasterâ ’Reset’ i ’Power’ na ploči, u kombinaciji sa numeričkim debug ekranom. Naponska jedinica ima pet faza i četvoropinski CPU konektor, a i UEFI BIOS sekcija dobro je organizovana i dovoljno detaljna, pa će se i overklokeri osećati kao kod kuće, što je u skladu sa modelima Biostarove „T” serije. Kao i obično, naponska sekcija, tačnije MOSFET prekidači imaju visok pasivni hladnjak, dok se nešto manji nalazi „južnije”, na samom čipu A75 FCH.

Dva USB 3.0 konektora manje neće nikome mnogo nedostajati, a za one kojima to baš bude falilo, uvek su tu headeri na ploči, preko kojih se mogu „izvući” dodatni portovi.

Možda najinteresantniju stvar kod ove ploče predstavlja aplikacija Bio Remote 2 za pametne telefone. To je aplikacija koja omogućava nekoliko različitih načina kontrole PC-a. Instalacija aplikacije na računaru i na telefonu (Android ili iOS) obavezna je, a PC i pametni telefon moraju da budu povezani na istu mrežu (ruter). Aplikacija je vrlo jednostavna i omogućava opciju klasičnog daljinskog upravljača, kojim možete manipulisati multimedijima, premotavati, stopirati filmove, kontrolisati aplikaciju Windows Media Center i slično. Ekran telefona može da predstavlja veliki touchpad za precizne radnje. Moguće je prebaciti se u mod za prezentacije i kontrolisati sadržaj koji se prikazuje na ekranu opcijom laserskog pokazivača (potrebno je malo navikavanja). Tu je i sekcija Biostar, preko koje se bukvalno može overklokovati mašina, mogu se podešavati vrednosti bitnih parametara sistema, vršiti update BIOS-a ili slati email tehničkoj podršci Biostara kako bi vam pomogli oko eventualnih problema. Sve u svemu, odavno nas neka aplikacija nije ovako obradovala svojom funkcionalnošću i upotrebljivošću, te mislimo da je ona, pored cene, najveći adut ovog modela.

Kada su Gigabyteove ploče u pitanju, nekako uvek očekujemo više, jer se njihovi inženjeri trude da implementiraju stvari koje nisu standardne, i to kako za cenovni rang tako i za serije modela. Model GA-A75M-UD2H je upravo takav. Za sada u Gigabyteovoj ponudi postoji ukupno pet različitih ploča sa čipsetom A75. Oni se razlikuju prvenstveno po dodatnoj opremi, a GA-A75M -UD2H se nalazi tik ispod najjačeg modela GA-A75 -UD4H. Iako na prvu loptu hardverska osnova deluje identično kao na dva prethodno opisana modela, ipak postoji nekoliko razlika. Napajanje CPU-a je 4-pinsko, faza ima pet, tu su dva PEG, jedan PCI i PCIe, ali i poneki neobičan konektor. Primera radi, jedan SATA je prebačen na zadnji panel pa imamo punokrvni eSATA 6.0 Gbit/s, pored DVI, VGA i HDMI mesta se našlo i za Display Port. Odmah iznad eSATA nalazi se FireWire port, sa dodatnim konektorom na ploči, a sve to izvedeno je preko posebnog VIA čipa, što će oni koji koriste malo starije kamere i te kako znati da cene. Kao i kod drugih modela, hladnjaci se nalaze na naponskoj jedinici i južnom mostu. Ni štampači ni paralelni portovi nisu zaboravljeni, već je ostavljeno mesta i za njih. Svaka komponenta, svaki vod na ploči su tako planski, uredno i pedantno izvedeni da se ponekad zapitamo kolika je armija ljudi angažovana za svaku Gigabyteovu ploču.

Ne treba naglašavati to da su sve komponente prošle rigorozna testiranja, da mogu da izdrže deset nuklearnih napada, invaziju vanzemaljaca i udar komete, kao ni to da je tabela premala da bi stale sve tehnologije koje su implementirane u ovaj model. Primera radi, Gigabyte za svaki USB koristi poseban osigurač, naspram korišćenja jednog za celu „kućicu” na zadnjem panelu, što znači da, ukoliko jedan pregori, svi ostali nastavljaju neometano da funkcionišu. Oni koji imaju Apple prenosne e-uređaje obradovaće se, jer i ova ploča sadrži tehnologiju koja omogućava i do tri puta brže punjenje baterije vašeg omiljenog (overpriced, neki bi rekli) fancy e-nečega.

Za kraj treba dodati i to da sve ovo sa sobom povlači i višu cenu, pa je etiketa sa brojevima (često najbitniji faktor kupovine u nas) vrlo slična onoj na Asusovom modelu.

MSI je poslednji na redu samo zbog toga što smo krenuli po abecedi, iako joj tu možda i nije mesto. Model A75MA-G55 cenovno pripada istom delu kao i Biostarov model, što znači da na njoj nećete naći egzotične konektore tipa eSATA, FireWire, DP i slično, ali ćete naći sve ostalo. Pored A75MA-G55, MSI u ponudi ima još dva modela, jedan slabiji sa G35 sufiksom i jedan vrlo sličan modelu koji testiramo, samo punog ATX formata.

Prepoznatljiv crni lak išaran je crnom, plavom i ponekom belom komponentom, kao i silnim natpisima, od kojih kod ponosnog „Designed in Taipei” ne uspevamo da zadržimo smeh. Možda je u međuvremenu Tajpej postao svetska prestonica visokokvalitetnog dizajna, a nas niko o tome nije obavestio, možda smo ispali glupi, a možda je to neka fora koja ima nekog smisla ako ste iz Tajpeja. Svakako, eto nama smeha još na početku druženja. Za razliku od ostatka družine, inženjerima ovog proizvođača nije se svideo novi AMD-ov dizajn podnožja za kuler, pa su zadržali stari (doduše, možda ih imaju viška, pa im se nije investiralo u nove), što znači da možemo očekivati malo više zadržavanja toplote oko APU-a nego na drugim modelima. Svakako, pred nama je dobro poznati AMD-ov soket, sa kojim se družimo dugi niz godina. A oko njega četiri faze, 4-pinski konektor, „opasan” kuler za MOSFET prekidače i očekivani broj oklopljenih kondenzatora. Iako je ploča mikro ATX formata, imamo utisak da je na njoj ostalo mnogo praznog mesta, za razliku od, na primer, Asusovog ili Gigabyteovog modela na koje je teško i iglu ubosti, a da ne zakačite naki vod, čip ili port. Nivo opreme je, kao što smo napomenuli, u skladu sa cenom. Nemojte misliti da je to loše, naprotiv! Mislimo da je za prosečnog korisnika AMD-ovog APU-a ovo i više nego dovoljno, a da su Asusovi i Gigabyteovi modeli rezervisani za one sa specijalnim potrebama (molim da se ovo ne shvati pogrešno). Spisak svih tehnologija je u tabeli, ima ih mnogo, a za najveći broj ste čuli u prethodnom delu teksta. Dakle, MSI-jevom modelu ništa ne nedostaje, čak ima i nekoliko svojih asova u rukavu, a vi se setite linuksolikog OS-a Winki koji ume da bude veoma koristan i opcije OC Genie s kojom će i naši baba i deda umeti da overklokuju ovu ploču.

Primetićete da se nismo preterano zadržavali na performansama modela, a kada bacite pogled na tabelu, sve će vam biti jasno. Osim Gigabyteovog modela, koji je u određenim delovima blago podbacio, razlike su u rangu statističkih grešaka, što smo i očekivali. AMD A6 3850 APU se na ovim pločama odlično pokazao, u paketu sa svojim GPU-om, koji je dovoljan za igranje velikog broja igara, pa nam se čini da će na odluku pri kupovini imati uticaja samo količina dodatne opreme, kao i potreba za njom. Ono što nas je prijatno iznenadilo jeste da su na startu proizvođači vrlo ozbiljno shvatili novu AMD liniju APU-ova i predstavili pregršt različitih modela koji će odgovarati kupcima različitih platežnih sposobnosti. Mi smo se potrudili da odaberemo one za koje smatramo da su najzanimljiviji i da će na našem tržištu biti najpopularniji.

Po ko zna koji put AMD je odradio odličan posao, proizvođači su ispoštovali specifikacije, a svoje mesto pod suncem traže naprednim OC mogućnostima (Asus), gomilom dodatne opreme (Gigabyte), Bio Remoteom 2 (Biostar) i dizajnom iz Tajpeja (MSI).

U narednom broju očekujte sličan test ploča, ali onih sa nešto slabijim čipsetom A55, kojih zasad na našem tržištu i nema u velikom broju, ali ako pogledate sajtove proizvođača videćete da brojčano nimalo ne zaostaju za A75 modelima.

Ivan TEOFILOVIĆ

 
AMD A6-3650 Fusion APU
Intel Core i3 2105, Core i5 2310
Asus F1A75-M PRO, Biostar TA75M+, Gigabyte GA-A75M-UD2H, MSI A75MA-G55
Šta mislite o ovom tekstu?
Veliki test grafičkih kartica do 100 evra
Toshiba Satellite P750-10E
HP Elitebook 8460p (LG744EA)
Dell ST2220T Multi-Touch
Asus B53S
Kingston HyperX SSD 240 GB
Epson Acculaser CX16NF
Logitech Z906
Logitech HD Webcam C525 i C270 Limited Edition
D-Link DIR-457
Panasonic Lumix DMC-TZ20
Thermaltake DH202 Touch
Kanvus Office 53, Life 106 i Artist 127
Speedlink Atmos, Alterno i Dark Metal
Logitech M325 Wireless Mouse i Speedlink RF Formula Laser Mouse
Verbatim Store’n’Go USB 3.0 Drive, Transcend JetFlash 700, Kingston DataTraveler Ultimate
Sennheiser Communications PC36USB, PC100 i PC156USB

Specifikacije
ASUS F1A75-M PRO
Čipset: AMD A75 FCH (Hudson D3)
Podnožje: AMD FM1
Memorija: 4x DDR3 1066-2250 (OC), 32 GB Max
Napajanje: 1x 24-pinski ATX, 1x 8-pinski ATX 12V
Slotovi za proširenje: 1x PCI Express 2.0 x16, 1x PCI-Express 2.0 x16 (x4), 1x PCI Express 2.0 x1, 1x PCI, 6x SATA 6.0 Gb/s
Zvuk: 7.1 Realtek ALC892 HD
USB: 4+2x USB 3.0 ; 10x USB 2.0
Mreža / Firewire: 1x Realtek Realtek RTL8111E Gigabit LAN
Zadnji panel: 1x PS/2, 1x VGA, 1x DVI, 1x HDMI, 1x LAN RJ45, 4x USB 3.0, 2x USB 2.0, 1x Optical S/PDIF Out, 6x Audio
Dodatni konektori na štampanoj ploči: 4x Fan, 1x USB 3.0, 4x USB 2.0, 1x Front Audio, 1x COM, 1x S/PDIF, 1x EPU, 1x TPU prekidač
Ostalo: DIP 2 sa DIGI+ VRM (TPU+EPU), MemOK!, AI Suite II, Ai Charger+, Anti-Surge, UEFI BIOS, Fan Xpert, EZ DIY, Q-Shield, O.C. Profile, CrashFree BIOS 3, EZ Flash 2, MyLogo 2
Dimenzije: µATX ( 24,4 cm x 24.4 cm )
Proizvođač: Asus (www.asus.com)
Kontakt: Asus Srbija (www.asus.rs)
Biostar TA75M+
Čipset: AMD A75 FCH (Hudson D3)
Podnožje: AMD FM1
Memorija: 4 x DDR3 800-2000 (OC), 32 GB Max
Napajanje: 1 x 24-pinski ATX, 1 x 4-pinski ATX 12V
Slotovi za proširenje: 1 x PCI Express 2.0 x16, 1 x PCI-Express 2.0 x16 (x4), 1 x PCI Express 2.0 x1, 1 x PCI, 6x SATA 6.0 Gbit/s
Zvuk: 7.1 Realtek ALC892 HD
USB: 2 + 2 x USB 3.0 ; 10 x USB 2.0
Mreža/firewire: 1x Realtek Realtek RTL8111E Gigabit LAN
Zadnji panel: 1 x PS/2, 1 x VGA, 1 x DVI, 1 x HDMI, 1 x LAN RJ45, 2 x USB 3.0, 4 x USB 2.0, 6 x Audio
Dodatni konektori na štampanoj ploči: 3 x Fan, 1 x USB 3.0, 3 x USB 2.0, 1 x Front Audio, 1 x COM, 1 x S/PDIF, 1 x CIR, 1 x Serial, 1 x Power, 1 x Reset prekidači
Ostalo: Green Power Utility, Bio Remote 2, Charger booster, Blu-ray audio DRM, UEFI BIOS, BIO-Flasher, BIO-ReLife, eHotLine, Rapid Switch, Rapid Debug, Tweak Tech
Dimenzije: µATX (24,4 cm x 22,5 cm )
Proizvođač: Biostar (www.biostar.com.tw)
Kontakt: PiN Computers (www.pinsoft.com)
Gigabyte GA-A75M-UD2H
Čipset: AMD A75 FCH (Hudson D3)
Podnožje: AMD FM1
Memorija: 4 x DDR3 1066-2400 (OC), 64 GB Max
Napajanje: 1 x 24-pinski ATX, 1 x 4-pinski ATX 12V
Slotovi za proširenje: 1 x PCI Express 2.0 x16, 1 x PCI-Express 2.0 x16 (x4), 1 x PCI Express 2.0 x1, 1 x PCI, 5 x SATA 6.0 Gbit/s, 1 x eSATA 6.0 Gbit/s
Zvuk: 7.1 Realtek ALC889 HD
USB: 4 x USB 3.0 ; 8 x USB 2.0
Mreža/firewire: 1x Realtek Realtek RTL8111E Gigabit LAN
Zadnji panel: 1 x PS/2, 1 x VGA, 1 x DVI, 1 x HDMI, 1 x DisplayPort, 1 x LAN RJ45, 2 x USB 3.0, 4 x USB 2.0, 1 x eSATA, 1 x Optical S/PDIF Out, 6 x Audio
Dodatni konektori na štampanoj ploči: 3 x Fan, 1 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, 1 x Front Audio, 1 x IEEE 1394a, 1 x S/PDIF, 1 x TPM, 1 x Serial, 1 x Parallel port
Ostalo: @BIOS, Q-Flash, Xpress BIOS Rescue, Download Center, Xpress Install, Xpress Recovery2, EasyTune, Smart Recovery, Auto Green, ON/OFF Charge, 3TB+ Unlock, Q-Share, One Port One Fuse
Dimenzije: µATX (24,4 cm x 24,4 cm )
Proizvođač: Gigabyte (www.gigabyte.com)
Kontakt: Gigabyte Srbija (www.gigabyte.rs)
MSI A75MA-G55
Čipset: AMD A75 FCH (Hudson D3)
Memorija: AMD FM1
Memorija: 4 x DDR3 1066-1866 (OC), 32 GB Max
Napajanje: 1x 24-pinski ATX, 1x 4-pinski ATX 12V
Slotovi za proširenje: 1 x PCI Express 2.0 x16, 1 x PCI-Express 2.0 x16 (x4), 1 x PCI Express 2.0 x1, 1 x PCI, 6 x SATA 6.0 Gbit/s
Zvuk: 7.1 Realtek ALC887 HD
USB: 2+2x USB 3.0 ; 8x USB 2.0
Mreža/firewire: 1x Realtek Realtek RTL8111E Gigabit LAN
Zadnji panel: 1x PS/2, 1x VGA, 1x DVI, 1x HDMI, 1x LAN RJ45, 2x USB 3.0, 4 x USB 2.0, 6 x Audio
Dodatni konektori na štampanoj ploči: 3 x Fan, 1x USB 3.0, 2 x USB 2.0, 1 x Front Audio, 1 x COM, 1 x S/PDIF, 1 x CIR, 1 x Serial, 1 x Parallel
Ostalo: Military Class II: Hi-c CAP, SFC, Solid CAP, OC Genie II, CLick BIOS, M-Flash, Winki 3, USB Safeguard, i-Charger, Live Update 5,
Dimenzije: µATX (24,4 cm x 24,4 cm )
Proizvođač: MSI (www.msi.com)
Kontakt: Ewe Comp (www.ewe.rs)

Rezultati testova
Aplikacije (sec - manje je bolje)
FutureMark benchmarks
Igre (1680x1050. AMD Radeon HD6530D int.)
Sandra 2011 64bit
(Za prikaz dijagrama neophodan je browser sa uključenom podrškom za JavaScript)
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera